🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Nvidia разгневи гейм общността с ново поколение по-скъпи видео карти

Цената на чиповете се покачва, което предизвика възмущението на потребителите и свали акциите на компанията

Новите чипове влизат в продажба през октомври и ноември
Новите чипове влизат в продажба през октомври и ноември
Новите чипове влизат в продажба през октомври и ноември    ©  Unsplash
Новите чипове влизат в продажба през октомври и ноември    ©  Unsplash
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

"Компютрите напредват с невероятна скорост, двигателят, задвижващ тази ракета, е ускореното изчисление, а горивото му е изкуственият интелект", сподели Дженсън Хуанг, изпълнителен директор на Nvidia при представянето на новите по-скъпи видео карти на производителя на чипове. "Новият шампион в тежка категория" е моделът GTX 4090, чиято цена започва от 1599 долара и ще е в продажба от 12 октомври. В допълнение, през ноември ще стартира продажбата и на GTX 4080, която ще бъде в два варианта - 16GB и 12GB, които ще струват съответно 1199 и 899 долара.

Изкуствен интелект на втора скорост

Новите чипове ще използват архитектурата Ada, която с помощта на изкуствен интелект ще може да подобри представянето на компютъра по време на гейминг до четири пъти. Технологията работи чрез анализирането на случващото се на екрана и използва AI, за да предвиди следващото действие, което всъщност увеличава кадрите в секунда по време на игри. р.

Освен за феновете на електронните спортове, Nvidia обяви нови услуги, свързани с изкуствен интелект, както и за корпоративния секто. Бизнесът ще получи нови инструменти за високопроизводителни изчислителни приложения в облака. Следващата еволюция на интернет, наречена метавселена, ще бъде разширена с подобрените триизмерни технологии, според Хуанг. Поради тази причина Nvidia обяви, че ще предостави нови сървъри, използващи технологията Ada, специално за компаниите, които разработват проекти в Metaverse. За автомобилната индустрия пък е предвиден Thor, нов централизиран чип за коли с над 2000 терафлопа производителност.

От скъпото

Реакцията на гейминг общността към новите продукти не е особено добра. Ценита на картите са много по-високи в сравнение с предходни години, но според Хуанг вината не е в производителя. "12-инчовата платка е много по-скъпа днес", коментира изпълнителният диреткор, цитирайки нарастващите разходи за производство на чипове. "Законът на Мур е мъртъв... Напълно свършен", Дженсен Хуанг добави, че очакванията за двойно по-висока производителност на същите цени са "в миналото" за индустрията.

Ужасно представяне на борсата

На фона на недоволството на клиентите, както и пробемите с правителството, което забрани износа на най-добрите чипове за Китай, акциите на Nvidia загубиха около 5% от стойността си след обявяването на новите услуги и продукти. Скорошният спад обаче е капка в морето, ако се вземе предвид представянето на компанията от началото на годината. За около 10 месеца американският производител на чипове е загубил над 55% от пазарната си капитализация.

Според анализаторът на Mizuho Securities Виджай Ракеш компанията има твърде голям потенциал, за да бъде игнорирана. Той смята, че около 90% от изчисленията свързани с изкуствен интелект в дата центровете по света се извършва от чиповете на Nvidia. "AI вероятно ще бъде ключова възможност за растеж и устойчива на макрорискове за компанията" смята анализаторът, който прогнозира ръст с над 50% от настоящите нива на акциите на Nvidia.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    1i avatar :-|
    Баличея
    • - 6
    • + 1

    Nvidia заедно с Тесла са първия пример, който се дава, са силно надценена борсова стойност. И докато за Тесла има теоретично някакъв пазар, където да расте, Нвидия е реализирала пазарния си потенциал

    Нередност?
  • 3
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#2] от "Баличея":

    Ами не е вярно. Нвидия са абсолютен шампион в сегмента. Просто липсва адекватен продукт, където да реализира растеж. Ясно е, че ПС-тата няма да ги дръпнат напред, но неща като виртуална реалност имат голям потенциал.

    Нередност?
  • 4
    lbj55678088 avatar :-|
    Керпеден

    "Законът на Мур е мъртъв... Напълно свършен"

    При условие, че основната причина за напредъка на обявеното ново поколение чипове е преминаването от 8нм към 4нм технология, това звучи доста лицемерно. За брандирането на 4080 12ГБ въобще по-добре да не говорим. Нвидиа този път настъпиха мотиката, но пазарната инерция и марджините от data center сегмента ще ги закрепят.

    Не че новите им предложения са лоши - просто са неоправдано скъпи, а оттам и глупостите за закона на Мур, с които се опитват да си оправдаят цените.

    На ход са AMD.

    Нередност?
  • 5
    wqh16757337091162237 avatar :-|
    Miller Jeffery

    Nvidia е безспорен лидер в този конкретен пазарен сегмент. Казано по-просто, на компанията липсваше продукт, който да запълни определена пазарна ниша. https://cupheadonline.com

    Нередност?
Нов коментар