🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компания на Вълка има 9.5 млн. лв. просрочия към ББР по заема за 150 млн. лв.

Банката е пристъпила към изпълнение на залога си и е назначила управител на свързаната с Румен Гайтански "Роудуей кънстракшън"

Отпуснатият от бившия директор на ББР Стоян Мавродиев кредит вече е даден на прокуратурата от настоящото й ръководство
Отпуснатият от бившия директор на ББР Стоян Мавродиев кредит вече е даден на прокуратурата от настоящото й ръководство
Отпуснатият от бившия директор на ББР Стоян Мавродиев кредит вече е даден на прокуратурата от настоящото й ръководство    ©  Георги Кожухаров
Отпуснатият от бившия директор на ББР Стоян Мавродиев кредит вече е даден на прокуратурата от настоящото й ръководство    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един от най-големите кредити на държавната ББР - 150 млн. лв. за "Роудуей кънстракшън", отпуснати през 2019 г., вече официално е необслужван. Това става видимо от заявление по партидата на свързаната с Румен Гайтански-Вълка фирма, с което държавната банка пристъпва към изпълнение на залога си и иска да й се назначи посочен от нея управител.

За проблемната експозиция беше загатнато преди две седмици по време на изслушване в бюджетна комисия на председателя на надзорния съвет на ББР Валентин Михов. Тогава обаче името на некоректния длъжник не беше назовано и само по неофициална информация се знаеше, че става въпрос за пътностроителната компания. А в интервю за bTV изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев потвърди, че вече са предприети действия и е сезирана прокуратурата още миналата есен. На въпрос за какво са били тези кредити той отговаря, че конкретно за големия проблемен кредит не може да каже, че е бил за нещо конструктивно.

Огромен и предизвестено проблемен

"Роудуей кънстракшън" в средата на 2019 г. се превърна в най-големия единичен клиент на ББР с тогава максимално възможните за отпускане от нея 150 млн. лв. заем. Той беше предназначен, за да се купи малката строителна компания "Пътстройинженеринг" от дружество на Румен Гайтански-Вълка на видимо завишена цена, която трудно може да се оправдае с оборотите и активите й.

Още при отпускането на кредита имаше обосновани съмнения как той би могъл да бъде обслужван. От отчета на "Роудуей кънстракшън" за 2020 г. стана ясно, че дружеството е отчело 9 млн. лв. загуба, като освен това от март 2021 г. до края на годината кредитът е бил под мораториум. Сега вече става ясно, че след изтичането от началото на годината кредитът не се обслужва.

Според представената разбивка от ББР към 22 май просрочените вноски по главницата на заема са 7.2 млн. лв., а още 2.1 млн. лв. са забавените лихвени плащания. В допълнение са начислени и неустойки и неплатени комисиони за управление на заема за над 100 хил. лв. Така вече общият размер на първоначално отпуснатите 148.5 млн. лв. е набъбнал до 154.4 млн. лв.

По информация от ББР заемът вече е провизиран 70%, което означава, че в голямата си част очакваната загуба от него вече е отчетена от банката.

Поемане на юздите

Засега не всички планирани действия на ББР са ясни. От представените документи става ясно, че банката е избрала да се удовлетвори от търговското предприятие като съвкупност от права, задължения и фактически отношения, а не от обособени негови части. Тя е поискала да назначи свои управител. Това е Илия Дончев, който не е особено известен във финансовите среди. Справка за него го показва като управител и/или собственик на редица малки компании. През 2014 г., скоро след затварянето на КТБ, е вписан в борда на две от компаниите, контролирани от Цветан Василев. За да поеме функцията управител на "Роудуей кънстракшън", той е сключил полица професионална отговорност с ОЗК, покриваща цялата просрочена сума 9.5 млн. лв., за което той е платил 48 хил. лв. премия.

За депозитар на дружеството пък е избран Стоян Якимов. Той е един от известните частни съдебни изпълнители с голяма практика, като ББР често е работила с него и преди. Засега не се виждат заявления по партидата на "Пътстройинженеринг", което е практически единственият актив на "Роудуей кънстракшън".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    plamenss avatar :-@
    plamenss
    • + 2

    A какво стана с Мавродиев и кликата около него от банката?! Защо няма повдигнати обвинения?

    Нередност?
Нов коментар