🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Самоковският бизнесмен Петър Георгиев: военно начало и голям имотен проект в съседство

Собственикът на "Самел 90" инвестира около 80 млн. лв. в комплекс от къщи, хотел и спортна зала

Комплексът в Самоков се разгръща на близо 60 дка площ
Комплексът в Самоков се разгръща на близо 60 дка площ
Комплексът в Самоков се разгръща на близо 60 дка площ    ©  Димитър Марков
Комплексът в Самоков се разгръща на близо 60 дка площ    ©  Димитър Марков
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Петър Георгиев първо е директор, а после приватизира завода за военно радиооборудване в Самоков "Самел 90".
  • Към военното производство с приходи около 40 млн. лв. постепенно са добавени газов проект, линии за осветление, мебели, оранжерии, рибно стопанство.
  • Новият голям проект е за около 80 млн. лв. комплекс от къщи, хотел, спортна зала в Самоков. Планът е да са готови в края на годината.

Историята на Петър Георгиев е центрирана в Самоков. Той започва работа в някогашния Радиозавод в града преди почти половин век, издига се до директор, а през 1999 г. приватизира военния завод, който вече се нарича "Самел-90". През годините извън основния му бизнес - оборудване за армията, Георгиев взима газификацията на Самоков, започва производство на осветление, мебели, дори на зеленчуци и риба, има ресторант и хотел, баскетболен клуб.

Новото му начинание е в имотния сектор. Естествено, в Самоков. Проектът му е за 80 млн. лв. С тях в съседство със завода върху 61 дка изгражда нов комплекс от 36 къщи, спортна зала за 3000 души, хотел и басейн със спа. Завършването е насрочено за края на годината. А с начинанието си ще тества да продава къщи за по половин милион евро в Самоков - на малък и не високо платежоспособен пазар, но пък близо до Боровец.

Военното начало

Някогашният Радиозавод е основан през 1964 г., за да произвежда комуникационно електронно оборудване за българската армия и за страните от Варшавския договор. Промените заварват предприятието с 1500 служители, без поръчки и със залежала в складовете продукция.

Затъналите държавни военни заводи стигат до приватизация през 1999 г., като масово купувачи с разсрочено плащане на цената стават т.нар. РМД, водени от директорите си. Такава е историята и на "Самел". Днес според Търговския регистър (ТР) 55% от акциите се държат от Петър Георгиев като физическо лице, като той държи и най-голям дял в РМД-то "Самел технолоджи", което от своя страна притежава други 36% от "Самел-90".

Първият импулс за вече частното дружество идва през 2005-2006 г., когато по спомените на Георгиев е имало голяма поръчка за китайската армия. Тя е била за устройство, което в радиус от 500 метра смущава наземната комуникация на противниковата войска. По думите му същото е използвано от Саддам Хюсеин във войната в Персийския залив в периода 1990-1991 г.

Още преди поръчката за китайците, около 2001 г., заводът е започнал да произвежда като подизпълнител морски радари за американската Northrop Grumman. "Тя е една от най-големите в света военни фирми и произвежда всичко - от подводници до космически кораби", разказва Георгиев. Обяснява, че за около 10 години са произвели над 17 хиляди радара, но през 2013 г. договорът е бил прекратен, "тъй като постоянно ни извиваха ръцете да намаляваме цените, а имаше и подводни камъни от българи, които подливаха вода и искаха те да влязат в това производство", разказва той, без да посочва имена. "50% от продукцията беше на ишлеме. Крайният продукт се правеше тук и директно се слагаше техният етикет", разкрива още Георгиев.

След това заводът се е фокусирал върху собствените продукти за смущение на радиосигнали, които се използват при спиране на взривни устройства. Заглушителите на "Самел" могат да бъдат преносими в куфар или като част от оборудването на автомобил. При включването му в радиус 150 метра "не може да се взриви каквото и да е взривно устройство". Продуктите на "Самел" се използват и за противодействие на дронове, за опазване сигурността на важни обекти.

На българския пазар тези устройства се използват в кортежа на президента, а в по-големи количества са поръчани за охраната на президентите на Египет, Пакистан и Индия. Днес повече от 90% от продукцията е за износ, обобщава Георгиев.

Голямата поръчка за завода идва през декември 2020 г., когато "Самел-90" подписва с Министерство на отбраната договор за 50 млн. лв. за производството на 98 бронирани машини за българската армия. Търг няма, като тогавашният министър на отбраната Красимир Каракачанов използва законово изключение за пряко възлагане. Подизпълнител на поръчката за машините за специалните сили е "Самарм", което е джойнт венчър на "Самел-90" и "Интернешънъл арморд груп БГ" (ИАГ) на Антон Стефов, който в момента строи завод за бронирани автомобили в Бургас за 20 - 30 млн. лева.

От поръчката остава да бъдат доставени последните четири автомобила, за които ще се използват автомобили на Iveco, a договорът е до края на 2023 г. По думите на Георгиев около една трета от частите и оборудването на автомобилите по поръчката се изпълняват от ИАГ.

Между партньорите видимо има търкания. През 2022 г. Стефов разказва, че "по неизвестни за него причини" договорът с Министерството на отбраната е подписан само със "Самел-90", а не със смесеното им дружество. Според Георгиев договорът е бил подписан с тях, тъй като министър Каракачанов е бил взел решението след презентация на възможностите на завода преди създаването на "Самарм" и партньорството с ИАГ. Георгиев изтъква и факта, че заводът в Самоков "отговаря на всички специални изисквания, национални и на НАТО, за изпълнение на договора, в т.ч. и чрез удостоверенията и сертификатите за изпълнение на подобен род дейности". Според Георгиев бъдещото отваряне на завода на ИАГ в Бургас няма да повлияе на бизнеса на "Самел-90", а общото дружество "Самарм" е "със затихващи функции".

Войната в Украйна не е повлияла по никакъв начин на "Самел-90", тъй като продукцията му е основно защитна, а в момента дори нападнатата страна в конфликта търси повече муниции и бойни изделия.

Приходите на дружеството за 2021 г. са 37.8 млн. лв., а печалбата - 4.1 млн. Според Георгиев за 2022 г. оборотът ще е между 35 и 40 млн. лв., а очакванията му за 2023 г. са продажбите да достигнат 50 млн. лева.

Мирните производства

В групата на "Самел-90" има още дузина дружества, който не са с военен фокус. Те носят над ⅓ от бизнеса. В списъка на тези производства са вътрешно и външно лед осветление, дезинфекционни лампи, различни метални, пластмасови и каучукови части, мебели.

Най-голямо сред "мирните" начинания е "Комекес", което газифицира Самоков и намиращия се на 10 км Боровец. След 20 години развитие днес газопреносната мрежа е с дължина над 80 км. Приходите за 2021 г. доближават 10 млн. лв., а печалбата е малко над половин милион. Отделно през дружеството "Автометан" има метанстанция в село Драгушиново с приходи за 2021 г. 1.7 млн. лв.

Най-екзотична пък е инвестицията в оранжерии. Те са на 12 дка и се отглеждат домати и краставици. А рибното стопанство е от седем покрити басейна, четири външни и три дка езеро, в които се отглеждат обикновена и сьомгова пъстърва, както и шаран.

Част от произведеното се използва за собствени нужди - заводският стол за служители, но и за друг страничен бизнес - ресторант и къща за гости в Самоков. Мястото носи името "Кокошковата къща", разполага с шест стаи за 12 души, а ресторантът - със 102 места.

Сега за нуждите на имотния проект пък се произвеждат PVC дограма и вентилируеми фасади.

От общежитие към комплекс

Самоков е малък, трудно задържа младите и затова от "Самел" наемат хора и от други населени места. Офертата е за средна брутна заплата около 1400 - 1500 лв. Така преди 4-5 години у Георгиев се заражда идеята да построи общежитие, в което да настанява евентуалните новодошли служители.

Но идеята пораства до жилищен комплекс от 36 еднофамилни и многофамилни къщи, хотел, спортен център със СПА, басейн и зала за 3000 души.

Общата инвестиция в комплекса е около 80 млн. лв., като финансирането е от собствени средства на "Самел-90" и банков кредит. Заемът е отпуснат през 2021 г. от Пощенска банка.

Проектът е върху терен 60.8 дка в непосредствена близост до завода "Самел-90". Той е придобит на два пъти в сделки с Министерството на отбраната и с община Самоков. Първо през 2018 г. военните продават 47.4 дка със стари постройки за 600 хил. лв. Година по-късно общината продава останалите около 13.4 дка за 301 хил. лв.

Земята е преместена в специалното дружество по проекта "Самелеон" и строителството започва през 2021 г., а очакванията на Георгиев са да приключи до края на тази година. Общата разгъната застроена площ (РЗП) ще бъде почти 46 хил. кв.м, от която жилищната част ще е около 37 хил. В комплекса е предвидено и над 23 дка озеленяване.

Спортната зала, спа и хотелската част са на груб строеж, а къщите са на много напреднал етап и дори в част от тях е започнало обзавеждане и довършителни работи. От около месец вече са в продажба.

Цените при къщите започват от 2000 евро на квадратен метър при издаване на жилищата до ключ. Това значи колосална за местните нива сума от 400 до 800 хил. евро в зависимост от площта на дома. Затова по-вероятните купувачи са столичани, търсещи локация до Боровец. Представител на агенция за недвижими имоти обобщи, че в района инвеститорите разчитат на това, но пък до неотдавна нов апартаментен комплекс в Боровец се е предлагал на нива от под 600 евро за квадрат. Цена при нови къщи от порядъка на 2000 евро може да се види в друг голям проект в региона - Okol Lake, който обаче е по-близо до София.

Спортният лъч

Самоков е с едва 26 хил. души население, но от 2007 г. има голяма общинска спортна зала за около 2300 души, към която има и хотелска част. В нея се играят баскетболните мачове на местния "Рилски спортист", провеждат концерти и други спортни и културни събития.

Затова звучи странно да се инвестира във втора зала. Но Георгиев има план - да премести в нея баскетболния отбор, чиито спонсор е от 30 години, и да спре да плаща наем на община Самоков. Но по-едрата му идея е в града да се провеждат европейски турнири за подрастващи, в които обикновено участват по 15-16 отбора. За целта ще са необходими поне две големи зали, които в случая ще са на разстояние 500 метра.

Пристигащите за състезания отбори от деца са придружени от треньори, физиотерапевти, някои с родители и антураж, които трябва някъде да отседнат. От там идва идеята за хотел към комплекса.

Дали имотно-спортният план на собственика на "Самел" е добър ще проличи в близките години. Засега е факт строителството на най-големия нов комплекс в Самоков на един от най-големите бизнесмени в града.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    orchis avatar :-|
    orchis
    • - 1
    • + 4

    Пенкилер отвсякъде.
    Не звучи сериозно да инвестираш във всичко.
    На някаква перачница мяза.

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 5

    "Наш човек" комунист, който за една нощ е назначен за "капиталист". Класическа история от учебника на Държавна Сигурност. Случайни хора в този "преход" нямаше.

    Нередност?
Нов коментар