🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Готмар": Тихият пластмасов гигант до Съединение

Компанията на Георги Тучев e собственик и на марките "Бачково" и Derby, а приходите за миналата година са над 180 млн.лв

В компанията с база край Съединение в близост до Пловдив работят около 1300 души.
В компанията с база край Съединение в близост до Пловдив работят около 1300 души.
В компанията с база край Съединение в близост до Пловдив работят около 1300 души.    ©  Готмар
В компанията с база край Съединение в близост до Пловдив работят около 1300 души.    ©  Готмар
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Компанията започва с олио, но бързо се насочва към производството на бутилки от пластмаса.
  • Пандемията и войната не са се отразили негативно на бизнеса, който стига 182 млн. приходи за 2021 г.
  • Собственост на групата са марките "Бачково" и Derby.

Когато става въпрос за сериен инвеститор в България или компания с над няколко хиляди души работници, често очакванията са това да е чуждестранен проект. "Готмар" обаче е изцяло българска собственост. Основател и все още собственик е Георги Тучев.

Компанията е специализирана в преработването на термопластмаси и оперира на пазара от далечната 1992 г. От тогава досега фирмата се развива стабилно, като финансовите ѝ показатели сочат стабилен растеж, достигащ до 182 млн. лв. приходи за 2021 г. и над 10.5 млн. лв. печалба. В компанията, чиято база е край Съединение, в близост до Пловдив, работят над 1300 души.

Към групата е и производството на минерална вода "Бачково" и безалкохолните напитки Derby, извършващо се чрез дружеството "Нова Трейд". То наброява допълнително още над 600 души. Приходите за 2021 г. са малко под 63 млн. лв., а печалбата - 2.1 млн. Освен това "Готмар" участва с 8.4% в акционерното дружество за рециклиране "Екопак България". То от своя страна е с 40% ръст за 2021 г., когато приходите му достигат до над 32.6 млн. лв., а печалбата - над 3.2 млн.

Начало извън сектора

Малко след отварянето на българския пазар за света Георги Тучев започва своя предприемачески път, като основава "Готмар". Главното търговско занимание на компанията тогава е да произвежда олио за местния пазар. Впоследствие Тучев решава, че е по-добре да бутилира сам продукцията си, което е и първата крачка към сегашния бизнес модел за произвеждане на изделия от пластмаса.

"При процеса на закупуване на пластмасови бутилки за опаковката на слънчогледовото олио той преценява, че може да започне да ги произвежда сам. След това стартира бизнеса с бутилки, преформите (заготовката за бутилки - бел. авт.) и капачки, за да има един финален продукт, който да се произвежда при нас на място", разказа Мария Тучева, понастоящем генерален мениджър в "Готмар".

Това се оказва правилният път за младата компания, която сега обработва по 120 тона пластмаса, или шест товарни камиона на ден. Продуктите включват капачки и дръжки за бутилки, изделия от термопластични полимери, опаковки за козметичната индустрия и инструментална екипировка. Клиенти са основно интернационални партньори като Liebherr, ABB, Schneider Electric, Sanmina (новият собственик на пловдивския завод на Osram - бел. ред.), които присъстват и в индустриалните зони около Пловдив.

В момента управител на компанията продължава да бъде Георги Тучев, който обаче упражнява тази си дейност от разстояние. През 2015-2016 г. името му изскача в медийни публикации около разследването на убийството на митничаря Георги Дребчев, който е застрелян от Божидар Атанасов в Пловдив. Самият той не е викан по делото.

Според ръководителите на компанията той в момента живее зад граница. "На него (на Георги Тучев) му хареса начинът на живот в други държави и носталгията не е на дневен ред. Така че надали ще се върне", коментира финансовият директор Иван Иванов. На място, в България, управлението е поето от дъщеря му Мария Тучева и брат й Васил Тучев.

Пазар и суровина - зад граница

По думите на финансовия директор Иван Иванов главният пазар на "Готмар" е извън България. "Около 50% от нашето производство е за чужбина. Ако добавим и производството за нашите корпоративни клиенти - тук и в чужбина - продукция, която се изнася чрез завършените продукти на нашите клиенти, то тогава износът ни е около 90% от нашето производство", коментира той.

За производството на своите продукти компанията внася суровини изцяло от чужбина, тъй като промишлените количества, от които има нужда на ден, са по възможностите на малко компании в България. Стратегията на компанията е да не е зависима от един пазар на производители, като за целта диверсифицира своите източници, но главно изглежда те да са от Азия. Философията на поръчване е да договорят необходимите си количества материал за месеци далеч напред - за момента от компанията са направили своите поръчки до март 2023 г.

Компания, устойчива на кризи

Периодът на ковид пандемията за "Готмар" е по-скоро възможност, споделя Мария Тучева. За първата година и половина компанията от Съединение не само не спира работа, а увеличава броя на работещите с около 100 души. Ход, породен от повишеното търсене на пластмасови опаковки и изделия, особено за геловете за дезинфектанти. За производството на тези продукти от компанията инвестират и допълнително за производствени машини. "Закупихме нова инсталация за преформи, така че очакваме да увеличим броя им през 2023 г.", разказва още Тучева.

Войната в Украйна, изглежда, също не е нещо, което е оказало влияние върху операциите на компанията, тъй според Иванов те нямат бизнес там. Това, което им влияе, са пречките по веригата за доставки, главно за такива от Китай, поради затварянията на пристанищата и липсата на контейнери от там, което е принудило "Готмар" да потърси активно и други алтернативи.

В момента най-голямото ни производство е на преформи. Произвеждаме около 1 млрд. бройки на година, както и 2 млрд. капачки.

Мария Тучева
Мария Тучева

генерален мениджър

Солари

Едно от най-големите пера и затруднения на компанията в момента е с енергийните нужди за производство. Това е довело и до първия енергиен проект на "Готмар" за инсталация от 5 мВт от фотоволтаични панели, които трябва да бъдат готови до края на годината - вече 2 са завършени, а инвестицията е 5 млн. лв.

В бъдеще тя се очаква да се увеличи 4 пъти, или 20 мВт, за да може от компанията да покрият поне 50% от своите нужди. Освен намаляване на разходите за електроенергия цел на "Готмар" е и частична енергийна независимост. Иванов дава пример със случай, когато трактор събаря стълб от електропреносната мрежа и така спира електроподаването на фабриката. Тучева си спомня за друг случай от това лято, при който електричеството "спря за цял ден поради късо в резултат на щъркел, който се удари в един от кабелите" и обяснява, че това е неприятно за тях поради непрекъснатата производствена работа.

На този етап от компанията не предвиждат използването на батерии за съхранение, тъй като според тях технологията не е достатъчно развита заради краткия жизнен цикъл и ограничената възможност за тяхното рециклиране.

Инвестиция в растежа

Всяка година от компанията се изготвят инвестиционни стратегии за следващата година, както и се преглеждат инвестиционните намерения на "Готмар" за следващите три и пет години според състоянието на пазара. Главните краткотрайни инвестиции са за обновяване на машините, развитието на персонала и нуждите на бизнеса. Според Иванов в последните 5 години "Готмар" са инвестирали приблизително 80 млн. лв. обратно в компанията, с които са били закупени изцяло нов транспортен автопарк от 60 автомобила, нови производствени машини, както и във ВЕИ проектите.

Един от основните проблеми в страната не подминава и "Готмар" - тази за работната ръка и конкретно на инженери. Мария Тучева обясни, че насърчават младите си служители да стартират инженерно обучение, след което от по-нискоквалифицирани позиции биват преместени в инженерния екип, който наброява около 30% от персонала на компанията.

Явно политиките на работа в компанията са ефективни, тъй като текучеството на персонал във всички нива е ниско. Работещите имат социални придобивки като организиран транспорт и ваучери за храна по 200 лв. (максимума в България - бел. ред.), достъп до поне едно безплатно хранене на ден, продуктите за което според Мария Тучева идват от ферми директно от района, както и екскурзии и тиймбилдинги.

Апартамент в Париж и фен на Борисов

Живеещият в чужбина собственик тези дни стана популярен с факта, че е закупил за над 10 млн.евро луксозния апартамент в Париж на покойния Джефри Епстийн - скандалният финансист, осъден за сексуални престъпления. Апартаментът се намира в центъра на френската столица и според описанието, дадено от Bloomberg, е почти 700 квадрата, с изглед към Триумфалната арка и е декориран от известен интериорен дизайнер.

Преди няколко години пък Тучев, заедно с другите двама съуправители на "Готмар" - Васил Меретев и Свилена Симеонова, получиха наказателни постановления от ЦИК, защото неправомерно са поставили предизборни плакати на ГЕРБ, на които се вижда Бойко Борисов в генералска униформа с думите "Реални решения за България", на магистрала Тракия. Според предизборния щаб на ГЕРБ тогава, това не е било съгласувано с партията.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bratkubrat avatar :-|
    Mike
    • + 1

    Как пък все тъй става, че на "фенове на Борисов" бизнеса им върви... не мога да си обясня...

    Нередност?
  • 2
    tili avatar :-?
    tili
    • + 1

    Странното е, че Шиши не се е загледал в Готмар.

    Нередност?
Нов коментар