Американската GIP придоби германската wpd offshore, която има огромен проект в Румъния

Това е поредната инвестиция в офшорен вятър на американския инфраструктурен фонд в Европа

Global Infrastructure Partners активно разраства своите инвестиции в офшорния вятър.
Global Infrastructure Partners активно разраства своите инвестиции в офшорния вятър.
Global Infrastructure Partners активно разраства своите инвестиции в офшорния вятър.    ©  Nicholas Doherty
Global Infrastructure Partners активно разраства своите инвестиции в офшорния вятър.    ©  Nicholas Doherty
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Global Infrastructure Partners (GIP), американски независим мениджър на инфраструкуни фондове, официално финализира придобиването на 100% от клонa на германската wpd - wpd offshore. Сделката бе обявена още през май тази година и включваше всички вече изградени офшорни вятърни ферми на германската компания, както и всички офшорни вятърни проекти още в процес на одобрение и изпълнение.

Сделката има допирна точка и с България. Първо, wpd offshore има запланувана 2.5 милиардната инвестиция евро за 1.9 гВт мощност в Румъния, където германската wpd активно подпомагаше и в изготвянето на румънското законодателство за този тип проекти. Освен това компанията обяви, че разглежда и възможността за изграждане на офшорни вятърни ферми на територията на България.

Със сделката се създава нова компания - Skyborn Renewables, която ще е базирана в Хамбург, Германия и ще поеме всички функции на wpd offshore.

"Wpd бе един от първите в пазара на офшорния вятър, което спомогна и бързото разрастване на wpd offshore. wpd AG ще засили допълнително своите наземни вятърни и слънчеви дейности в 30 страни в Европа, Азия, Чили и САЩ. Нашите действащи вятърни и слънчеви проекти достигнаха общо 2500 мВт до края на 2021 г. и ще удвоим този обем до 2024 г." коментира в официално изявление от май месец Бьорн Нулмайер, финансов директор на wpd.

Цената по сделката не е обявена на този етап.

Сериен купувач

Придобиването на wpd offshore не е първата стъпка на американския инфраструктурен фонд в Европа и в офшорния сектор. GIP притежава по 50% заедно с датската Orsted от офшорните проекти Borkum Riffgrund 2 - 465 мВт, Gode Wind 1 - 330 мВт, които са в германската част на Северно море, както и 50% от Hornsea 1.

Последният от тях - Hornsea 1, който е за 4.1 млрд. паунда и мощност от 1.2 гВт, се намира на 120 км от Великобритания в Северно море и е част от плана за най-големия офшорен вятърен парк на планетата с обща мощност от 6 гВт.

Сега към тези проекти GIP добавя и 7 гВт изградени мощости из света, завършени проекти на wpd offshore, както и допълнително 30 гВт в офшорни проекти по целия свят, които вече са в различен стадий на изпълнение.

"Инвестицията в Skyborn е значителена и демонстрира ангажираността на GIP към продъжителния растеж на глобалното производство от възобновяема енергия," коментира в официалното прессъобщение на Skyborn Адебайо Огунлеси, председател и главен изпълнителен директор на GIP.

Коя е wpd

Основана през 1996 г в Бремен като малка компания от Клаус Майер и Гернот Бланке, wpd се разраства заедно с технологията за вятърна енергия. Тя е фокусирана в изграждането на сухоземни вятърни ферми и офшорни вятърна енергия, като в момента разполагат с 2200 работници в 28 различни страни. Компанията е реализирала над 2400 турбини с общ производствен капацитет от 5.15 гВт, а има проекти за още 12.3 гВт сухоземни и 13.8 гВт офшорни мощности.

Коя е GIP

Със седалище в Ню Йорк и 10 офиса из света, компанията е основана през 2006 г. в Америка като инвестиционен фонд с главен фокус в инфраструктурни бизнеси и активи. GIP инвестира в енергия, транспорт, дигитална инфраструктура, както и води и сектори за отпадъци. Едни от първите и продължителни инвеститори в Global Infrastructure Partners са Credit Suisse и General Electric, като на първия рунд от инвестиции през 2006 г. те влагат 9% от началната сума от 5.64 млрд. долара - 507 млн. долара. Credit Suisse и General Electric стоят и зад придобиването на три ключови летища във Великобритания на GIP - Лондон Сити Еърпорт през 2006 г. и после продадено на значителна печалба през 2016 г., "Гетуик еърпорт" от британската BAA за 1.5 млрд. паунда през 2009 г. и Летище Единбург през 2012 г. за 807 млн. паунда.

Фокусът на инвестиция на американския инфраструктурен фонд е предимно насочен към страни членки на ОИСР. GIP държат част от няколко високопрофилни пристанища като това в Мелбърн - 40%, Бризбейн - като част от консорциум с Queensland Investment Corporation, закупено за 2.3 млрд. долара, както и 37.4% от Peel Ports - организация, държаща няколко пристанища из Великобритания - като част от консорциум с APG и AustralianSuper.

ВЕИ портфолиото на компанията включва 15 гВт действащи соларни и вятърни паркове, както и водноелектрически проекти и батерии. Допълнително компанията притежава лихвени роялти активи в над 19 гВт действащи възобновяеми проекти и над 120 гВт активи в процес на изграждане или в процес на разработка.

Допълнителни инвестиции в сферата на енергетика включват инвестиции в LNG сектора в Америка и Австралия, както и в доставчици в енергийната мрежа в Европа и преносните системи за природен газ в Европа, Абу Даби и Америка.

Компанията управлява активи в размера на 84 млрд. долара и има годишни приходи от 61 млрд. долара.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар