🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

РРF продължава с промените в новините на bTV

Телевизията вече има нов главен редактор "Новини", но промяната не сочи завой към проправителствена политика

Веселина Петракиева - главен редактор на "bTV Новините" (вляво) и Искра Владимирова, главен редактор на актуалните предавания
Веселина Петракиева - главен редактор на "bTV Новините" (вляво) и Искра Владимирова, главен редактор на актуалните предавания
Веселина Петракиева - главен редактор на "bTV Новините" (вляво) и Искра Владимирова, главен редактор на актуалните предавания
Веселина Петракиева - главен редактор на "bTV Новините" (вляво) и Искра Владимирова, главен редактор на актуалните предавания
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Малко повече от месец след като новият собственик на "БТВ медиа груп" - чешкият фонд на Петр Келнер PPF, назначи нов изпълнителен директор на bTV, той започна да прави промени в екипа на медиата. Първият човек, с когото телевизията реши да се раздели, бе дългогодишният директор на "Новини, актуални предавания и спорт" Венелин Петков. Неговото място зае колегата му и водещ на сутрешния блок "Тази сутрин" Антон Хекимян. Позицията е една от ключовите в медията, защото именно от ръководителя на тази дирекция най-ясно се вижда дали телевизията е независима от властта. Пред новия директор стои предизвикателството той да запази имиджа на новинарското съдържание. След тази знакова промяна логично бе да последват още и Антон Хекимян да си избере екип, с който може и иска да работи. Така се стигна и до освобождаването на Гена Трайкова от поста главен редактор "Новини". Журналистката работи от 20 години в bTV и бе едно от знаковите лица в телевизията. Първо като водещ в новините заедно с Венелин Петков като неин екранен партньор, после като част от екипа в качеството му на директор на "Новини, актуални предавания и спорт" тя работеше пряко с него. Затова и фактът, че Трайкова взема решение да напусне медиата, на този етап изглежда логичен.

Позицията главен редактор на "bTV Новините", считано от днес, поема доказан журналист с добра репутация като Веселина Петракиева, което изглежда като интересен ход на мениджърския екип. От нея вече ще зависи новините да запазят високото си качество. Петракиева има 26-годишен опит в медиите, а като продуцент на новините на bTV работи в продължение на близо 10 години. Тя е четирикратен носител на наградата "Продуцент на годината" от създаването на годишните награди, връчвани от екипа на нюзрума на bTV. Преди това тя трупа опит в ТВ журналистиката в БНТ, "Нова ТВ", Re:TV и PRO.BG. Веселина Петракиева започва кариерата си в "Дарик радио", където е била репортер, редактор и водещ на най-емблематичните радиопредавания, както и зам. главен редактор на медиата.

Има ново назначение и на поста главен редактор на актуалните предавания. Позицията се заема от Искра Владимирова, която е дългогодишен изпълнителен продуцент на "Тази сутрин". Тя заема мястото на Валя Гиздарска, която е освободена от поста и няма да остане в медиата. Владимирова създава един от най-успешните екипи в телевизията, като отговаря и за десетки извънредни телевизионни продукции, специални студиа на bTV, както и за реализирането на предизборни тв дебати, дискусии и изнесени предавания от различни градове в страната. Тя е изпълнителен продуцент на "Тази сутрин" от 2014.

В официален коментар за медиите Антон Хекимян аргументира промените с високите професионални качества на Петракиева и Владимирова. "Работил съм с Веселина Петракиева и Искра Владимирова в продължение на дълги години и съм впечатлен от техния професионализъм, интегритет и всеотдайност дори в ситуации с най-големи предизвикателства. Убеден съм, че те са точните хора, които могат да поемат отговорност за новините и актуалните предавания, и заедно ще продължим мисията на bTV да предоставя най-висококачествената и обективна журналистика в страната", коментира Хекимян. Той благодари на Гена Трайкова и Валя Гиздарска за значителния им принос към постиженията на нюзрума на телевизията, който се ползва с високото доверие на аудиторията.

Последните години bTV положи усилия да запази репутацията си на един от най-независимите канали на пазара на общия фон на преобладаващо проправителствени медии. За разлика от "Нова" и БНТ по bTV звучаха гласове на анализатори и политици, забранени в проправителствените медии. Телевизията застана зад редица силни разследвания за корупция. Сега от Антон Хекимян в новото му качество на директор на "Новини, актуални предавания и спорт" се очаква да запази качеството и доверието в новините на bTV. "Оставам посветен на плурализма и обективната журналистика и ще работя с талантливия и всеотдаен екип на bTV, за да привлека още повече зрители пред екрана на bTV", обеща при назначаването му Антон Хекимян.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sro45371207 avatar :-|
    Mihail Mihailov
    • + 8

    В новините от 19ч Б.Борисов присъства
    с няколко репортажа.
    Хекимян е удобен и конвенционален мо-
    дератор(слаб журналист).
    Предизборно превземане на БТВ !

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 4
    • + 3

    Въпреки че официално не е шеф на bTV, очевидно Дидие Щосел дърпа конците там от своя началнически пост в компанията-майка PPF. Френско-арменската връзка се показа, когато преди години Щосел доведе милиционера Кеворкян в NOVA, а сега мисирката Хекимян беше назначен за шеф на новините напълно изненадващо за всички. Съвпадение? Едва ли.

    Нередност?
Нов коментар