Цената на петрола се повиши до най-високите си нива от 2014 г.

Поскъпването вече се отразява на горивата в България

Няма достатъчно петрол    ©  unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поскъпването на горивата набира инерция. Цените на двата най-търгувани сорта петрол - брент и WTI, надхвърлиха 80 долара за барел в началото на годината и вече се насочват към 100 долара. За последно котировките бяха толкова високи през 2014 г. Поскъпването ще продължи да се отразява на крайните потребители, смятат анализатори. В България предвижданията са също за покачване на цените на горивата, което означава, че инфлацията трудно ще бъде ограничена. Във вторник сорт Brent премина 87 долара, а американският WTI е над 85 долара за барел.

Защо поскъпването изглежда неизбежно

Краткият отговор на въпроса защо поскъпва петролът е, че няма достатъчно суровина. През ноември Белият дом публикува изявление, в което обяви, че САЩ ще пуснат около 50 млн. барела петрол в отговор на завишеното търсене предвид началото на зимата. Изявлението, публикувано "паралелно" с други големи енергоемки държави, включително Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Великобритания, обаче се фокусира и върху държавите, които произвеждат нефт, призовавайки ги да увеличат производството.

Според САЩ юлското споразумение на ОПЕК за покачване на производството с 400 хил. барела на ден на месечна база от август до 2022 г. е "просто недостатъчно" по време на "критичния момент от глобалното възстановяване". Реакцията от страните - износителки на петрол, не последва. Дори напротив, предвид разпространението на вариант на коронавируса Омикрон някои страни дори предложиха да намалят отново производството.

Американската енергийна агенция очаква проблемите с производството и търсенето да се изчистят през следващите няколко години. "Прогнозираме, че глобалното производство на петрол ще изпревари световното потребление на петрол през 2022 и 2023 г., което ще доведе до нарастване на глобалните запаси от петрол", написа през декември агенцията, като посочи, че очаква цените на нефта да бъдат около 75 долара през тази година.

Страните - износителки на нефт, глобално обаче ще имат нужда от висока цена на петрола. Според данни на SP Global, за да печели от петрол Русия през 2021 г., цената е трябвало да бъде поне 69 долара за барел, доста над средностатистическото за страната от 52 долара за барел преди пандемията. За Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, цената на добит барел с нефт през 2021 г. пък беше над 75 долара.

Ефектът върху горивата в България

По-високите цени на петрола очаквано ще доведат и до по-високи цени на горивата в България. Само за последната година масовите горива са поскъпнали с над 30%, или с повече от 50 ст. на литър. Поскъпването в бензина за последните дванадесет месеца е с над 60 ст. на литър за една годината (от 1.80 до 2.40 лв.), докато при дизела увеличението е дори по-голямо (от 1.80 лв. до 2.50 лв. за литър). Пропан-бутанът също е поскъпнал драстично - от 0.90 лв. до 1.40 лв. за литър.

Според Андрей Делчев, изпълнителен директор на БПГА (Българска петролна и газова асоциация), литър бензин или дизел може да достигне 3 лв. до края на годината. "Тенденцията е горивата да поскъпват още", сподели в интервю пред БТВ Делчев, като уточни, че "се надява" цените да не достигнат тези нива.

Живодар Терзиев, председател на БПГА, също очаква горивата да поскъпнат до края на годината. "Нашата прогноза е, че от януари 2023 г. е твърде вероятно само от акциз да видим цени, които започват с цифрата три", казва в интервю пред БНТ Терзиев.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tulub avatar :-|
    МЕСИ от Бояна
    • - 3

    Не се наядоха

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2

    Наш Божков няма този път интерес да спонсорира протести за високите цени на горивата. При 2.20 лева за литър бензин изкараха простолюдието и партийните активисти да протестират. Тогава тези протести, уж случайно, съвпаднаха с предложения от Симеонов закон организатори на игри като Националната лотария да бъде само и едиствено държавата. Сега при 2.50 лева нито медиите, нито някой друг се интересува за високите цени на горивата у нас, а за протест никой не обелва и дума.

    Нередност?
Нов коментар