🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Конфликтът между Русия и Украйна заплашва сериозно пазарите

Доставките на природен газ и зърно също ще са сред най-засегнатите

Около 55% от природния газ в Германия идва от Русия. Теоретично Берлин може да се обърне за помощ към други страни, но в Европа няма достатъчно терминали за втечнен природен газ, а в Германия няма нито един.
Около 55% от природния газ в Германия идва от Русия. Теоретично Берлин може да се обърне за помощ към други страни, но в Европа няма достатъчно терминали за втечнен природен газ, а в Германия няма нито един.
Около 55% от природния газ в Германия идва от Русия. Теоретично Берлин може да се обърне за помощ към други страни, но в Европа няма достатъчно терминали за втечнен природен газ, а в Германия няма нито един.    ©  Reuters
Около 55% от природния газ в Германия идва от Русия. Теоретично Берлин може да се обърне за помощ към други страни, но в Европа няма достатъчно терминали за втечнен природен газ, а в Германия няма нито един.    ©  Reuters

Потенциална инвазия на Русия в Украйна ще се усети на редица пазари - от цените на енергията и пшеницата, през доларовите облигации на различни страни до сигурните активи. Енергийните пазари вероятно ще бъдат бързо засегнати, ако напрежението се превърне в конфликт. Европа разчита на Русия за около 35% от потреблението си на природен газ, който идва най-вече по тръбопроводи през Беларус и Полша до Германия, "Северен поток 1" отива директно към Германия.

През 2020 г. обемите на газ от Русия за Европа спаднаха, след като блокадите заради пандемията от коронавирус понижиха търсенето и не се възстановиха напълно миналата година, когато потреблението нарасна и това доведе до рекордно високи цени.

Като част от възможните санкции, в случай че Русия нахлуе в Украйна, Германия заяви, че може да спре новия газопровод "Северен поток 2" от Русия, който се очаква да увеличи вноса на газ в ЕС, но също така подчертава енергийната зависимост на Европа от Москва.

Около 55% от природния газ в Германия идва от Русия. Теоретично Берлин може да се обърне за помощ към други страни, но в Европа няма достатъчно терминали за втечнен природен газ (LNG), а в Германия няма нито един. В същото време цените на втечнения газ ще скочат рязко. Германските хранилища не са достатъчно пълни и тъй като пазарите са либерализирани, правителството няма твърде много лостове, за да противодейства на подобен ценови натиск. Германският министър на икономиката Роберт Хабек от своя страна обеща да упражнява повече контрол върху газовия пазар. "Трябва да подобрим способността си да се подготвим за следващата зима, така че съоръженията за съхранение на газ да са пълни", каза той в интервю за Der Spiegel миналата седмица. Той също така възнамерява да реформира целия пазар. Но подобни обещания не са от голяма полза в настоящия конфликт, поради което спирането на вноса на газ изглежда също толкова малко вероятно, колкото изключването на Русия от системата SWIFT.

Анализаторът на стоковите пазари от SEB Бярне Шилдроп казва пред Reuters, че износът на природен газ от Русия за Западна Европа вероятно значително ще намалее в случай на санкции и цените отново ще достигнат нивата от четвъртото тримесечие.

Петролните пазари също могат да бъдат засегнати. JPMorgan предвижда, че напрежението увеличава риска от съществен скок в цените на петрола, и отбеляза, че покачването до 150 долара за барел ще намали растежа на световния БВП до едва 0.9% на годишна база през първата половина на годината, като същевременно ще удвои инфлацията до 7.2%.

По-малко зърно през Черно море

Друг важен пазар, който може да пострада от потенциален военен конфликт, е зърненият. Всяко прекъсване на потока на зърно от Черноморския регион, който е голям световен производител, вероятно ще окаже сериозно влияние върху цените и допълнителен натиск върху инфлацията на храните в момент, когато доставките са затруднени заради корона кризата. "Геополитическите рискове нараснаха през последните месеци в Черноморския регион, което може да повлияе на цените на пшеницата", казва Доминик Шнидер, стратег в швейцарската банка UBS.

Големи износители - Украйна, Русия, Казахстан и Румъния, доставят зърно от пристанища в Черно море, което може да се окаже проблем заради евентуални военни действия или санкции. Прогнозите са Украйна да бъде третият по големина износител на царевица в света през сезон 2021/22 г. и четвъртият на пшеница, според данните на Международния съвет по зърното. Русия е най-големият износител на пшеница в света.

Засегнати финансови активи

Руските и украинските финансови активи ще бъдат в челото на пострадалите при потенциални военни действия. Доларовите облигации на двете страни се представиха по-слабо от своите конкуренти през последните месеци, тъй като инвеститорите намалиха експозицията на фона на ескалиращото напрежение между Вашингтон и неговите съюзници и Москва.

Пазарите на Украйна с фиксиран доход са основно интересни на инвеститорите в нововъзникващите пазари, докато цялостното положение на Русия на капиталовите пазари се сви през последните години на фона на санкции и геополитическо напрежение, което донякъде смекчава всяка заплаха от "заразяване" по тези канали.

Руската рубла и украинската гривня обаче също пострадаха, което ги направи най-лошо представящите се валути на развиващите се пазари досега тази година.

Геополитиката на украинско-руската граница представлява "съществена несигурност" на валутните пазари, казва Крис Търнър, глобален ръководител на пазарите в ING. "Събитията от края на 2014 г. ни напомнят за пропуските в ликвидността и натрупването на щатски долари, които доведоха до значителен спад на рублата по това време", каза Търнър.

Активи убежища

Инфлацията, която достигна рекордни нива, и предстоящото повишаване на лихвените проценти "осигуриха" лош месец за пазарите на облигации, но конфликт между Русия и Украйна може да промени това. Доходността по двегодишните американски облигации отбелязаха най-големия месечен скок от 2016 г., а тази по 10-годишните се насочи към ключовото ниво от 2%. В Германия доходността по 10-годишните книжа се покачи над 0% за първи път от 2019 г.

Голямо рисково събитие обикновено кара инвеститорите да се върнат към облигациите, които представляват най-сигурните активи. Този път може да се случи същото, дори ако руска инвазия в Украйна рискува допълнително да покачи цената на петрола, следователно и инфлацията.

Ясно е, че ако историята с Украйна се обърка, ще има доста значително търсене на държавни облигации и достигането на доходност от 2% по 10-годишните книжа ще се отложи, заявява пред Reuters Падраик Гарви, ръководител на анализите за САЩ в ING.

Други сигурни убежища включват златото, което вече е на двумесечен връх, както и японската йена.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Пазар пустеещ не стои ...

    Нередност?
Нов коментар