Фирмите ще получат 735 млн. лв. безвъзмездно финансиране до края на годината

Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев представи приоритетите и екипа си

Една от програмите ще финансира изграждането на соларни централи за собствени нужди на бизнеса
Една от програмите ще финансира изграждането на соларни централи за собствени нужди на бизнеса
Една от програмите ще финансира изграждането на соларни централи за собствени нужди на бизнеса    ©  Надежда Чипева
Една от програмите ще финансира изграждането на соларни централи за собствени нужди на бизнеса    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

До края на тази годината на бизнеса ще бъдат предоставени безвъзмездно 735 милиона лева чрез Министерството на иновациите и растежа. Това съобщи на пресконференция служебният министър Александър Пулев, който представи приоритетите за работа и своя екип.

Средствата са по европейските програми и Плана за възстановяване и реално ще бъдат първите такива от 2020 г. насам, когато наличните европари бяха насочени за ковид мерки.

Пет милиона лева на ден

По-голямата част от средствата - 600 млн. лева са от Плана за възстановяване и устойчивост. "Това означава, че 5 милиона лева на ден ще стигат до българските микро-, малки и средни предприятия", каза Пулев.

По този план до края на годината ще бъдат отворени четири процедури. По една от тях - за "Технологична модернизация", фирмите вече могат да кандидатстват, като крайният срок е до 21 септември (виж карето).

Очаква се в до края на септември да бъде дадено начало и на процедурата за "Информационни и комуникационни технологични решения и киберсигурност". Тя е с бюджет 30.6 млн. лева, а плановете са с него да бъдат подкрепени близо 1400 малки и средни предприятия, съобщи служебният министър.

Третата актуална процедура по Плана за възстановяване и устойчивост е с бюджет 200 млн. лв. и е за инвестиции за комбиниране на ВЕИ със съоръжения за локално съхранение (батерии). Това е изключително важно на фона на високите цени на тока и газа и може да осигури известна независимост на фирмите.

А четвъртата е за малки и средни предприятия, които ще могат да кандидатстват за подкрепа на иновационни дейности, научноизследователски проекти, управление на интелектуална собственост и др. За целта са предвидени 118.5 млн. лева.

Новата оперативна програма

Допълнително до края на годината предстои обявяване на първата процедура по оперативната програма за иновации и конкурентоспособност от новия програмен период - 2021-2027 г. Тя ще е с бюджет 130 млн. лева и с фокус върху развойната дейност на фирмите. По нея ще могат да кандидатстват и големи предприятия, обяви Александър Пулев.

Новата оперативна програма, управлявана от министерството - "за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация", ще бъде внесена до дни за одобрение от Европейската комисия. От проектодокумента вече са отстранени всички неофициални забележки от страна на комисията, така че се очаква бързото й одобрение, беше заявено по време на брифинга.

Новите заместник-министри

Надя Христова и Стефан Савов са новите заместник-министри на Министерството на иновациите и растежа.

Надя Христова е магистър по "Счетоводство и контрол". Има дългогодишен опит в българския финансов сектор по структуриране на финансови инструменти, подбор и оценка на финансови посредници, регулаторна рамка в България и ЕС, оценка на риск, финансов одит, оценка и управление на инвестиции. Работила е във Фонда на фондовете и Българската банка за развитие.

Стефан Савов е бакалавър по "Политология" и магистър по "Външнополитически отношения" от СУ "Св. Климент Охридски". През 2008 г. се дипломира като магистър по специалност "Финанси" в съвместната магистърска програма на Института за икономически изследвания към БАН и ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий".

От 2002 до 2008 г. е репортер, а впоследствие до 2017 г. - ръководи отдел "Икономика" във вестник "Банкер". В периода 2017-2022 г. е съветник на президента на Република България.


Процедура в действие


На 22 юли Министерство на иновациите и растежа обяви началото на кандидатстването по първата процедура по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост.


Тя е за "Технологична модернизация" и с бюджет 260 млн. лева. По нея ще бъдат подкрепени фирми от преработващата промишленост, ВиК услуги, управление на отпадъци, творчески индустрии, медии, далекосъобщения, научни изследвания и др. Компаниите могат да кандидатстват за безвъзмедно финансиране от 35 хил. лв. до 700 хил. лв. в зависимост от категорията на предприятието. Срокът е до 21.09.2022.
До 10 август са постъпили 18 кандидатури с искане за финансиране за общо 7 млн. лв., съобщиха от министерството.