🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отворени към света

Конституционният съд реши, че български граждани няма да бъдат спирани на границата за неплатени дългове

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Спирка

607

са общо издадените през 2010 г. забранителни заповеди за напускане на страната поради неплатени дългове към държавата, които са били наложени след поискване от НАП, по данни на агенцията.

Свободното придвижване по принцип отдавна не е под въпрос за българските граждани на територията на Европейския съюз. За останалата част на света може да се налага да си изкарате виза или да има други усложнения при влизане. Една от пречките обаче стоеше не на входа в съответната страна, а на изхода от България – за неплатени дългове Гранична полиция да ви вземе международния паспорт и да ви каже, че не можете да минете. За 2010 г. в Националната агенция за приходите са получили 607 забрани на физически лица да напускат страната, освен ако не пътуват към Европейския съюз, заради неплатени дългове. От началото на годината до март те са 124.

Това доскоро беше напълно възможно, особено за управители на фирми, които не са се издължили към държавата. Ограничаването на пътуването на български граждани към трети страни, ако не са си платили данъците или са търсени от частни кредитори, например банки, да изплатят заемите си, досега беше нормална практика. Долната границата, за да бъде издадена заповед за такова ограничение, беше задължение от 5 хиляди лв. Така частните съдебни изпълнители, които кредиторите наемат, за да събират вземанията им, както и от Националната агенция за приходите (НАП), имаха право да поискат такава заповед, с която представителите на Гранична полиция да ви спрат при излизането и да не ви допуснат да продължите. Сега, ако имате просрочени задължения, ви остава поне една грижа по-малко, след като Конституционният съд постанови, че това не може да е основание да ограничи правото ви да пътувате.

Омбудсман на бял кон

Поради схващането, че тези разпоредби противоречат на Европейската конвенция за защита на правата на човека, както и на конституцията, омбудсманът на България Константин Пенчев сезира Конституционния съд. Той поиска разпоредбите в закона, които дават тези права на НАП и частните съдебни изпълнители, да бъдат преразгледани и отменени с решение. Според него правото да се напуска страната е сред основните конституционно закрепени права на гражданите и може да се ограничава само със закон за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани. "Категоричен съм, че икономическият интерес не оправдава такава висока степен на защита като в случая – ограничаване правото на свободно придвижване на гражданите", коментира Пенчев в дебат на "Капитал" по темата. Още повече че и ефективността беше малко спорна - от НАП твърдят, че средно 1% от хората със забрани за напускане на страната поради задължения към държавата си погасяват дълговете.

Междувременно на 22 март тази година Върховният административен съд (ВАС) прие решение, което задължи всички магистрати в страната да отменят ограничителните мерки, наложени заради дългове към частни кредитори, защото противоречат на европейска директива. Накрая на месеца Конституционният съд препотвърди мнението на ВАС и взе на 31 март 2011 г. решение, като се съгласи с искането на омбудсмана, че точките от оспорвания член в Закона за българските лични документи наистина са противоконституционни и следва да не се прилагат вече. Още обаче не е ясно откога точно то влиза в сила, тъй като не е обнародвано в Държавен вестник.

Досега от НАП беше възможно след поискване от МВР до получавате ограничителна заповед да не можете да напускате страната и да ви спират на границата, както и да ви бъде отказано издаване на международен паспорт, защото сте нередовен длъжник, но само в случаите, когато сте отказали да предоставите обезпечение. Същата санкция важи и за управителните на фирми, които досега по този начин бяха наказвани заради фирмените задължения например за осигуровки, данъци, ДДС и т.н. Въпреки че за частните съдебни изпълнители беше малко по-дълга и сложна процедурата, след като представят необходимите доказателства пред МВР, те също можеха да ви зарадват с ограничителна заповед. Това беше възможно в случаите, когато например са назначени от банка да съберат от сметките и имуществото ви неизплатените дължими заеми към тях.

Разбира се, остават други законови възможности да не ви бъде разрешено да напуснете страната, но те са вече предимно свързани с участие в престъпни дейности, защита на националната сигурност, засягат хора, излежаващи присъди, и други.

Не е честно, аз вече имам забрана!

Важно е да знаете, че след решението на Конституционния съд забраната ви за пътуване не отпада автоматично. Ако ви се е случило вече да са ви спирали от Гранична полиция по такива причини, обаче имате възможност да поискате от органа или лицето, което е поискало издаването на вашата заповед, да я отмени незабавно. "Хората с наложени мерки следва да поискат от съответната областна дирекция на МВР и нейния директор, наложили мярката, нейната отмяна на основание обявяването за противоконституционни на разпоредбите на закона и следващото от това задължение за неприлагането им. Органите на МВР следва да отменят мерките при такова поискване от конкретните лица", пояснява адвокат Петя Косева от адвокатска кантора "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков". Те нямат право да ви отказват, но все пак, ако това се случи, има няколко стъпки към разрешаване на въпроса, но те вече включват обжалване пред съд, за което ще ви трябват услугите на адвокат. Можете да обжалвате този отказ през Административен съд, като за това ще дължите държавна такса в размер на 10 лв. освен хонорара за правните консултации и услуги, а ориентировъчно това може да трае 2 до 6 месеца. А ако и там не получите своята свобода да пътувате, ще трябва да се обърнете към ВАС.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mydnevnik avatar :-(
    mydnevnik
    • + 1

    След като са толкова отворени от ЕС, защо не ни предложат механизъм,с който длъжниците да бъдат подведени под отговорност ако не си върнат задълженията. То така, грабват паричките и най безнаказано беж навън!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал