Съдът окончателно отмени забраната за добив на газ край Генерал Тошево

Проектът на "Русгеоком БГ" на Сашо Дончев беше спрян преди четири години със спорни аргументи

Само в един от участъците на находището бяха доказани запаси от над 1 млрд. куб. м газ, но потенциалът е доста по-голям
Само в един от участъците на находището бяха доказани запаси от над 1 млрд. куб. м газ, но потенциалът е доста по-голям
Само в един от участъците на находището бяха доказани запаси от над 1 млрд. куб. м газ, но потенциалът е доста по-голям    ©  Юлия Лазарова
Само в един от участъците на находището бяха доказани запаси от над 1 млрд. куб. м газ, но потенциалът е доста по-голям    ©  Юлия Лазарова

Четири години. Толкова отне съдебната процедура по обжалване, след като през 2018 г. регионалната екоинспекция във Варна отхвърли проекта на "Русгеоком БГ" за добив на природен газ край Генерал Тошево със спорни аргументи. На 5 юли 2022 г. Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени забраната, като потвърди решението на Административен съд Варна от началото на тази година.

Пробивът по проекта, който предвижда използване на конвенционална технология, идва в момент, когато Русия спря доставките на газ към България. Това прави местния добив още по-важен.

Потвърдено

Накратко, ВАС потвърждава заключенията на варненския съд, че отрицателното решение на директора на РИОСВ-Варна, от февруари 2018 г. е незаконосъобразно. С това решение екоинспекцията на практика не одобри изпълнението на инвестиционното предложение на "Русгеоком БГ" за разработване и усвояване на находище "Спасово", което се намира на територията на област Добрич.

Според върховните магистрати решението на РИОСВ формално съдържа мотиви за отхвърляне на проекта, но те не са подкрепени с конкретни факти и доказателства и не са отразени становищата на страните. ВАС посочва, че тези констатации са напълно достатъчни за отмяна на административния акт, но отделно от това има нарушение и на административно-производствените правила. Затова и с окончателното си произнасяне ВАС оставя в сила решението на Административен съд - Варна.

Проектът

Проучванията в региона на Генерал Тошево започнаха още през 2003 г. от руската "Башкиргеология", но проектът по-късно беше продаден на "Русгеоком БГ" - собственост на собственика на "Овергаз инк" Сашо Дончев и семейството му, която доказа запаси. Находището е с площ 219 кв. км и включва четири участъка - "Рогозина", "Чернооково", "Калина" и "Рогозина-изток", които ще бъдат разработвани поетапно в продължение на общо 35 години. Добивът ще започне от най-проучената част - "Рогозина", където са доказани запаси от над 1 млрд. куб. м газ, но потенциал за доста повече. Преди четири години, когато беше подадено инвестиционното предложение, инвестицията за първите 15 години се оценяваше на 139 млн. лв., но сумата днес вероятно ще е по-голяма. Противно на твърденията на критиците на проекта, в разработката на находището не се предвижда да се използват неконвенционални технологии като хидравлично разбиване, фракинг и т.н. и това е изрично посочено в инвестиционното предложение.

Натиск

Когато през 2017 г. започнаха обществените обсъждания, проектът беше подложен на силен натиск от различни организации, включително от паравоенни формирования, развяващи руски знамена. Местните зърнопроизводители допълнително подклаждаха страховете, че компанията ще добива шистов газ. Накрая беше проведен и местен референдум, на който очаквано 97% от хората гласуваха "против" проекта.

Затова не е изненадващо, че при разглеждането на ОВОС-а от експертният екологичен съвет към РИОСВ инвестиционното предложение беше почти единодушно отхвърлено. Основните аргументи бяха, че проектът може да замърси водоносния хоризонт. Всичко това беше подкрепено с отрицателно становище на Басейнова дирекция, след като същата институция преди това беше дала положително становище по проекта. Самото решение, с което не се одобрява инвестиционното предложение, беше взето от директора на РИОСВ-Варна, на 1 февруари 2018 г. Според окончателното произнасяне на ВАС сега именно това решение ще трябва да бъде променено.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mal55646797 avatar :-|
    mal55646797
    • + 2

    Престъпно и срамно решение.

    Нередност?
Нов коментар