🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как "Труд" направи "бомба" на НАП

Петьо Блъсков е прехвърлил дейността и служителите на медиата в ново дружество, а старото е прекръстено, поело към фалит и с близо 3 млн. лв. задължения за данъци и осигуровки

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

От доста години насам вестниците определено не са лесен и доходоносен бизнес. Някои български издатели обаче намериха доста успешен, макар и противоречив модел. Той донякъде напомня класическата "бомба" в ресторант - да изчезнеш, без да си платиш сметката. В медийния му вариант това изглежда така - натрупваш солидни задължения към държавата, най-вече като не внасяш осигуровки на журналистите, и после пренасяш дейността в ново дружество, а старото фалираш.

До този изпитан похват в последните месеци са прибегнали и издателите на "Труд" - семейство Блъскови. Дружеството, което издаваше вестника "Труд медиа", е прекръстено и дори през април за кратко има подадена молба за несъстоятелност, а служителите и дейността на медиата още от края на 2022 г. са прехвърлени в новото дружество "Труд нюз", към което вече са регистрирани и запазените й марки.

Ново начало

За финансовите проблеми на "Труд" се заговори публично още в края на 2021 г., когато със заповед на областния управител на София-град помещенията, в които се намираше редакцията на медиата, бяха запечатани заради неплащане на наем и консумативи. Тогава стана ясно, че фирмата "Южен кръст", управлявана от сина на главния редактор Петьо Блъсков, сключила договор за наем, дължи над 200 хил. лв. Това са само част от задълженията на "Труд медиа", което според годишния финансов отчет за 2021 г. има 4.7 млн. лв. приходи и 1.3 млн. лв. печалба.

По всичко личи, че промените в "Труд" са добре планирани, а действията по прехвърлянето започват отдалеч. През септември 2022 г. е създадено дружеството "Труд нюз" с едноличен собственик "Маркет пул", в което до януари 2021 г. собственик е Петьо Блъсков - синът на известния дългогодишен журналист и главен редактор на вестника. Преди него до 2017 г. собственици на компанията са били баща му и министърът на спорта във второто и третото правителство на ГЕРБ Красен Кралев. Блъсков-младши е продал компанията за под 1000 лв. на Виктор Райковски (медийно известен предимно като граждански активист, посветил се да реновира и почиства детски площадки в София), който придобива 98%) и Мира Матанова (бивш служител на "Стандарт"). Така че поне про форма в момента семейство Блъскови не издава вестника.

Паралелно издателят на вестника "Труд медиа", собственост на "Блъсков медиа", през ноември 2022 г. се преименува на "Струга 6". По данни от АПИС служителите спадат от около 50 до 1, като паралелно аналогичен брой са назначени в "Труд нюз". А "Струга 6" се озовава в списъка на големи длъжници към НАП с 2.9 млн. лв. задължения. Повечето търговски марки все още са в старата компания, но "Маркет пул" е регистрирало нова - "Труд нюз". И така към април 2023 г. преименуваното дружество заедно с всичките му задължения вече е готово и подава молба за обявяване в несъстоятелност.

На въпроси на "Капитал" Петьо Блъсков-старши отговори, че промяната е станала по желание на собствениците, един от които всъщност е той самият. "Полагат се усилия за погасяване на тези задължения. Молбата е оттеглена и дружеството не е в производство по несъстоятелност", казва Блъсков пред "Капитал". Справка в регистрите показва, че това е станало, след като е получен отказ, тъй като дружеството не е уведомило надлежно НАП за поисканата неплатежоспособност. А отделно остава въпросът как и защо тя не предприема нищо, след като натрупването на задълженията става с години, съдейки по отчетите на "Труд медиа".

Друг интересен момент е как този оркестриран фалит ще се приеме от основния кредитор - ПИБ. Блъскови купиха вестника с 3.7 млн. евро финансиране от банката, като "Труд медиа" е заложено пред нея, за разлика от "Труд нюз". Все пак основният кредитополучател е "Блъсков медиа" като съдлъжник по заема и лично Блъсков-старши, така че ПИБ явно има достатъчно увереност, че заемът ще остане обслужван. По думите на Блъсков към момента именно "Струга 6" е издателят на вестник "Труд". В сайта обаче е посочено, че зад дейността на медиата вече стои дружеството "Труд нюз".

"Труд"-на съдба

"Труд" беше една от водещите печатни медии в България през 90-те години на миналия век и началото на този. Това се промени, когато през 2012 г. германският концерн WAZ излезе от нея. След силен натиск от държавата новите издатели Огнян Донев и Любомир Павлов продадоха медиата на главния редактор на "24 часа" Венелина Гочева, която две години по-късно я прехвърли на Петьо Блъсков. С това тя стана и видимо политически зависима най-вече от ГЕРБ и ДПС.

През 2021 г., когато тогавашният служебен културен министър Велислав Минеков поде акция да изгони "Труд" от държавния имот, който обитаваше заради неплатени задължения, депутати от ГЕРБ излязоха на протест в защита на вестника. В продължение на тази сага сега има шанс отново именно държавата да позволи на "Труд" да започне ново начало, като продължи елегантно да затваря очите си и да остане с едни 3 млн. лв. назад.

Това далеч няма да е прецедент. Трикът с фалиращия възкръсващ издател вече беше отигран от "Стандарт нюз", което и до днес стои с над 4 млн. лв. задължения към НАП, а дейността беше пренесена в ново дружество - "Екрит медиа". През 2020 г. издателят на вестник "Банкеръ" също премина през подобно прочистване и функциите бяха поети от новосъздадената "Банкер БГ". Няколко години по-късно - през 2023 г. - и "Екрит медиа", и "Банкер БГ" също са в списъка на големи длъжници на НАП

По темата работи и Николай Стоянов

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    nikolai1982 avatar :-|
    Nikolai Kavrakov
    • + 14

    Не знам ,имали някой нормален човек който да чете Труд или 24 часа ?
    Само като им видиш заглавията и до там .

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 14

    До коментар [#1] от "Dr D":

    Много поздрави на мутрите да пратиш! Има ли рубли и докога :)

    Нередност?
  • 4
    d.rd avatar :-|
    Dr D
    • - 13
    • + 10

    До коментар [#3] от "Бай Ганьо":

    Мутрата вече ви и съюзник, байо. Хайде малко повече коалиционна култура.
    Пък и ДПС е зад правителството ви, така че внимателно при навеждане...

    Нередност?
  • 6
    cccd avatar :-|
    cccd
    • - 5
    • + 13

    До коментар [#4] от "Dr D":

    "Докторът" по кремълска пропаганда (и неговите други профили тук) продължава да вършее безнаказан в сайта на Капитал. А иначе самият Капитал пише статии и се възмущава от кремълската пропаганда в другите сайтове!

    Нередност?
  • 7
    popopo avatar :-P
    popopo
    • - 4
    • + 6

    До коментар [#1] от "Dr D":

    По-лошо от това да не плащаш данъци, да мамиш и крадеш е да си "грантаджия". Извратена логика "Dr D". А може би си всъшност пациент.
    Какво прави съпругата на копейката - и тя взима "евраци" без да се свени и то от западните донори.

    Нередност?
  • 8
    xci591179015 avatar :-|
    xci591179015
    • - 3
    • + 5

    Журналиста не си задава правилните въпроси и не познава ДОПК. Ако фирма има такива задължения не може туко така да си прехвърли дейността. Първо тази фирма има марки и активи. Когато имаш задълежния не можеш да отчуждаваш Активи. Ако не са ги отчуждили, а са ги продавали на реална стойност, тогажва НАП са в ограта 100% тъй като запор по сметките трябва да имат отдавна, а сумите на активите са им над 10 000 лв. 100%, което значи, че минава по банка. Отчитат милион и нещо печалба, а имат тези задължения. Няма как да я разпределят тази печалба и да я извадят от дружеството. Може, но попадат собствениците пак под ДОПК. Сега трябва НАП да ги гони като физически лица, съдлъжници по задължението. Този статия е писана от човек, който няма понятие от бизнес и от закони! Отдавана в ДОПК спряха прехвърляния на фирми с задълежения и схемите описани тук. Сега при съзиране НАП трябва да ги гонят като физически лица!

    Нередност?
  • 9
    xci591179015 avatar :-|
    xci591179015
    • + 4

    До коментар [#8] от "xci591179015":

    Прехвълят служителите в Труд Нюз, марки и активи и продават фирмата за 1000 лв. на друг. Ок, така елиминират НАП да има претенции към нея. Обаче те как се оттърват от гилотината? Спасяват си марките и активите, но тях си не! По всички параграфи трябва да ги погнат като физически лица.

    Нередност?
  • 10
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 6

    А защо държавата го е оставила да натрупа 3 милиона неплатени данъци?

    Нередност?
Нов коментар