Liberal arts начело на рейтингите и в България

Д-р Дейвид Еванс, президент на Американския университет в България (АУБ)

Д-р Дейвид Еванс, президент на Американския университет в България
Д-р Дейвид Еванс, президент на Американския университет в България
Д-р Дейвид Еванс, президент на Американския университет в България
Д-р Дейвид Еванс, президент на Американския университет в България
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

АУБ неизменно заема челни позиции в официалните рейтинги на университетите в страната. Какво стои зад този успех?

Както всеки устойчив успех, успехът на АУБ е резултат от множество фактори. Може би най-важният е нашият образователен подход, вдъхновен от американските liberal arts колежи. Даваме приоритет на обучението и качеството на преподаване и вярваме, че нашите студенти са истински колеги, а не подчинени в учебния процес. Предлагаме разнообразие от специалности, ориентирани към кариерата, като бизнес дисциплини, компютърни науки и журналистика. В същото насърчаваме студентите да заимстват подходи от други области за анализ и разрешаване на проблеми. Така те се дипломират с умения за гъвкаво мислене и с потенциал да се справят с предизвикателствата както на работното си място, така и при следваща степен на образование. В исторически план мисията на liberal arts е да образова и овластява свободни граждани (liberal от латински има същия корен като "свобода" на английски), които да допринесат за развитието на обществото, а нашата най-висша цел е да продължим с успех тази традиция.

Каква е ролята на преподавателите, кариерния център и възпитаниците в кариерното менторство? А на живота в кампуса?

Преподавателите работят с убеждението, че студентите са партньори в учебния процес. Те са подбрани и заради готовността си да бъдат ментори. Голяма част от обучението в АУБ се провежда извън аудиториите, във формална и неформална среда, където преподавателите опознават студентите като нещо повече от обучаващи се. Младите хора избират АУБ заради цялостното изживяване, а не само заради формалния образователен процес. Ето защо работим, за да добавяме стойност към това изживяване. Например нашият кариерен център предлага широка гама от програми, които помагат на студентите да открият професионални възможности, да се подготвят да кандидатстват за работа, да се представят на потенциални работодатели по най-завладяващия начин и да общуват с бъдещи работодатели, докато следват. Нашите възпитаници се реализират изключително успешно в много области и "връщат жеста" на АУБ, като споделят своя опит, знания и умения с настоящи студенти. Имаме сплотена общност от възпитаници в цял свят и глобалната подкрепа за студентите, които все още учат и предстои да се реализират, е факт. И накрая, животът на кампуса предоставя много възможности на студентите да придобият лидерски и организационни умения, да общуват с хора от различни страни и да работят заедно по програми и събития. Впечатлен съм колко уравновесени и зрели са нашите студенти, все качества, които развиват на кампуса, при стажове, пътувания и други възможности, които им предоставяме.

Какви са приоритетите на магистърската ви програма за ръководни кадри, която вече 20 години обучава лидери за българското общество?

Главен приоритет е да продължим да предлагаме отлично изживяване на професионалисти от България и региона, за да развият уменията си, да изградят професионални мрежи и да се запознаят с бизнес процесите и възможностите за подобряване на своята работа. Търсим най-добрите преподаватели, колеги - обучители на нашите EMBA студенти, които ще ги обогатят с опит и гледни точки. И, разбира се, EMBA продължава да се развива с промяната на бизнес средата, така че участниците в програмата да получат актуални знания в интерес на своето лично и професионално израстване.