Между съседите и кмета

Депутатите промениха начина, по който се организират отношенията в блоковете

Макар и малко, но и сега има сгради, които отделят средства за ремонт
Макар и малко, но и сега има сгради, които отделят средства за ремонт
Макар и малко, но и сега има сгради, които отделят средства за ремонт    ©  Цветелина Белутова
Макар и малко, но и сега има сгради, които отделят средства за ремонт    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В опит да накара да заработи неработещото Народното събрание за пореден път промени Закона за управление на етажната собственост. Като механизъм на принуда към нехайните съседи, които не са провели общо събрание и нямат избрани управител и касиер, депутатите гласуваха поправка, с която се предвижда такъв да бъде назначен "служебно". Според приетия текст това става ангажимент на кметовете. Така на общините, които и без това протестираха нееднократно, че закон им вменява многобройни задължения, част от които са неприсъщи на местната власт, се възложи и още едно.

Да дойде кметът

Ето и конкретния текст: ако до една година след като поправките в закона влязат в сила, собствениците на жилища в режим на етажна собственост не са провели общо събрание и нямат избрани управителни органи, кметът на общината или района трябва да свика общо събрание. Това ще става чрез покана, поставена на видно място в сградата. Ако събранието обаче не може да се проведе поради липса на кворум от минимум 33%, ангажимент на кмета е да назначи служебно управител и касиер на етажната собственост. Срокът за това е 14 дни след проваленото събрание, като изборът на лицата, които ще изпълняват тези функции, ще става на случаен принцип от списъка на собствениците на сградата. Контролът върху изпълнението на това задължение е поверен на областната администрация, която при неспазване на разпоредбите може да санкционира кметовете с глоба в размер от 50 до 500 лв.

Въпреки искането от страна на Националното сдружение на общините това служебно назначаване на управители на частни жилищни сгради да бъде по-ясно формулирано и определен със срок на действие, това не беше направено. Така не става ясно например какво става, ако посоченият за домоуправител жевее в чужбина или пък за какъв период е назначението.

На общините ще се налагат и парични санкции, когато не изпълнят и друго изискване на закона — за водене, създаване и поддържане на публичен регистър на сдруженията на собствениците (каквито се изисква да бъдат учредени, за да може живеещите в една сграда да кандидатстват за финансиране и по европейски програми, и по различни кредитни линии, за да обновят или ремонтират сградата си). Размерът на глобата за неподдържан или липсващ регистър е между 100 и 500 лв.

Облекчен режим

Наред с "опасността" да дойде кметът и да назначи домоуправител (да, той може да посочи и вас) в закона се правят промени и в процедурата по свикване и провеждане на общо събрание на етажната собственост. Резултатът от тези две поправки може да се окаже мотивиращ за гражданите и блоковете най-накрая да се окажат с легитимна управа.

Според текстовете, които прие парламентът, общо събрание се свиква чрез покана, която се поставя на видно и общодостъпно място на входа на сградата седем дни преди датата на събранието. Досегашният режим предвиждаше поканата да бъде връчена лично на собственика, което неминуемо блокираше процеса. Другото нещо, което се променя, е, че се въвежда минимален кворум за провеждане на общо събрание. Ако според предишния режим се предвиждаше 67% кворум за провеждане на общо събрание, който, ако не се постигне, събранието се провежда след час независимо от броя на присъстващите, сега при повторното събрание се изисква присъсвтие на поне 33%.

Облекчение има и в режима на учредяване на сдружения на собствениците - изисква се подкрепата на хората, представляващи не по-малко от 67% идеални части от общите части. Според предишните разпоредби това можеше да се случи само с участието на всички собственици в сградата. Тава на практика беше сочено като най-голямата пречка пред започването на процесите по обновяване на жилищните сгради със средства от европейските фондове и други донорски програми.

Задължителното плащане

Друга промяна е въвеждането на задължителен минимален праг на сумата, която етажните собствености трябва да отделят във фонд "Ремонт и обновяване". Идеята е да бъде като гаранционен фонд, който да служи за поддръжка. За целта обаче той трябва да бъде редовно обслужван.

Народните представители записаха, че размерът не може да е по-малък от 1% от минималната работна заплата (т.е. сега 240 лв.). Приетите промени предвиждат още средствата във фонда да се набират ежемесечно от собствениците в размер, определен с решение на общото събрание.

В досегашните текстове на закона няма изискване колко да бъде вноската и кога да се набира от собствениците в сградата. Въпреки че тези две неща вече са изяснени и налични като разпоредба, неизчистен остава основният въпрос за контрола върху събирането на средствата. И в момента много етажни собствености са изправени пред проблема с нередовното плащане или отказ от такова и единственият начин да се разправят с некоректните съседи е чрез започване на тромава процедура по Гражданско-процесуалния кодекс.

С колко процента...

100%

Съгласие от всички собственици е необходимо, за да може една сграда да се надстрои или пък да бъде направена промяна на предназначението на общите й части

75%

е изискуемото мнозинство, за да бъде изваден от сградата собственик, който излага на опасност от пожар или повреди целият блок, или пък системно нарушава правилата, приети с решение на общото събрание. Според Закона за собствеността срокът, за който собственикът може да бъде изваден от сградат,а е не по-дълъг от три години

67%

са достатъчни, за да се вземе решение за поставяне на рекламни или технически съоръжения върху сградата. Толкова са необходими и за одобряване на искане за присъединяване на сградата към инженерните мрежи или за прекратяване на топлоснабдяването или газоснабдяването.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ariman_info avatar :-|
    Ariman
    • + 2

    75% от 33%, може да е 1 човек или дори да не е цял човек.

    Нередност?
  • 2
    gost22 avatar :-?
    gost22
    • + 2

    Вижте как постепенно се изтикват рисковете към малките (бедни и неопитни) собственици на жилища. Така по-лесно ще бъдат "остригани" оп санирани и рекетирани с нови такси. Вместо да се извадят тръбите и кабелите от апартаментите, и всеки сам да решава към кого и кога да се включва и изключва, се оставя стадото (67%) да налага кой как да живее.
    Не ми давайте пример как било на запад, защото там и законите и съда работят много по-ефективно, да не говорим, че масово живеят под наем, а хазаите си имат обединения да си пазят интересите.

    Нередност?
  • 3
    malendinev avatar :-|
    malendinev
    • + 2

    До Председателя на Народното събрание
    на Република България
    г – жа Цецка Цачева


    Тук


    С И Г Н А Л

    от Мален Стоянов Динев – София 1113, общ. „Изгрев”,
    ул. „Антон Чехов” № 40, вх. „В”, ет. 4, ап. 11, тел. 0888 938 379,
    [email protected]

    Уважаема Госпожо Председател,

    Обръщам се към Вас по повод на продължаващо вече повече от две години издевателство, от което съм потърпевш. Броени месеци преди да бъде изхвърлен на политическото бунище на историята престъпният режим на Сергей Станишев успя да прокара коварния си замисъл, целящ заграбването на чужди имоти под прикритието на гласувания на общи събрания в жилищните входове. Верни на дивашкия си грабителски нрав, тези престъпници заложиха на партийно-милиционерските мнозинства и страха на съкооператорите от бившите ченгета. Сградата, в която живея, е бивша собственост на Военното министерство, построена е през 1967 г, като впоследствие жилищата са закупени от наемателите. Партерният етаж се състои от помещения на магазини и заведения, които също бяха продадени в последните години. Жилищният блок има формата на буквата „Г”, като по-дългата част се състои от 3 входа и е висока 5 етажа, а по-късата част се състои от 2 входа и е висока 3 етажа.Двете крила са залепени едно за друго под прав ъгъл, като всяко от тези крила е отделна самостоятелна сграда. Всяка със своя отделна В и К, парна и ел. инсталация, водят се и на различен адрес – високата част е на „Антон Чехов” № 40, а по-ниската част на ул. „Тарас Шевченко” № 13. През всичките години от построяването на сградата помещенията са били използвани само като магазини. В последните години обаче от Военното министерство тези помещения бяха продадени на приближени хора, от магазини тези помещения бяха превърнати в заведения, без да отговарят на необходимите условия и изисквания. Комунални фирми започнаха прикриване на консумацията на вода и топлинна енергия в тези помещения, като прехвърлят задълженията върху живущите в сградата. Като бивш отговорник на входа многократно съм подавал жалби по такива поводи, включително и до зам.- кмета г-жа Ирина Савина. Едно от заведенията се състои от помещения в двете сгради, свързани в едно цяло, като по-голямата част от неговата площ е в сградата на „А. Чехов”. За да се подсигури вентилацията на тютюневия дим и отвеждане на пушека от печките в кухнята се предприема изграждането на метален въздуховод от партерния етаж до покрива на сградата. Приетият миналата година Закон за етажната собственост бе замислен точно като такова узаконяване на подобни безобразия. Въпросното помещение, което над 40 години бе магазин за хранителни стоки, се регистрира като букмейкърски клуб, негов собственик беше г-н Олег Атанасов /държи заведения „Яфата” в София/, впоследствие го продаде. На практика обаче то функционира като ресторант в класически вид. На странична празна стена на сградата на „Тарас Шевченко” бе започнато изграждането на въздуховод, който достигна до 3 етаж. Под претекст, тази тръба да не се вижда от прозореца му, живущият на първия етаж в моя вход – Грозю Грозев, бивш адютант на военния министър Добри Джуров, а по-късно генерал-майор от системата на МВР, председател на Съюза на запасните сержанти и офицери, Веселин Марков, син на бившия заместник - началник на военното контраразузнаване ген. Ангел Марков, и неговият вуйчо Господин Петров, бивш полковник, съкооператори от входа, отидоха в кабинета на районния кмет в община „Изгрев” и договориха този комин да бъде разкачен и преместен на обратната страна на сградата. Така тази тръба се озова закачена за прозорците на жилищата, включително спални и холове на по-ниското крило, въпреки несъгласието ми и несъгласието
    на живеещата над мен г-жа Красимира Златанова. На практика районният кмет Панайот
    Бончев узаконява това безобразие, криейки се зад собственика на заведението и бившите военнопартийни кадри в сградата. Не е трудно да се предположи откъде идва неговата заинтересованост. За узаконяването на това безобразие лицето Грозю Грозев тръгна със
    списък да изнудва по вратите, за да се подпише съгласие за прокарването на този въздуховод по новото трасе. Тази тръба се подава пред прозорците и е само на сантиметри от леглата на хората пред отворените прозорци. Грубо бе нарушена Наредбата за противопожарна безопасност и отстоянието на такава тръба от запалими обекти. Многократно подавах жалби срещу това беззаконие. След години на протакане впоследствие тази тръба бе навита с вата и привързана с ламарини. Желая да поясня, че с разрешение на Грозю Грозев на 07.04.2008 г. с флекс бяха прерязани катинарите на таванската капандура, за да излязат майстори на покрива и провесени на въжета да започнат незаконното прикачване на тръбата. Нещо повече, започнах да бъда заплашван, че поради несъгласието да бъде осакатен видът на жилището ми, ще се събират подписи за да бъда изведен принудително от сградата.
    Госпожо Председател, тази престъпна партийно-милиционерска мафия е същата шайка долнопробни престъпници, които 50 години тормозеха хората, арестуваха за дълги коси, бради или къси поли. Нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили тези престъпници за 20 години. На тях им се размина румънският сценарий и сега минаха в настъпление. Като жертва на тези престъпници апелирам към Вас да бъде внесен за разглеждане и анулиране от Парламента на този милиционерски пасквил, като бъде потърсена отговорност от неговите автори. Промяната на Архитектурния план на сграда да става само със 100 % съгласие на собствениците.







    02.08.2010 г Мален Динев

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал