🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Porsche направи най-голямото IPO в Германия от 25 години

Компанията беше оценена от инвеститорите на борсата във Франкфурт на 77 млрд. долара

Исторически модели на Porsche, сред които и първият електрически автомобил на компанията - Tycoon, пред Франкфуртската фондова борса.
Исторически модели на Porsche, сред които и първият електрически автомобил на компанията - Tycoon, пред Франкфуртската фондова борса.
Исторически модели на Porsche, сред които и първият електрически автомобил на компанията - Tycoon, пред Франкфуртската фондова борса.    ©  Reuters
Исторически модели на Porsche, сред които и първият електрически автомобил на компанията - Tycoon, пред Франкфуртската фондова борса.    ©  Reuters

Германската компания за спортни автомобили Porsche направи успешно първично публично предлагане (IPO) на борсата във Франкфурт. Пазарната капитализация на производителя на модела 911 надмина 77 млрд. долара, което поставя Porsche изключително близко до стойността на компанията, собственик на марката - Volkswagen, която е оценена на малко над 80 млрд. долара. Това е второто най-голямо IPO в германската история, като единствено предлагането на Deutsche Telekom през 1996 г. донесе повече средства.

Volkswagen оцени акциите на Porsche AG в горния край на посочения диапазон от 76.50 до 82.50 долара за акция, като по този начин компанията набра 19.5 млрд. евро от предлагането. Средствата ще бъдат насочени към продължаване на усилията на Porsche да забърза процеса по електрификация. Акциите се търгуваха с ръст от 3% от емисионната цена на обед на 29 септември.

"Днес е страхотен ден за Porsche и страхотен ден за Volkswagen", каза Арно Антлиц, главен финансов директор на Volkswagen, пред CNBC. Компанията е знаела, че IPO-то ще бъде успешно, като причините за това са "силните финансови показатели" и "много убедителната стратегия за бъдещето". "Бяхме убедени, че въпреки предизвикателната среда това IPO ще се окаже успешно и бяхме прави", добави той.

Преди началото на търговията реакциите бяха положителни, като инвеститори вече бяха записали около 40% от предлаганите акции, сочат данни на Reuters. Volkswagen от своя страна намалява дела си във фирмата за спортни автомобили с 12.5%.

Силният старт на Porsche дойде въпреки като цяло по-слабите фондови пазари в Германия, които са силно повлияни и от високата местна инфлация. "Това не е точно мечтаната среда за IPO днес", смята Томас Алтман, мениджър в QC Partners, цитиран от Reuters.

Листването на Porsche идва в момент, когато европейските борсови листвания са изправени пред най-лошата си година от 2009 г. насам. Инвеститорите се притесняват от възможна глобална рецесия на фона на растящата инфлация, нарастващите лихвени проценти и войната в Украйна.

"Има много какво да се хареса в компанията, с нейните агресивни планове за електрификация, очаквано силно генериране на парични потоци и позициониране на първокласна марка на пазара", заяви пред Reuters Чи Чан, портфолио мениджър за европейски акции във Federated Hermes Limited. "Компанията обаче излиза на пазара във време на безпрецедентни сътресения и доверието на потребителите пада", добавя той.

Именно това е и причината Volkswagen да избере този момент за първичното предлагане. Според говорител на компанията състоянието на пазара превръща Porsche в добър и стабилен вариант за инвестиране на фона на нестабилността, която характеризира европейските борсови пазари.

"Porsche беше и е перлата във Volkswagen Group", каза Крис-Оливър Шикентанц, главен инвестиционен директор във фонд мениджъра Capitell. "Сега IPO-то направи много, много прозрачно каква стойност носи пазарът на Porsche", добавя той пред Reuters.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    deeron avatar :-|
    Бай Стоен

    Оправете си грешката - не е Tycoon, a Taycan.

    Нередност?
Нов коментар