🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нинова обяви скоростни конкурси за шефове на държавни компании

Три дни имат кандидатите да подадат документи за бордовете на ДКК, НКИЗ и БАЕЗ

През последните месеци икономическият министър Корнелия Нинова смени много директори, включително и назначени от нея
През последните месеци икономическият министър Корнелия Нинова смени много директори, включително и назначени от нея
През последните месеци икономическият министър Корнелия Нинова смени много директори, включително и назначени от нея    ©  Велко Ангелов
През последните месеци икономическият министър Корнелия Нинова смени много директори, включително и назначени от нея    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В деня, в който правителството подаде оставка, министърът на икономиката Корнелия Нинова е обявила конкурси за смяна на част от ръководствата на три държавни компании под неин контрол. Това се вижда от съобщения в специалната секция на сайта на ведомството. Става дума за Държавната консолидационна компания (ДКК), Национална компания "Индустриални зони" (НКИЗ) и Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ), в чиито бордове вече бяха направени временни промени без състезание. Сега обаче е открит конкурс, който ще бетонира избраните за следващите няколко години. А кандидатите имат само три дни - до 30 юни, за да подадат документи.

Търси се

В ДКК се търсят трима нови членове на съвета на директорите. Ръководството на холдинга, под чиято шапка са повечето дружества към икономическото министерство, беше сменено изцяло в началото февруари до провеждането на конкурс, малко по-късно за единствен изпълнителен директор беше определена Смиляна Нитова. Скоро след това последваха смени и в ключови дъщерни компании, включително военните ВМЗ и "Кинтекс". В края на май пък Нинова освободи едно от новите попълнения - Таня Митова, и намали числеността на борда от 5-има на 4-ма души.

Три позиции са обявени и за директорския борд на НКИЗ, чиито сегашни членове бяха назначени от Нинова през март. Поста си тогава запази единствено Добринка Вичева. За изпълнителен директор беше определен бившият председател на Комисията за защита на конкуренцията Петко Николов.

Конкурсът за БАЕЗ е за четирима членове на надзорния съвет - двама представители на държавата и двама независими. Както и в другите дружества, в средата на май там Нинова смени четирима от петимата надзорници до провеждането на конкурс, като остави само Бойка Василева. Само месец по-късно обаче министърът освободи двама от новоназначените - Гълъбин Гълъбов и Веселин Рашин, и намали броя на членовете до трима.

Критерии

С публикуването на публични покани за участие в конкурсите Нинова формално е спазила изискванията на закона, макар че самите съобщения трудно могат да се открият на сайта, освен ако не се търсят целенасочено. За това не помагат и кратките срокове, определени за подаване на документите.

Иначе като цяло критериите за подбор са стандартни, като кандидатите трябва да имат магистърска степен в определени области, както и професионален опит. Състезанието протича на два етапа - в първия се прави проверка по документи, а във втория желаещите преминават през писмена и устна оценка. Кандидатите трябва да представят своите концепции за развитие на дружествата, като министерство препраща към сайтовете на трите компании и към отчетите им в Търговския регистър. Абсурдното обаче е, че отчетите в регистъра се подават до края на септември, а в системата на Агенцията за публични предприятия и контрол, където по принцип трябва да се публикуват до 25 април, за 2021 г. е видим само отчетът на БАЕЗ.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1
    • + 1

    Лъжливата циганка на черния кон знае, че повече властова позиция няма да види и назначава като за последно. Макар и Христо ви Иванов пак да плещи за пореден път глупости, че с ГЕРБ не можело, но с БСП може. Кой знае на какви хапчете е Христо ви пак :(.
    Тези дни Нинова и Радев се обвиняват един друг кой пращал оръжия за Украйна и кой от двамата е по-голям демагог, лъжец и манипулатор. Тъжна картинка :(

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 4

    До коментар [#1] от "scuby"

    Не я мисли Корнела. Тя е бита карта. Уви, партията й - също. Фактът, че издигна на институционално ниво враждата си с президента и се обажда на мига във ФБ клюкарницата по всеки актуален проблем, за да демонстрира активност, говори, че е пътник.

    По-драматичното е, че желаното от Козяк проамериканско мнозинство в НС може да е единствено от герб, Дай, БГ и остатъците от 4П. С благословията на ДПС.
    Те са единни и по БЮРМ, и по еврото, и по антиРусия, и по студуването през зимата, и по камуфлажните дрехи за децата ни по окопите.
    За съжаление тези умни и красиви (и успели) местни и имигранти, които наивно докараха 4П и Дай,БГна власт, ще им се наложи за пръв път в новата ни история да поемат пряка отговорност за избора си, защото избранниците им тикат страната ни към война.

    Фактът, че Киро в оставка еднолично решава да изгони 70 руски дипломати (каквото количество не е гонено от геополитическия им ментор САЩ), говори за едно-единствено нещо: с последни усилия се взривяват последните остатъци от нормалност между Москва и София, чието възстановяване ще отнеме десетилетия. И няма да има как следващо или по-следващо БГ правителство да търси от Русия каквото и да било: газ, нефт, метали, зърно и пр.стратегически суровини.

    Киро в оставка направи геополитическия избор на БГ рязко, категорично и под диктовка.

    А Нинова? На фона на проблемите, с които Киро ни обзаведе, Нинова е просто една треторазрядна политическа властоманка.

    Нередност?
Нов коментар