Свобода или ферма за октоподите

Проект за индустриално развъждане на октоподи в Испания предизвика негативни реакции на учени и еколози

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Nueva Pescanova планира да инвестира 50 млн. евро във ферма на Канарските острови за около 1 млн. октоподи годишно.
  • Учени и екоорганизации алармират, че в природата тези същества живеят в усамотение, но във фермата те ще живеят в група в тесни пространства и има риск от агресия и канибализъм.
  • В света около 350 000 тона октоподи се залавят в дивата природа всяка година и търсенето на вида продължава да расте

Проект за индустриална ферма за развъждане на около един милион октоподи в Гран Канария, Испания, предизвика силни критики от научната общност и еколозите. Инвестицията е на испанската Nueva Pescanova. Компанията се занимава с риболов, производство на аквакултури, като определя себе си като един от най-големите производители на скариди в света, преработка и дистрибуция.

Критиките към фермата са, че октоподите там ще бъдат отглеждани и убивани по нехуманен начин. Октоподите от години привличат вниманието на учените като съзнателни същества със специфична нервна система, които изпитват болка и удоволствие. Едновременно с това пазарът на морски деликатеси и голямото търсене оказва силен натиск върху популацията им.

Глад за деликатеси

"В световен мащаб около 350 000 тона октоподи се залавят в дивата природа всяка година и търсенето на вида продължава да расте, както и цените на безгръбначните. Октоподите растат бързо, имат голямо потомство и достигат добра цена на пазара, което ги прави много привлекателни за търговските компании за аквакултури", пише thefishsite.com.

Състезанието за откриване на тайната за отглеждането им в плен продължава от десетилетия. Отглеждането им в изкуствена среда среща редица трудности, тъй като ларвите ядат само жива храна, октоподите са самотни животни, свикнали с тъмнината и се нуждаят от внимателно контролирана среда. Nueva Pescanova обаче посочва, цитирано от thefishsite.com, че тяхното производство от затворен цикъл може да помогне за посрещане на нарастващото търсене, като същевременно намали натиска върху дивите запаси.

"Първият пробив, свързан с отглеждането на ларви, станал възможен благодарение на научни изследвания, започнали през 2014 г. Оттогава те са успели да отгледат пет поколения октоподи в плен, всички произлизащи от потомството на една-единствена женска, родена в плен, която е кръстена "Лурдита", пише сайтът.

През ноември 2021 г. компанията разкрива и плановете да инвестира 50 млн. евро във ферма с капацитет от 3000 тона в Гран Канария, като според последните публикации в медиите във фермата ще бъдат отглеждани около 1 млн. октоподи годишно.

Тъжната октоподена фабрика

Проектът предизвика силна ответна реакция на научната общност и екоорганизации. Кампанията Compassion in World Farming (CiWF), която е проучила плановете, отбелязва, че на свобода октоподите живеят сами и на тъмно, докато в резервоарите на Nueva Pescanova 10-15 животни ще делят един кубичен метър, понякога на постоянна светлина. Документите сочат също, че за умъртвяването им ще се използва метод, наречен "ледена каша", т.е., поставяне във вода с температура -3°C.

В природата тези същества живеят в усамотение, но във фермата те ще живеят на група в тесни пространства. Това създава риск от агресия, борба за територия и дори канибализъм. При тези условия Nueva Pescanova предвиждат 10% до 15% смъртност, което според експерти е неприемливо число за който и да било вид животновъдство.

Според редица научни изследвания, октоподите изпитват болка и удоволствие, като Законът за хуманно отношение към животните на Обединеното кралство от 2022 г. ги признава за "съзнателни същества".

"Октоподите, сепиите и калмарите са независим експеримент в еволюцията на големи, комплексни нервни системи, на биологичния инструментариум на разума", пише Питър Джофри-Смит, австралийски професор по история и философия на науката, в своя статия от 2013 г, която по-късно прераства и в книга. "Чрез разминаванията между техните и нашите съзнания разкриваме друг вид разумно съществуване. По приликите ни съдим за преплитане на две иначе отделни еволюционни пътеки", допълва той.

Изследвания показват още, че най-изучаваният вид октопод например разполага с 500 милиона неврони. За сравнение, котките имат грубо по 250 милиона, а кучетата - към 530. Доколкото броят неврони е мярка за интелигентност, октоподът разполага с поведенчески, включително емоционален капацитет, близък до този на кучето.

През последните десетина години октоподите привлякоха вниманието и на изкуството. Филмът на Netflix My octopus teacher, който показва взаимоотношенията на един подводен фотограф с див октопод в рамките на година, спечели "Оскар" за най-добър документален филм.

CiWF и Eurogroup for animals (най-голямата коалиция от организации за защита на животните в Европа) призоваха да бъде спряно създаването на индустриалната ферма на Канарските острови. Природозащитниците също призовават Европейския съюз да не използва публични средства, за разработката на ферми за октоподи. От CiWF призоваха и властите на Канарските острови да блокират строителството на фермата.

"Ще бъде нанесено ненужно страдание на тези разумни, чувствителни и очарователни създания, които се нуждаят от това да изследват нови хоризонти и да са сред природата като част от тяхното естествено поведение. Тяхната хищническа диета изисква големи количества животински протеин за поддържането им, допринасяйки за свръхриболова", казва Елена Лара, мениджър изследвания в "Състрадание в световното фермерство" и автор на доклад за тежките поражения върху октопода при едно такова развъждане.

Коя е Nueva Pescanova

От сайта на Nueva Pescanova Group става ясно, че е мултинационална компания, специализирана в риболова, отглеждането, обработката и маркетинга на морски дарове.

Вертикално интегрираната компания има дейност на четири континента, 12 000 служители, като продава продукция в 80 държави на пет континента. Приходите на компанията са над 1 млрд. евро и определя себе си като един от най-големите производители на скариди с производство над 60 хил. тона годишно.

Риболовната дейност на компанията започва през 1961 г. Към момента флотът й се състои от над 60 плавателни съда, както хладилни, така и риболовни, които работят в основните риболовни райони на южното полукълбо като Ангола, Мозамбик, Намибия, Аржентина.

В областта на аквакултурите Nueva Pescanova Group разполага с площ от приблизително 7000 хектара (еквивалентни на около 10 000 футболни игрища) за отглеждането на различни видове. Компанията има ферми за скариди в Еквадор, Гватемала и Никарагуа, както и люпилня за калкан в Испания.

Преработващите предприятия на групата са 17 в десет страни в Африка, Азия, Америка и Европа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jordani avatar :-@
    jordani

    Ами те и прасетата, кучетата и котките изпитват удоволствие и болка, пък ги ядем?!

    Нередност?
Нов коментар