🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Лукойл Нефтохим Бургас": Сега работим 100% с руски петрол

В отговори за "Капитал" от рафинерията по-скоро описват, че не могат да се откажат от руската суровина

В бургаската рафинерия имат договорена суровина за месец напред
В бургаската рафинерия имат договорена суровина за месец напред
В бургаската рафинерия имат договорена суровина за месец напред    ©  Надежда Чипева
В бургаската рафинерия имат договорена суровина за месец напред    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България иска дълга отсрочка за забраната на внос на руски петрол. Причината е силната зависимост на страната от руската суровина. По темата с вноса, алтернативите, спецификите на производството и договорената суровина "Капитал" зададе въпроси на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас".

Накратко, позицията на единствената голяма рафинерия в България е, че технически е почти невъзможно пренастройването и слизането под 50% употреба на руския сорт урал. А и след началото на войната в Украйна и подготвяното ембарго при другите производители има засилено търсене.

Ето и пълните отговори:

Какво е съотношението в момента в производството между руския Urals и другите видове петрол и откъде се осигуряват те?

За първото тримесечие на 2022 г 63% от преработения нефт е с руски произход. Остатъкът до 100% са основно близкоизточни сортове нефт. В момента се преработва 100% руски нефт, защото предлагането на алтернативни сортове нефт на нашия пазар е силно ограничено. Това е свързано с повишеното търсене на алтернативните сортове, тласкано нагоре от възможността за ембарго върху руския нефт.

Какви количества руски петрол трябва да поддържате като съотношение, за да може да произвежда рафинерията?

Технически можем (имаме опит) да преработваме нефт от Близкия изток и Северна Африка, но определено това намалява капацитета на рафинерията, води до ускорено износване на оборудването и каталитичните системи на технологичните инсталации. Реално не сме се опитвали да вдигаме дела на "непроектната" суровина над 50% заради гореспоменатите технологични ограничения.

Вярно ли е твърдението на Красимир Първанов (представител на държавата в компанията - бел. ред.), че са необходими само 10% руски петрол, за да продължи да работи рафинерията?

Не можем да коментираме, без да знаем контекста на казаното. С някои сортове нефт има такава възможност (например с Brent), но с близкоизточните, с които имаме опит - минимално възможното от техническа гледна точка е 50%.

Какви технологични промени трябва да се случат, за да се пренастрои производството и да се работи с по-малко или с минимално количество руски петрол?

Чисто технологично, рафинерията е проектирана за работа с нефт тип Urals. Това се отразява и на размерите и на материалното (металургично) изпълнение на оборудването, специално подбраните каталитични системи, настроените логики на автоматичното управление на процесите, пълни с опасни производствени фактори и огромни индустриални рискове. Никой не може да каже какви и доколко сложни изменения в дизайна на рафинерията ще трябва да бъдат направени, тъй като никой не може да каже какви сортове нефт (с какво критично качество) ще бъдат достъпни на нашия пазар. В момента няма никакви алтернативи, тъй като на нашия пазар няма предлагане на други сортове нефт. Този дефицит на алтернативни сортове нефт става глобален поради непромененото предлагане и по-високото търсене, породено от повсеместната забрана на руски петрол.

Ще има ли промяна при предлаганите продукти при намаляването на руската суровина?

Промяната на технологичната схема (дизайна) на рафинерията ще доведе до различна структура на произвежданите продукти, т.е. ще получаваме различни добиви от различните фракции.

От началото на военния конфликт имало ли е увеличение на количеството петрол с произход извън Русия?

Не. Тенденцията е в обратната посока, както обяснихме по-горе.

За колко месеца напред имате договорена суровина?

Един месец.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf

    Ха, националният предател Красимир Първанов пак се е намърдал удобно! Дали след като продължава да заработва сериозни държавни пачки няма да реши доброволно да върне част от загубените милиарди за АЕЦ реактори на склад?

    Нередност?
Нов коментар