🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Въпроси и отговори за акциите на "Градус", борсата и пенсионните фондове

Според проспекта през 2017 г. приходите са били доста по-високи от последвалите три години. Седем фонда са акционери и до днес

Излизането на борсата беше движено от сина на Иван Ангелов - Ангел
Излизането на борсата беше движено от сина на Иван Ангелов - Ангел
Излизането на борсата беше движено от сина на Иван Ангелов - Ангел    ©  Nadezhda Chipeva
Излизането на борсата беше движено от сина на Иван Ангелов - Ангел    ©  Nadezhda Chipeva
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След отправените от агробизнесмена Светослав Илчовски обвинения към съсобственика на "Градус" Иван Ангелов, акциите на компанията в петък пострадаха. Първоначалният спад от около 10% до 1.4 лв. беше частично заличен и последните сделки бяха на 1.46 лв., или 6.4% надолу. Това е предвидима реакция на борсовите спекуланти при негативната информация (независимо вярна или не), тъй като част от твърденията на Илчовски са за манипулиране на отчетите на "Градус" още при излизането й на борсата.

Накратко неговата версия е, че той е бил поканен и от него е било поискано чрез фиктивни сделки с неговата компания да се генерира фиктивен оборот - около 70 млн. лв. за 2017 г. А явната цел на такава евентуална операция би била бизнесът на "Градус" да изглежда по-голям, да се подобрят показателите й и съответно акциите й да могат да се продадат на инвеститори при нейното първично публично предлагане (IPO) през лятото на 2018 г. на завишена цена. От самата месопреработвателна компания се заканиха да заведат дела срещу Илчовски за имуществени и неимуществени вреди от неверните му твърдения.

Дали нещо от това се е случило няма как да се докаже, без да се разполага с документи. Такива Илчовски твърди, че е предал на парламентарната комисия, но тя засега не е решила да ги направи публични, а предвид изтичащия живот на парламента това може и да не се случи.

Ето какво все пак е известно по казуса:

От кого набира пари "Градус"?

Излизането на борсата на компанията беше през 2018 г. Тогава тя първоначално предложи 55.5 млн. акции, от които половината нови и половината на основателите - Иван и Лука Ангелови, с опция при голям интерес те да продадат още 6.6 млн. от своите книжа. Зададеният ценови диапазон беше 1.80-2.35 лв. за акция, като така при максимален интерес можеше да бъде набрана сума, достигаща и до 146 млн. лв.

Крайният резултат е по-скромен и при IPO-то са записани 45.2 млн. акции при минималната цена 1.80 лв. Така бяха набрани 81 млн. лв., от които половината влизат в компанията, а другата половина се насочват към досегашните акционери. В него участват множество инвеститори (около 1400 по данни от компанията) - и институционални и индивидуални. Ключови обаче са пенсионните фондове, които сумарно инвестират 56.34 млн. лв. Включват се фондове на седем от деветте лицензирани пенсионни компании в България, като с най-големи суми са "Доверие" - 22 млн. лв., "Алианц" - 15 млн. лв., НН - близо 10 млн. лв., и "ДСК-Родина" - 7.85 млн. лв. Всичките седем са акционери в "Градус" и до днес, някои леко са увеличили дела си, като "Доверие" притежава 5.25% от компанията. Сред записалите акции обаче има още множество взаимни фондове, посредници, банки и др.

Какво се случва след това?

Акциите на компанията се търгуват на БФБ от лятото на 2018 г. Цената се движи в диапазон 1.60-1.80 лв., като само отделни сделки се сключват на нива над тези при IPO-то. След началото на пандемията акциите падат до нива под 1.40 лв., преди в последните месеци да се възстановят до нива около 1.60 лв.

При борсовото предлагане инвеститорите са гледали резултатите на групата за 2017 г. Тук трудността идва, че дружеството е учредено в края на ноември, като в него са апортирани шест дружества. Съставеният консолидиран отчет е с много ниски приходи, тъй като обхваща един месец - декември, и няколко дни от ноември. В проспекта към инвеститорите са дадени отделните приходи на шестте компании и са елиминирани сделките между тях и така се стига до сума от 214 млн. лв. проформа приходи. Така, ако се приеме числото на Илчовски, то "фиктивни" излиза че са 1/3 от приходите.

Това число е доста по-високо от последвалите одитирани отчети (виж таблицата) през следващите три години. Те се движат в интервала 140 - 160 млн. лв. Като цяло след годината на IPO-то не се наблюдава рязък спад, какъвто би се видял, ако има еднократно изкуствено надуване.

В официална позиция от понеделник сутрин независимият член на Съвета на директорите Георги Бабев заявява, че при апорта през 2017 г. са ползвани трима независими оценители, всички отчети са заверени без забележки от одитори и оборотите и сделките са били проверявани от НАП, но не са открити нарушения. "Всички сделки, сключени от тези дружества са реални, надлежно регистрирани в НАП и отчетени в съответнствие с международните счетоводни стандарти във финансовите отчети на групата," се казва в позицията. И още: "В качеството си на независим член на Съвета на директорите на "Градус" АД, възложих изготвянето на справки за всички сделки със зърнени култури от 2017 г. до днес на групата. Информацията ще бъде публично оповестена," допълва Бабев.

Кой е отговорен за отчетите на "Градус"?

Финансовите отчети на публичните компании, естествено, са обект на засилен интерес. Те се публикуват тримесечно и се следят от инвеститори и анализатори. Годишните отчети минават през одит, като в конкретния случай са заверени от Baker Tilly без забележки.

Извън това регулатор на инвестиционния пазар в България е Комисията за финансов надзор. Тя одобрява проспекта за излизане на борсата и може да изисква допълнителна информация и документи. КФН определено няма задължение и капацитет да проверява отчетите на всяка публична компания, но със сигурност при сигнал или съмнения би трябвало да се задейства. Евентуално подаване на отчети с невярно съдържание би могло да представлява манипулация на пазара и да доведе до значителни щети за инвеститорите.

Притеснени ли са инвеститорите?

Спадът на цената на акциите на "Градус" в петък се случва при изтъргувани едва 63 189 акции, докато целият капитал на компанията е разпределен в 243.6 млн. акции. Затова и трудно може да се направи извод, че разкритията на Илчовски са предизвикали паника.

Представители на пенсионни компании, с които "Капитал" разговаря по темата неофициално, приемат със скептицизъм неговите твърдения. Те не изключват хипотетична възможност за финансова измама, още повече че става дума за холдинг, докато дейността е пръсната в множество дъщерни компании. Те изтъкват, че приходите и печалбата на "Градус" от търговия със земеделска продукция не са значими, така че трудно може да има съществено влияние.

Според неофициална информация по версията на "противниковия лагер" основните взаимоотношения с Илчовски са били с друга компания, контролирана от Ангелови - "Бисер Олива". Ставало въпрос за форуърдна сделка за изкупуване на слънчоглед, по която, след като пазарната цена се покачила, Илчовски не изпълнил ангажиментите си и така се влошили взаимоотношенията им. От казаното от Ангелов и Илчовски на публичното изслушване в петък се разбра, че става въпрос за платен аванс и доказателството е фактура, но не и търговски договор. Спряганата сума беше 12 млн. лв., а обект на сделката - слънчоглед.

Статията е допълнена на 10 май в 9.07 часа с позицията на независимя член на съвета на директорите на "Градус"

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ubbam avatar :-|
    ubbam
    • + 1

    Имате грешка в таблицата в приходите. Коригирайте се;)

    Нередност?
  • 2
    dreamer79 avatar :-|
    атанас
    • + 17

    "Това число е доста по-високо от последвалите одитирани отчети (виж таблицата) през следващите три години. Те се движат в интервала 140-160 млн. лв. Като цяло след годината на IPO-то не се наблюдава рязък спад, какъвто би се видял, ако има еднократно изкуствено надуване."

    Напротив май, Илчовски говори за надуване с 50-60 милиона през негови фирми и познати. Още през 2018 приходите падат с 105 000 000 и отиват на около 42% надолу. Това си е доста рязък спад в рамките на година при 40 милиона вкарани в дружеството за инвестиране(50% от IPOто нали са отишли в Ангелови...). Следващите години държат приходи около тези пред 2018.

    Като цяло очевидно 2017 е година на надуване почти двойно(около 1.74 пъти са по-високи приходите тогава от тези през 2018) или около 74% спрямо останалите години.

    Ни еднократен пик с ръст от 74% за година е нормален, ни спад с 42% в рамките на година е такъв.

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 23
    • + 1

    Това е безпрецедентна политическа атака срещу една от най-гоемите фирми в този бранш. И вие лицемерно се пишете медия, която е загрижена за бизнеса в България. Пълно лицемерие :(. Дайте поне позицията на атакуваната фирма. Всяка фирма вече тук може да бъде атакувана в Народно събрание от случайно влезнали хора в политиката възползвайки се от малоумщината на българина. Този прецедент е много опасен за всички чужди и наши инвеститори, които инвестират в български фирми. За съжаление умишлено Прокуратурата е натикана в ъгъла и всяко действие да защити засегнатите ще се изтълкува от разделения народ като намеса за едната или другата страна. До тук ни докарахте и по-лошо ще става :( „Градус“ АД е дълбоко обезпокоено от факта, че твърденията и откровените манипулации получават гласност и легитимация в българския парламент без да бъде направен какъвто и да е опит за установяване или дори проверка на фактите. Това подкопава не само доверието в определена компания, но и доверието в целия капиталов пазар и води директно до преки загуби за хиляди професионални и непрофесионални инвеститори за сметка на краткосрочни политически дивиденти. “Градус” АД не може да допусне уронване на дългогодишно градения имидж на компанията и ощетяване на своите инвеститори, клиенти и доставчици, и е задължено и ще предприеме всички възможни правни действия за защита на техните интереси.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 2
    • + 21

    RE scubi:
    Пич, що не рeва, когато несравнимо по-мощна индустриална структура - Монбат - беше нарочена за открадване и след като Бобокови отказаха да Му я предадат, се задейства гешеватурата и останалите структури на превърналата се в СИК държава?

    Верно ли не виждаш досадно повтарящите се доводи и действия при краденето на бизнесите на Цв.Василев, Гебрев,
    М.Стайков, Арабаджиеве,Баневи, Черепа, Бобокови и колко още незнайни?

    И не си ли правиш извода, че останалите - Вълка, Ковачки, Котараците, Велчеви, Донев, Дончев и т.н. просто се примиряват и си плащат таксата спокойствие?

    И не смяташ ли, че Герб = СИК/ВИС-2?

    Нередност?
  • 5
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 16
    • + 2

    До коментар [#] от "D-r D": Само като чета какво си писал разбирам, че сте много манипулирани образи. Държавата лека полека с много мъка последните години, под натиск от Европа, се освобори от олигархията. Един ти Цветан Василев с КТБ поддържаше телевизия Тв7 и с Бареков организирахе всекидневни протести и дори вкараха Бареков в НС. Един ти Божков държеше футболните агитки, които ги изкарваше на улицата ако политиците не правеха това което искат. Свали Борисов 2, докара си ортака Орешарски и си направи Националната лотария. Единствената държава в Европа, която подобен тип хазарт даде в ръцете на частно лице. Милиард и 200 милина всяка година българинът даваше за тези билети.
    Не знам какъв СИК те гони, пак упорки. Боко ти имаше в онези години охранителна фирма Ипон, която беше наета първо от Тодор ти Живков да го пази, после от царя като дойде. Дори Венци ти Стефанов много ясно каза, че Борисов няма нищо общо със СИК. Борисов последните години ти оправи кочината ти ми говориш за някаква СИК от 90-те години.
    Само приказки, слухове, опорки от вас. Кажи ти защо подкрепяш Нинова? Заради приватизирането и разбраването на външнотърговското дружество Техноимпекс? Заради това, че с Овчаров харизаха Пловдивския панаир на Гергов? Заради уловените записи как Нинова опказва настиск на следователи по така наречената афера Фронтиер. И това не са слухове, а това са ясни доказани неща!

    Нередност?
  • 6
    plamen.iv.ivanov avatar :-|
    Plamen_
    • + 8

    До коментар [#] от "":

    Добре де, нали виждаш, че тук никой не ти обръща необходимото внимание. Нито ти минават плоските опорки, нито някой има интерес да ти чете коментарите, нито пък точно тук има някакъв смисъл от тях. Надникът ти е свързан с целево писане в Капитал ли? Къде по-благодатни форуми има за твоите коментари.

    Нередност?
  • 7
    crusible avatar :-P
    crusible
    • + 4

    И в детската градина вече се знае как стават голяма част от ИПО-тата на БФБ. В България ИПО или увеличение на капитал без подкрепа на някое ПФ не може да стане, защото ритейл пазара е нищожен. Сещайте се как се ухажват портфолио меринджеи, за да записват на меко казано оптимистични мултипъли...Нелоялни практики колкото щеш само на някой да му разследва.

    Нередност?
Нов коментар