🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кои са финансовите директори на годината в България

Победителите в конкурса CFO of the Year 2022 на EY са от динамичните сектори на технологиите, фармацията, изнесените услуги и образованието

Победителите в конкурса за финансов директор на годината - CFO of the Year 2022 на EY, в партньорство с "Капитал"
Победителите в конкурса за финансов директор на годината - CFO of the Year 2022 на EY, в партньорство с "Капитал"
Победителите в конкурса за финансов директор на годината - CFO of the Year 2022 на EY, в партньорство с "Капитал"    ©  EY
Победителите в конкурса за финансов директор на годината - CFO of the Year 2022 на EY, в партньорство с "Капитал"    ©  EY
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Те разработват сложни финансови модели и системи, борят се с постоянните предизвикателства, преструктурират, налагат иновации, взимат и предлагат тежки решения, а с тях се съобразяват всички останали мениджъри в компанията. А в годините с ковид криза, нарушени вериги на доставки, икономически сътресения и възстановяване, но и развихрила се инфлация, ролята им стана все по-голяма. Добре дошли в света на CFO - главните финансови директори.

Понякога определяни и като изпълнителни директори в сянка, или поне техните най-важни съветници, които обаче едва ли ще видите в светлините на прожекторите. Точно там обаче попаднаха те в традиционния конкурс CFO of The Year, организиран от консултантската компания EY с медийното партньорство на "Капитал".

След две години прекъсване заради ковид ограниченията наградите за най-добър финансов директор в България в четвъртък вечерта бяха връчени отново, в шест категории - малки и средни предприятия; планиране и бюджетиране; контрол и отчетност; стратегически партньор за бизнес развитие; трансформация на финансовата функция; и лидерство и развитие на екипа.

Журито в състав с проф. Бистра Боева, УНСС, Данета Желева, главен изпълнителен директор на "Индустриален холдинг България", Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на "Лидл България", Николай Андреев, главен изпълнителен директор на "Виваком", Тодор Брешков, управляващ съдружник в Launchub Ventures, и Николай Генчев, който беше доскоро главен изпълнителен директор на "Уника", излъчиха 18 финалисти, от които шест победители. Журито прави оценка на личните качества и професионалните успехи на кандидатите.

Конкурсът и постиженията на победителите в него са и добро отражение на процесите в икономиката на страната - CFO на годината стават представители на силно динамичните сектори - технологии и иновации, изнесените услуги, фармация, но и образованието.

"Радвам се, че в това издание на конкурса виждаме все повече малки и средни компании, както и кандидати от много и различни индустрии; много иновации и все повече примери за това как ролята на финансовия директор се превръща във все по-стратегическа и определяща за бизнеса", коментира Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY за Югоизточна Европа.

Ето ги и победителите

Категория "Малки и средни предприятия"

Павлинка Ганчева, "Заедно в час"

Вече пета година Павлинка Ганчева е ръководител "Финанси и администрация" във фондация "Заедно в час". През последните години тя управлява сложен процес по финансова отчетност на международен проект с участието на над 10 организации от ЕС, включително публични, академични и НПО партньори. Благодарение на предварително планиране и целенасочена обратна връзка към всички участници събирането и обобщаването на информацията се случва леко и гладко. Високите стандарти на финансово управление, които Ганчева налага, помагат "Заедно в час" да се превърне в еталон за други неправителствени организации и за цялостното утвърждаване на доверието на дарителите към гражданския сектор в страната.

Категория "Планиране и бюджетиране"

Иван Рангелов, AstraZeneca

Иван Рангелов е e главен финансов директор за "Клъстер Балкани" във фармацевтичната компания AstraZeneca. Настоящата година се оказва доста предизвикателна за него и екипа му - очакванията са бизнесът да расте, но средата е усложнена от ускоряващата се инфлация, ограничените ресурси и несигурната макроикономическа обстановка. Заедно със своя екип Иван Рангелов разработва финансови модели, с които прави възможно по-задълбоченото анализиране на рентабилността и потенциала на различните продукти по начин, който да гарантира максимална възвращаемост на инвестициите.

Категория "Контрол и отчетност"

Красимир Чивилиев, "Анакатек"

Красимир Чивилиев е главен финансов директор на "Анакатек груп" - IT софтуерна компания, която разработва игри за гейминг индустрията. Чивилиев си поставя за цел да изгради финансовата функция на бъдещето. Която да отговаря на изискванията на дигиталната ера, да дава прозрачност в отчетността, да предоставя данни в помощ на всички бизнес лидери в организацията и да осигурява повече възможности за служителите чрез намаление или елиминиране на рутинни дейности и автоматизация на бизнес процесите. Така създава и развива от основи цялата финансова структура на "Анакатек" - отдел "Счетоводство", отдел "Разплащания", отдел "Контролинг" и Reconciliation.

Категория "Стратегически партньор за развитие на бизнеса"

Константин Дженгозов, Payhawk

Константин Дженгозов е съосновател и главен финансов директор на Payhawk, компанията е в медийния и инвеститорски фокус през тази година, след като стана първия български еднорог - с оценка от инвеститорите за над 1 млрд. долара. Заедно с изпълнителния директор на Payhawk Константин Дженгозов работи за дефиниране на стратегията на компанията. Той разработва бизнес модела и изгражда финансовата функция на Payhawk. От самото начало неговата цел е да изгради стройни и гъвкави операции, които да подпомогнат бързия растеж на компанията, но също така и да отговарят на постоянно променящите се изисквания на бързо развиващия се бизнес. От създаването й през 2018 г. Payhawk успява да привлече повече от 240 милиона долара външно финансиране от някои от най-известните фондове по света - Greenoaks, QED, Earlybird and Lightspeed, като Константин Дженгозов има активна роля в процеса на набиране на средства.

Категория "Трансформация на финансовата функция"

Радослав Коцев, Kyndryl

Радослав Коцев е главен финансов директор на "Киндрил България" и играе ключова роля при отделяне на компанията от IBM, когато близо 90 хиляди служители са мигрирали глобално в новата компания. Радослав разработва и дефинира цялостната стратегия на Kyndryl в България, като модифицира и подобрява безброй финансови процеси и функции на наследени системи от IBM. Трансформацията на финансовата функция на новото дружество е неизбежна. Въпреки че повечето от бизнес моделите и процедурите за анализ на данни вече са дигитализирани, трудността е в отделянето от старата инфраструктура и системи на IBM. В резултат близо 40% от платформите са сменени с нови, отчетността е дигитализирана, а много от процесите са оптимизирани с цел улесняване на работния процес.

Категория "Лидерство и развитие на екипа"

Стефан Костов, Sitel

Стефан Костов е финансов директор за Германия и Източна Европа на компанията за изнесени услуги и обслужване на клиенти "Сайтел". Той е част от екипа й вече почти десет години, а от две е неин финансов директор. През години изгражда стабилен екип от професионалисти с разнороден опит, умения, които постигат стабилен работен синхрон между отделите. Сътресенията, предизвикани от ковид-19, съвпадат с придобиването на конкурентната компания "Сайкс ентърпрайсис" в Унгария, Словакия и Румъния. Това налага не само спешна необходимост от стандартизиране на процесите, но и интегриране на екипите и ролите в тях. Благодарение на доброто планиране и ясна стратегия финансовите екипи на страните под негово управление успяват да заработят като единна организация за по-малко от година и половина.

Все още няма коментари
Нов коментар