Цената на петрола достигна 86 долара, което е 7-годишен рекорд

Анализаторите прогнозират 100 долара за барел до края на годината, а някои очакват 200 до края на 2022 г.

Ако тенденцията продължи, можем да очакваме допълнително поскъпване в цените на горивата
Ако тенденцията продължи, можем да очакваме допълнително поскъпване в цените на горивата
Ако тенденцията продължи, можем да очакваме допълнително поскъпване в цените на горивата    ©  Ph B
Ако тенденцията продължи, можем да очакваме допълнително поскъпване в цените на горивата    ©  Ph B
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цените за петрола се покачиха до най-високите си нива от есента на 2014 г. Европейските договори за сорт брент достигнаха 86 долара за барел, докато американските WTI фючърси прехвърлиха 83 долара. За 10 месеца от старта на 2021 г. суровините са поскъпнали почти двойно, след като през януари те бяха около 50 долара. Според анализаторите цените ще достигнат 100 долара преди края на годината, а някои от най-смелите очаквания са за нива 200 долара през следващата, но те по-скоро идват от крайно спекулативно настроени инвеститори.

"Петролът ще се покачи до 100 долара и почти всичко ще има ръст, който всъщност ни показва обезценка на парите, а не толкова справедлива стойност на активите", коментира пред "Капитал" Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на "Елана трейдинг", в началото на месеца прогнозите си за последното тримесечие на годината. Една от причините за тези прогнози и в САЩ е новината от преди няколко дни, че някои индустрии са преминали от скъп природен газ към петролни продукти.

Спекулацията води до волатилност

Според доклада на OPEC за октомври търсенето на петрол през последното тримесечие може да се окаже по-ниско от очакваното. Организацията смята, че професионалните инвеститори и търговците са виновни за драстичното покачване в цените на суровините на фона на затрудненията в доставките и по-слабото търсене в резултат на това.

"Хедж фондовете и други финансови мениджъри повишиха своите дълги позиции с фючърси и опции през септември до най-високите си нива от юли миналата година", пише в доклада на OPEC, публикуван преди по-малко от седмица. "По-дългото от очакваното прекъсване в производството на американското производство (на петрол) също накара спекулантите да увеличат своите дълги позиции."

Спекулацията в цените на петрола продължава и през октомври. Според данни на QuikStrike някои инвеститори очакват, че ценaтa на барел нефт от сорт Brent ще достигне 200 долара до декември другата година. "Пазарът е леко подивял в момента", споделя пред WSJ Джон Гретцингер от Flashpoint Energy Partners - компания, която търгува с деривати за петрол. Остава въпросът дали по-високите цени за енергията ще навредят на печалбите на фирмите и до каква степен. В комбинация с рекордно скъпия ток цените на горивата допълнително натоварват производствените разходи, както и бюджетите на домакинствата.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 1

    Mахабибитата хвърлят чалми а рашките ушанки , сал един Мадуро под ембарго и подава йовтено на чайниците ...

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    A и да добавя - явно има още накъде да скача щото бензина все още е йовтен , по пътищата пълно с таралясници а в градовете нема де да се паркира ...

    Нередност?
Нов коментар