🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печелившата формула на "Алкомет"

Последователните инвестиции в производството на алуминиеви продукти осигуряват растеж на бизнеса и ползи за цялата общност

"Алкомет"
"Алкомет"
"Алкомет"
"Алкомет"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С поредна порция от инвестиции през миналата година шуменският завод за алуминиеви продукти "Алкомет" разшири възможностите си за производство, като добави нови продукти с по-висока добавена стойност към портфолиото си. Това позволява на компанията да навлезе активно в бързо растящи сектори като производството на компоненти за електромобили. Затова и очакванията са бизнесът да продължи да се развива динамично, а с подкрепата, която дружеството оказва на местната общност, от това печелят всички.

Да изпревариш търсенето

Заводът в Шумен е най-големият български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти и единственият, който извършва целия цикъл на производство - от леене на заготовки и рулони до студено валцоване, пресоване и механична обработка на профили. Продуктите са най-разнообразни и включват всичко от домакинско фолио (където компанията държи една пета от европейския пазар), през различни видове техническо и опаковъчно фолио, финсток (ленти за топлообменници), листa и ленти до компоненти за автомобилната индустрия.

Основният пазар е ЕС, но все по-силно присъствие "Алкомет" вече има и в САЩ. Зад всичко това стоят последователните инвестиции, които компанията прави и които далновидно насочва към производствено оборудване за продукти, за които търсенето расте.

Такива са и последните проекти на компанията. След като преди три години "Алкомет" пусна нова 2500-тонна преса в завода си в Шумен, през 2021 г. в експлоатация влязоха модернизирана линия за прахово боядисване и цех за механична обработка на профили. С новото оборудване компанията може да произвежда алуминиеви компоненти за автомобилната индустрия и след като преди време беше сертифицирана по стандарта IATF 16949:2016, вече сключи и първите си договори. Те са с германския гигант BMW, като през тази година в Шумен започна и серийното производство на компоненти за електрическите автомобили.

Зелени инвестиции

През миналата година беше обявена и още една зелена инвестиция. Става дума за проекта ALUGREEN (Greener anodizing for cleaner nature), с който ще бъдат въведени иновативни процеси в цеха за елоксация и пречиствателната станция към нея. Инвестицията ще бъде направена в рамките на година и половина и е на стойност 1.7 млн. лв., като 38% от средствата се осигуряват като безвъзмездна финансова помощ от Норвежкия финансов механизъм по програмата "Развитие на бизнеса".

Внедряването на новите процеси ще има непосредствени екологични ползи, тъй като ще доведе до намаляване на отпадъците, икономии на вода и енергия и редуциране на въглеродните емисии. А всичко това ще се отрази и на икономическите параметри, като помогне за оптимизиране на производството и засилване на пазарните позиции на компанията. Предстои да бъдат въведени и следните нови производствени линии: машини за напречно и надлъжно рязане на рулони към Валцов цех 2, наклоняема топилна пещ и хомогенизационна пещ за балванки в Леярен цех.

Ефектът от стратегическите инвестиции, които "Алкомет" прави през последните години, се вижда и в резултатите на дружеството. През 2021 г. приходите нарастват с 50% и надхвърлят половин милиард лева, а прогнозите са през тази година продажбите да скочат с още 65% заради силното търсене на цялата гама изделия на дружеството, а и заради поскъпналата основна суровина.

Устойчиво развитие

Освен със силното си икономическо представяне и екологичните си проекти компанията се отличава и с последователната си социална политика. Дългият списък с инициативите й ясно показва, че основен приоритет за нея са развитието и образованието на децата и младите хора в Шумен, макар че не липсват проекти и в областта на здравеопазването, културата и спорта.

Само през миналата година "Алкомет" е дарила 281 хил. лв. за различни каузи. Стипендии са получили 16 учещи, включително 13 студенти в Шуменския университет. Компанията е оказала подкрепа на читалища, фондации и различни сдружения в града, както и помощ за оборудване на помещения в болници, училища, детски градини и ясли и изграждане на детски площадки.

"Алкомет" е сред пионерите в България и в това, че през 2022 г. публикува втория си доклад за устойчиво развитие. А заложените стратегии и цели, както и постигнатите резултати показват, че компанията успешно намира формулата за устойчив бизнес, който е в полза на цялата общност.