"Булярд" разширява възможностите за ремонт на кораби

Варненското предприятие очаква войната в Украйна да доведе до преразпределение на пазара на кораборемонтни услуги в Черноморския басейн

"Булярд" разширява възможностите за ремонт на кораби
"Булярд" разширява възможностите за ремонт на кораби
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Булярд корабостроителна индустрия" ЕАД има амбицията да запази водещите си позиции в България, да следва световните тенденции в отрасъла, което ще й помогне да подобри присъствието си на пазара. За постигането на тези цели, освен с търсенето на повече и нови клиенти, варненската компания акцентира и върху подобряването на условията на труд, предлагането на мотивиращо и атрактивно заплащане, привличане на висококвалифицирани специалисти, което да доведе до подобряване на качеството на работа и до оптимизиране на сроковете за кораборемонт.

Очаквания

Продължаващата засилена епидемична обстановка в Китай спомага за пренасчването на кораборемонта към по- благоприятни региони, в това число се наблюдава силен интерес към заводите в Средиземно и Черно море. Започналите военни действия в Украйна също имат двустранен ефект върху ремонтната дейност. От една страна, украинските заводи не работят и интересът се засилва, но, от друга страна, обстановката в региона се определя като несигурна от някой корабособственици. Покачването на цените на материалите, породено от войната и инфлацията в световен мащаб, също оказва влияние. Очакванията на "Булярд" са до края на годината да се запази същият интерес към кораборемонта в Черно море, въпреки наличните негативни фактори. Пренасочването на водещи корабособственици, които през последните години се бяха базирали в Китай, ще има дългогодишен позитивен ефект за бизнеса в региона.

Успехи

"Булярд" се справи успешно с корона кризата и блокираната икономическа активност в цял свят, като продължи да работи и да изпълнява поръчки. По време на карантината въведените противоепидемични мерки за забрана за влизането в страната на чужди граждани доведоха до фактическа невъзможност за осъществяване на ремонтната дейност. В този период дружеството се концентрира върху корабостроителната си дейност и завърши изграждането на корпуса на плаващ кран за GANZ Danubius Watercraft and Crane Ltd., който беше пуснат успешно на вода. С отмяната на карантинните мерки компанията се завърна усилено и към кораборемонтната си дейност.

Пандемията е помогнала на ръководството да подобри управлението на някои от процесите си. "Променихме част от оборудването, така че да имаме отдалечен контрол, което сега използваме за оптимизиране на разходите", обясняват пред "Капитал" от дружеството.

Развитие

Въпреки корона кризата и войната в Украйна "Булярд" не спира да инвестира в развитието си. Компанията продължава с реновирането на производствените цехове. През 2021 год. завърши цялостната реконструкция и обновяване на цех "Техническа поддръжка и енергетика". В момента се ремонтира цех "Разконсервация", в който се извършва машиностроителна обработка на валове и големи детайли.

В инвестиционната програма на дружеството е залегнало и изграждането на нов склад за съхранение на абразивен материал за струйно бластиране, както и на камера за боядисване на корпусни детайли и конструкции. Стартира и процес на подмяна на оборудването в помпено отделение, което ще доведе до чувствително намаляване на времето за осушаване на доковите камерите и на общото време за ремонт на корабите. Предстои и основен ремонт на достроечните кейове, където се извършват всички ремонтни дейности на плавателните съдове, които е възможно да се направят на вода. Целта на ръководството на компанията е тези проекти ще бъдат завършени до края на 2022 г.

"Булярд" разполага с уникални съоръжения и оборудване, което му позволява да извършва голямо разнообразие от дейности по ремонта на плавателните съдове. Разполага с два сухи дока, позволяващи ремонтирането на кораби с до 90 000 DWT. Те са оборудвани с по един 800-тонен и 500-тонен мостови кран и с по четири 80-тонни крана.

Компанията смята, че е разумно държавата да окаже подкрепа на индустрията с програми за обновяване на технологичното оборудване и подобряване на енергийната ефективност. Нужно е да се разрешат така също и някои административни въпроси, които се дискутират от години - да се разработи и одобри Генерален план на пристанище Варна и да се осигури безпрепятствен достъп на влизащите и излизащите плавателни съдове до ремонтните заводи по т. нар. "стария канал 3". На фона на желанието за постигане на газова независимост на България е добре да се оптимизират и модернизират съществуващите бази и съоръжения за бункероване на кораби с газ и течни горива.