Без Hills of rock в Пловдив и Arte feastival във Велинград тази година

В Града под тепетата идва Francofolies, а организаторът Fest team се насочва към семейни събития и единични концерти

Макар организаторите от Fest team да водят преговори за вече отпадналото тазгодишно издание още от април 2022 г., емблематичният за Пловдив фестивал ще се проведе през 2024 г.
Макар организаторите от Fest team да водят преговори за вече отпадналото тазгодишно издание още от април 2022 г., емблематичният за Пловдив фестивал ще се проведе през 2024 г.
Макар организаторите от Fest team да водят преговори за вече отпадналото тазгодишно издание още от април 2022 г., емблематичният за Пловдив фестивал ще се проведе през 2024 г.    ©  Dimitar Markov
Макар организаторите от Fest team да водят преговори за вече отпадналото тазгодишно издание още от април 2022 г., емблематичният за Пловдив фестивал ще се проведе през 2024 г.    ©  Dimitar Markov
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Пловдив и Велинград остават без най-посещаваните си събития.
  • Докато в родопския град не се предвижда нов, в Града под тепетата се мести възроденият франкофонски фестивал Francofolies.
  • Fest team се съсредоточават над София и Бургас тази година.

Големите фестивали са нещо като "марка" на даден град, особено ако са успешни. Затова решението на промотърската компания Fest team да спре едновременно Hills of Rock в Пловдив и Arte feastival във Велинград за тази година, дойде като двоен удар.

От компанията съобщиха за решенията си в две последователни седмици. Първо поради "рязкото завишаване на цените" на хотелските услуги във Велинград Fest Team и партньорите им от Arte Spa Park Hotel са взели решение да отменят семейния Arte feastival. Пред "Капитал" Стефан Еленков от Fest team коментира, че биха се опитали да проведат фестивала, макар и на друго място, но засега той се счита за отменен, а вече закупените около 800 билета могат да бъдат върнати.

При Hills of rock в Пловдив причината е доста по-различна. Според основателя и изпълнителен директор на промотърската компания няма големи групи, които да се включат тази година във фестивала. Поради това заедно с партньорите си община Пловдив и общинската фондация "Пловдив 2019" са взели решението той да не се провежда тази година, а през 2024 г. По думите на Еленков екипът му е водил преговори с над 60 групи, като 40 от тях са отказали, тъй като през цялата 2023 г. не възнамеряват да гастролират.

Причините са основно логистичните проблеми, които срещнаха фестивалните среди през 2022 г., включително и в България. Най-голям бе този със забавянията по границите на тировете с техниката на музикантите. Също така през лятото, което е и най-наситено от към фестивални събития, влияние оказаха и стотиците отменени полети на авиокомпаниите в резултат на липсата на летищен персонал. Еленков обърна внимание и че голяма част от групите и техните екипи и техника потеглят от Великобритания, а след Brexit има и административни спънки.

Тази година екипът на Fest team ще се съсредоточи върху фестивалите и събитията си в София и Бургас, както и върху индивидуалните си концерти. Наскоро промотърите са стартирали партньорство с платформа за препродаване на билети, с което се опитват да ограничат черния вторичен пазар.

Пловдив все пак няма да остане без големи фестивали. За втора поредна година в Града под тепетата ще се проведе фестивалът за електронна музика Solar, което се организира от Yalta club в сътрудничество именно с Fest team. За първи път в Града под тепетата ще се проведе и международният франкофонски фестивал Francofolies, след като в продължение на пет години в България той се провеждаше в Благоевград.

На скъпото във Велинград

След като през изминалата година един от петзвездните хотели в родопския град обяви новогодишна оферта на стойност 11.5 хил. лв. за президентския си апартамент, стана популярна шегата, че хората предпочитат да отидат "на евтиното" в Дубай и Малдивите вместо във Велинград. Оказва се, че цените на хотелиерските услуги в града са проблем не само по време на новогодишните празници.

През 2022 г. градът посрещна за втора поредна година семейния фестивал Arte. И за двете си издания печели награда за "Най-добро събитие в туризма" на годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Това обаче не е достатъчно, за да се проведе и тази година. Единствена причина, изтъкната от организаторите Fest team, е увеличението на цените за нощувки в хотелите в града за датите на фестивала, които традиционно са през втората половина на август.

Пред "Капитал" Стефан Еленков разказа, че още през 2021 г. цените са били високи и че през 2022 г. са се провели разговори с представители на хотелиерите във Велинград, но не е имало съществена промяна. Той разкри още, че тази година не е имало такива, тъй като от страна на Fest team не са очаквали по-различен резултат.

"Капитал" се свърза и със Златко Златанов, собственик на петзвездният "Рич" и заместник-председател на БХРА, както и председател на "Сдружение на хотелиери и ресторантьори - Велинград и Западни Родопи". По думите му "спорно" е да се твърди, че има увеличаване на цените конкретно за времето на фестивала. "Ако са го направили два-три или пет хотела, не значи, че са го направили 184 места за настаняване, колкото са в града към този момент", обясни Златанов. Според него дори и да има промяна, "никой на никого не може да диктува цени", тъй като това е против принципите на пазарната икономика.

Без да уточнява тази или някоя от предходните години, Златанов разкри, че от страна на Fest team е имало запитване към него дали е възможно да бъде поискана "дотация от всички хотелиери". По думите му това е "несериозно" поради факта, че фестивалът носи името на един от петзвездните хотели в града, а не на общ бранд "Велинград". Поради това дори не го е представил на сдружението на хотелиерите в града.

Златанов не смята, че отмяната на фестивала ще повлияе негативно за запълняемостта на хотелите във Велинград за периода, когато трябваше да се проведе той. По думите му август наред с декември е най-силният месец за курортния град и не очаква да има отлив на туристи. Дори е на мнение, че фестивалът можеше да бъде направен през всеки един от топлите месеци в периода април - юни, когато запълняемостта е по-ниска. Тогава дори евентуално партньорство с членуващите в сдружението места за настаняване би било по-осъществимо според него, тъй като фестивалът би привлякъл допълнителни посетители в тях.

Бърза справка в платформата booking показва, че двойна стая в хотелите от високия клас (четири и пет звезди) се предлага на цени между 175 и 365 лв. за първия уикенд на април (31.03 - 02.04). Цените за последния на август (25.08 - 27.08) са между 180 и 415 лв.

Без rock, но house и Francofolies за Пловдив

Макар Fest team да пропускат организирането тази година на Hills-a, те не се изтеглят от Пловдив. За втора поред година в партньорство със столичната Yalta club ще организират пловдивско издание на популярния Solar фестивал за електронна музика. След довеждането през предходната година на Armin van Buuren тази организаторите са поканили Afrojack, който идва в страната за първи път, както и познатия на българската публика Fedde Le Grand. Освен тях в Пловдив идват още бразилецът Öwnboss, разпознаваем с хита си Move your body, както и нидерландката Laura van Dam.

Пловдив обаче няма да заложи само на Fest team. Друг фестивал, който това лято ще се проведе в Града под тепетата, и то за първи път, е Les Francofolies ("Франкофоли"). Той е най-големият в света фестивал за франкофонска музика и възниква през 1985 г. във френския град Ла Рошел, където всяка година събира над 110 хил. зрители. Има изнесени издания в канадския Монреал, белгийския Спа, Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, както и в отвъдморските френски територии Реюнион и Нова Каледония.

В три последователни години от 1991 г. фестивалът има издание и в Благоевград. След това то е прекратено до 2015 г., когато общината в югозападния град го възражда за нови пет издания - до 2019 г. През 2020 г. той трябваше да се проведе в София, но поради избухналата пандемия бе отменен.

Сега новата му локация е Пловдив. Той ще се проведе на две дати - 16 и 17 юни, а сред обявените изпълнители са Maitre Gims, Imany, LP и Helena Paparizou. Организатор е френското дружество Morgane Groupe, което държи правата за фестивала, а представител в България е Христина Спасова, бивш заместник-кмет по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград до 2019 г.

Още през 2019 г. Спасова (тогава Шопова) коментира пред "Капитал", че всяко вложено във фестивала евро възвръща осем в местната икономика на Благоевград. В провеждането му тази година в Пловдив се очаква градът и страната да се позиционират в Европа и конкретно във Франция като туристическа и не на последно място фестивална дестинация.

Fest team през 2023 г.

След отпадането на два от големите фестивали на промотърската компания екипът ѝ ще се съсредоточи върху събитията си в София и Бургас. В края на юни тази година в столицата ще се проведе за втори път софийското издание на Hills of rock, но под ново име - Sofia solid rock, и на нова локация - "Арена София (Столичен колодрум Сердика)".

В началото на август своето пето издание ще има и бургаският Spice music festival. Освен него се очаква обявяването на цяла поредица от събития в морския град, разказа пред "Капитал" Стефан Еленков.

Той разкри още, че от Fest team ще организират все повече семейни събития като Hot Wheels, което ще се проведе през април в София. Обърна внимание и че все повече ще се залага на "единични" концерти като предстоящите на Eros Ramazzotti (25 април), Tom Jones (19 юни), метал бандата Pantera (26 май), босненската Dubioza Kolektiv (5 юли), Louis Tomlinson от разпадналата се момчешка банда One Direction (18 септември).

Новостите около компанията са, че през предходната година е създадена лоялна програма, чрез която се получават специални отстъпки за цени на билети за събития, достъп до предварителна продажба на билети, достъп с приоритет до паркоместа в района на дадено събитие/фестивал (ако има предвидени такива). Програмата се развива безплатно и към този момент няма абонамент за нея. Според Еленков тя ще остане без абонамент засега и ще се развива, като ще предоставя отстъпки в клубове и заведения.

От втората половина на годината билетите, закупени за събития на Fest team, могат да биват препродавани в платформа за вторичен билетен пазар Ticket Swap. Според Еленков те са първите в България, които я използват. По думите му на вторичния пазар има случаи, в които търсещите билети за разпродадени събития, се сблъскват със ситуации с двойна, тройна и по-висока цена. Чрез подобна платформа това може да бъде ограничено. Потребителите са и технически облагодетелствани, тъй като при препродажбата чрез Ticket Swap се издава нов билет и не е необходимо физическо препредаване.

Според КАПИ дружеството "Фест тийм" за 2021 г. е с приходи около 3 млн. лв., от които печалба 204 хил.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар