🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Broadcom купува VMWare за 61 млрд. долара

Това е третата най-голяма подобна сделка в историята

Само дни след първите слухове Broadcom обяви закупуването на VMWare за 61 млрд. долара
Само дни след първите слухове Broadcom обяви закупуването на VMWare за 61 млрд. долара
Само дни след първите слухове Broadcom обяви закупуването на VMWare за 61 млрд. долара    ©  Reuters
Само дни след първите слухове Broadcom обяви закупуването на VMWare за 61 млрд. долара    ©  Reuters

Американският производител на полупроводници Broadcom обяви, че е постигнал съгласие за придобиването на софтуерната група VMWare. Цената на сделката е 61 млрд. долара, като ще бъде платена в комбинация от акции и пари в брой. Американската компания също така ще поеме 8 млрд. долара дълг на VMware.

Сделката ще бъде едно от най-големите технологични придобивания за всички времена. По-големи подобни договаряния са само предстоящата сделка на Microsoft за 69 млрд. долара за закупуване на Activision Blizzard и покупката на EMC от Dell за 67 млрд. през 2016 г.

VMware се счита за една от водещите компании в индустрията за облачни изчисления. Има офиси в 24 страни, включително и България. Услугите ѝ се използват от големи корпорации за управление на частни и публични облачни мрежи, както и за центрове за данни. Придобиването ще помогне на Broadcom да диверсифицира основната си дейност по проектиране и продажба на полупроводници. Бизнесът, в който специализира VMWare, традиционно има по-големи маржове от този с полупроводниците. Продуктите на VMware се използват от предприятията за по-ефективно управление на собствените им сървъри, както и облачните сървъри.

Сделката ще превърне Broadcom в основен софтуерен играч, смята анализаторът от Futurum Research Даниел Нюман. "Наличието на нещо като VMware... ще има значителен брой отворени врати, които сегашното им портфолио вероятно не им отваря", добавя Нюман пред Reuters.

Broadcom сега планира да ребрандира своята софтуерна група от Broadcom във VMware и да включи съществуващите си предложения за инфраструктура и софтуер за сигурност като част от VMware. "Комбинирането на нашите активи и талантлив екип със съществуващото портфолио от корпоративен софтуер на Broadcom, което е под марката VMware, създава забележителен софтуерен плейър за предприятия", казва Рагху Рагурам, главен изпълнителен директор на VMware, пред The Verge.

Сделката, която се очаква да приключи през фискалната 2023 г., има подкрепата на Майкъл Дел, който заедно с фонда Silver Lake притежава около 50% от VMware. Компанията се отдели от Dell в края на миналата година в опит да изплати дълговете си. Майкъл Дел, заедно с частната инвестиционна компания Silver Lake, придоби VMware през 2016 г. като част от поглъщането на EMC за 67 млрд. долара. Майкъл Дел, главен изпълнителен директор и основател на Dell, притежава около 40% от VMware, като фондът е собственик на 10% от компанията. Изчисленията показват, че Дел би получил около 15 млрд. долара от сделката.

Холгер Мюлер, анализатор в Constellation Research, смята, че комбинацията от двете компании е гаранция за успех. "VMware не разполага с върхове и падения на пазара на чипове и извежда Broadcom на по-стабилна траектория. Освен това този ход е и много по-изгоден. Очаквам Broadcom да остави VMware на спокойствие, както направи Dell, докато компанията доставя", заяви той пред TechCrunch.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vasilangelov avatar :-|
    Vasil Angelov

    амин.

    Нередност?
  • 2
    storm avatar :-P
    Storm Of Change
    • + 1

    Dell са с 40% дял във VMware. Dell в Булгаристан се представлява от Стемо. А1 купи Стемо. Broadcom купи VMWare. Къде ли ще преместят сега софийския офис... :)

    Нередност?
Нов коментар