Прогнозите за влиянието на омикрон върху глобалния растеж са разнопосочни

Според ОИСР големият риск е да се засили усещането за несигурност, докато според Fitch не може да се очаква удар като през 2020 г.

"Eврозоната е по-добре подготвена да се изправи срещу икономическото въздействие на нова вълна от инфекции" смята председателят на ЕЦБ Кристин Лагард
"Eврозоната е по-добре подготвена да се изправи срещу икономическото въздействие на нова вълна от инфекции" смята председателят на ЕЦБ Кристин Лагард
"Eврозоната е по-добре подготвена да се изправи срещу икономическото въздействие на нова вълна от инфекции" смята председателят на ЕЦБ Кристин Лагард    ©  Shutterstock
"Eврозоната е по-добре подготвена да се изправи срещу икономическото въздействие на нова вълна от инфекции" смята председателят на ЕЦБ Кристин Лагард    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако приемем, че поведението на фондовите борси е барометър за икономическото време, реакцията им през миналия петък не вещаеше нищо добро за глобалното възстановяване и растежа. След като на 26 ноември СЗО определи омикрон като причина за безпокойство, пазарите понесоха удар, който ги повали с около 2-3%. Акции на компаниите от туристическия и авиационния сектор започнаха да губят от стойността си, докато позабравени хитове от миналата година като Zoom поскъпваха. Разбира се, за борсовите играчи може и да се каже, че те често първо действат, а след това оценяват. Особено в такива ситуации.

През тази седмица започнаха да се редуват възстановяване със спад. Което показа и известно объркване, както точно очакват инвеститори и финансови анализатори. Но и отговаряше на настроенията на водещи финансови институции за икономическите им очаквания, зад които се разчиташе думата "несигурност".

Именно за това предупреди в сряда и Организацията за икономическо сътрудничество и растеж (ОИСР). Омикрон заплашва да ускори дисбалансите, които забавят растежа и вдигнаха разходите за производство, коментираха от клуба, в който членуват най-богатите държави в света. Пред Financial Times Лоранс Буун, която е председател на ОИСР, казва: "Омикрон добавя още към несигурността и това може да бъде заплаха за възстановяването, завръщането към нормалното или нещо още по-лошо."

Според Fitch Ratings обаче е твърде рано да се променят прогнозите за икономически растеж на фона на новия щам, докато не се знае повече за неговата преносимост и тежест при прекарване на болестта. "В момента вярваме, че друг голям, синхронизиран глобален спад като този, наблюдаван през първото тримесечие на 2020 г., е много малко вероятен, но нарастването на инфлацията ще усложни макроикономическите реакции, ако новият вариант се утвърди", написаха в свой анализ от американската рейтингова агенция.

Елена Дугар, управляващ директор в другата водеща агенция, Moody's, коментира, че вариантът омикрон крие рискове за глобалния растеж и инфлация, още повече че идва в период на вече проблемни вериги за доставки, повишена инфлация и недостиг на пазара на труда. "Ако новият вариант повлияе на апетита към глобалния пазарен риск, това би причинило допълнителен финансов стрес за емитентите на дълг с големи нужди от финансиране. Например страните от развиващите се пазари, които разчитат на заеми от международния пазар, могат да бъдат изправени пред повишени рискове при рефинансиране", споделя Дугар пред Reuters.

Към момента все пак най-прекият ефект е за транспорта и туристическата индустрия. Превантивното затваряне на границите на някои държави вече предизвика остра реакция на представители на тези сектори. От Международната асоциация за въздушен транспорт посочват, че световните правителства трябва да намерят "безопасна алтернатива" на затварянето на границите, тъй като "рестрикциите за пътувания не са дългосрочно решение за контролирането на ковид вариантите". Британската пътническа асоциация ABTA коментира, че въвеждането на новите мерки ще "оскъпи почивките на хората, което ще повлияе на търсенето от страна на клиентите и ще възпре възстановяването на индустрията, затова е важно това решение да бъде внимателно наблюдавано", цитиран от FT.

Какво очакват банките

От големите международни банки засега изглеждат по-предпазливи в прогнозите. Което може и да е мярка, която цели да се избегне паника от апокалиптични прогнози. Дейвид Кели, главен глобален стратег в JP Morgan Asset Management, пише в седмичния доклад на банката, че "пандемичните вълни трябва да имат намаляващо въздействие върху икономиката", докато хората се адаптират към новото нормално. "Видяхме, че пазарът е доста устойчив на тези пандемични вълни, така че не очаквам [вариантът] сам по себе си да доведе до падане на пазара", споделя Кели. Според инвестиционния стратег новият щам може да засегне най-вече плановете на Фед за по-ранно повишаване на лихвите. "Нова пандемична вълна обаче вероятно ще сложи край на спекулациите относно ранното повишаване на лихвите на Фед", добавя Кели, посочвайки, че според него за такива действия може да се мисли през декември следващата година.

Според Citibank пък новият щам е "по-вероятно да се превърне в сериозен проблем за общественото здравеопазване, забавяйки темпа на икономическо възстановяване и повторно отваряне, но може да не успее да промени съществено съществуващия глобален здравен пейзаж". Според експертите на банката има голяма вероятност настоящите ваксини и бустери да се окажат по-малко ефективни, но не и напълно неефективни за предотвратяване на коронавирусната инфекция. "Към настоящият момент изглежда, че лечението (срещу вируса) е по-вероятно да бъде ефективно откъм предотвратяване на бъдещи хоспитализации."

Връщане на мерките

Според Кристин Лагард, председател на ЕЦБ, "еврозоната е по-добре подготвена да се изправи срещу икономическото въздействие на нова вълна от инфекции", отколкото преди две години, но към момента изглежда, че част от най-строгите мерки на континента може да се върнат. Повечето институции не се наемат с окончателни прогнози за ефекта върху икономиката, който ще има омикрон. С излизането на повече данни относно вируса най-вероятно ще намалее несигурността, която доминира настроенията в момента.