🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Васил Големански: Младите иновативни компании са новото модерно лице на фондовата борса

Заместник-председателят на Съвета на директорите на Българска фондова борса пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Васил Големански е един от основоположниците на модерната инфраструктура на капиталовия пазар в България. Бил е сред създателите на технологичната система на Централен депозитар, на който в момента е и изпълнителен директор. Днес Големански е и заместник-председател на Съвета на директорите на Българска фондова борса, а в периода 2010 - 2018 г. е бил и неин изпълнителен директор. БФБ и нейни представители ще вземат участие и ще са сред лекторите на тазгодишното издание на технологичната конференция DigitalK, което ще се проведе на 27 и 28 май. Цялото събитие ще се излъчва от виртуалното студио Кривина Хъб. В края на втория ден лектори и партньори на DigitalK ще се съберат за нетуъркинг на живо между 17.30 часа и 20.30 часа в Университетска ботаническа градина. Срещата на живо ще бъде достъпна и за първите 100 участници, които си купят хибриден билет.

Има ли потенциал повече млади, иновативни и технологични компании да излязат на БФБ? Кои сектори смятате, че са най-перспективни?

Определено считам, че капиталовият пазар в България има много голям потенциал да привлича иновативни компании от перспективни и бързо развиващи се сектори. От една страна, борсите по света отдавна не са запазена територия само за големите компании, а това важи в още по-голяма степен и за нашата страна, където над 95% от листнатите дружества могат да се дефинират като малки и средни. От друга, промените в европейските регулации в последните години дадоха възможност за обособяването на пазари с облекчени изисквания към компаниите, какъвто е и пазара за растеж beam на БФБ. Всичко това е предпоставка за привличането на повече млади компании с иновативен и открит към инвеститорите мениджмънт, които да се превърнат в новото и модерно лице на борсата. Съвсем естествено сред най-перспективните сектори както за beam, така и за основния пазар са тези с технологична насоченост (информационни технологии, разработване на софтуер и хардуер, IT услуги, електромобилност), които традиционно се характеризират с по-високи темпове за растеж и към които инвестиционният интерес е значителен. Същевременно технологичните компании не са единственият фокус - иновативни компании с потенциал за растеж има и в по-традиционни сектори.

Кой сегмент е най-подходящ за тях и какви са предимствата от листване на фондовата борса?

Пазар beam е подходящ избор за иновативните компании, които имат потенциал за бърз растеж и разрастване на бизнеса, а и традиционно са с по-кратка история. Този пазар може да се разглежда като първото стъпало на борсата. При него листването е доста по кратко като процес - възможно е да се случи в рамките на 3-4 месеца, като е свързано и с по-ниска административна тежест и разходи за компаниите. Важно предимство е, че beam дава възможност за набиране на капитал до 3 млн. евро на всеки 12 месеца, без да е необходим одобрен проспект за първично публично предлагане от Комисията за финансов надзор. По този начин компанията би могла да си осигури както първоначален капиталов ресурс при самото листване, така и допълнителни средства на един следващ етап чрез увеличения на капитала на борсата.

Ако обаче имаме една по-зряла технологична компания, която търси финансиране над 3 млн. евро на годишна база, то основният пазар е по-удачното място за листване. Основният пазар е ядрото на борсата, при него компаниите могат да използват всички предимства на капиталовия пазар, в т.ч. да влязат в полезрението на най-големите институционални инвеститори в България - пенсионните фондове, или пък да попаднат сред компонентите от борсовите индекси.

За какви компании от IT сектора е подходяща БФБ - малки, средни, големи?

Както споменах, промените в европейските регулации в последните години дадоха възможност за два отделни пътя към капиталовия пазар в зависимост от големината на компанията, етапа на нейното развитие, размера на търсеното финансиране, както и от целите и нуждите на самото дружество и неговите акционери - единият е листване на основния пазар, а другият - листване на пазара за растеж beam. От тази гледна точка, на основния пазар в момента има няколко по-големи технологични компании като "Сирма груп холдинг", "Телелинк бизнес сървисиз" и "Алтерко". Те са част от т.нар. сини чипове на борсата, като са сред компонентите на основния индекс SOFIX и са в обективите на всички инвеститори на пазара.

Същевременно стартиращата технологична компания "Биодит" е първото дружество на пазар beam, като успя да набере успешно търсения от него свеж капитал от 1 млн. лв. чрез IPO на борсата. Предлагането на Биодит се случи в рамките на 1 ден, на 21 януари 2021 г., и премина при изключителен интерес от страна на публиката, а презаписването беше 2.6 пъти. Успешният старт на "Биодит" предизвика интереса и на други потенциални емитенти, като в следващите няколко месеца очакваме още поне 3 нови компании.

Смятате ли, че иновативните, млади и интересни компании могат да засилят инвеститорския интерес към фондовия пазар в България?

Определено считам, че с помощта на всички пазарни участници пазарът beam има потенциал да се превърне в една жизнена и работеща екосистема, в модерното лице на борсата, което осигурява ресурс за нови технологии и иновативност. Знаем, че в България има множество амбициозни и успешни предприемачи с големи мечти и планове за развитие. Вярваме, че те могат да допринесат и за едно по-добро корпоративно управление и откритост към акционерите. Ние от борсата сме готови да им съдействаме, като осигурим една ефективна среда, в която се срещат търсенето и предлагането на капитали.

Какви са предимствата на набирането на капитал през борсата за малките и средните предприятия спрямо останалите видове финансирания?

На първо място, процесът по набиране на капитал през борсата е абсолютно прозрачен. Той се случва по международно установени правила, като процедурите дават максимална сигурност за всички участващи страни - както компаниите, така и инвеститорите. Самата борса разполага с модерна технологична инфраструктура, която отговаря на най-високите международни стандарти - търговската платформа Xetra T7 на немския оператор Дойче Бьорзе, която се използва в още много европейски страни. На следващо място, компаниите имат възможност да получат финансиране от много широка база местни и чуждестранни институционални и индивидуални инвеститори, в т.ч. инвестиционни фондове, компании за управление на активи, пенсионни фондове (ако компанията е на основния пазар), както и физически и юридически лица. От друга страна, чрез набирането на капитал през борсата, компанията може да подобри капиталовата си структура, като намали съотношението на своя дълг към общите активи. Това е особено важно в настоящата ситуация, при която в резултат на COVID-19 немалко бизнеси са близо до своите лимити по отношение на дългово финансиране.

Както знаете, компаниите на борсата получават и своя справедлива пазарна оценка на база търсенето и предлагането на техните акции. В това отношение излизането на капиталовия пазар традиционно е и възможност за изход от инвестицията за определени акционери, които са постигнали своите инвестиционни цели. Освен това, една листната компания може по-лесно да се обърне към публиката и при нужда от капитал за развитие на своя бизнес в бъдеще чрез увеличение на капитала на борсата. Бих искал да обърна внимание и на благоприятното данъчно облагане както по отношение на основния пазар, така и на пазар beam, като печалбите от търговия с акции не са облагаеми за инвеститорите.

Не на последно място, при листването си дружеството добива и по-голяма публичност за своята дейност и продукти, както и допълнителен престиж пред своите бизнес партньори, доставчици и контрагенти. Увеличават се също и каналите, които могат да се използват за популяризиране на дейността и резултатите на компанията.

Вижте някои от лекторите в тазгодишната конференция на Digitalk:

Специалните епизоди на подкаста на DigitalK можете да чуете тук>>

Повече информация за програмата можете да намерите на digitalk.bg и facebook.com/digitalkcon. Ако искате да получавате информация за най-важните акценти от събитието, може да се абонирате за бюлетина на английски език, като попълните формата в сайта на digitalk.bg.