Парите напускат почти всички класове активи

Борсовите инвеститори продават от акции до облигации с висок рейтинг, златото също поевтинява. Някои виждат в това възможност

S&P500 е надолу с близо 15% за последните 6 месеца
S&P500 е надолу с близо 15% за последните 6 месеца
S&P500 е надолу с близо 15% за последните 6 месеца    ©  Tradingeconomics
S&P500 е надолу с близо 15% за последните 6 месеца    ©  Tradingeconomics
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разпродажбите на акции изтриха 11 трлн. долара от стойността на компаниите в САЩ и Европа, което е най-лошият резултат от финансовата криза през 2008 г. насам. Анализатори и инвеститори обаче очакват това да продължи заради притесненията от инфлация, политиката на централните банки и забавения икономически растеж, особено в САЩ. В същото време икономическата активност в Китай също се забавя заради ограниченията, свързани с ковид.

Рисковите активи като акции и криптовалути обаче не са единствените, които страдат от разпродажбите. В момента инвеститорите разпродават всякакви класове активи, а от това страдат държавните облигации и златото. Благородният метал падна под 1800 долара за тройунция в понеделник, борсите в Европа отново леко се потопиха, фючърсите в САЩ са на червено.

Истинска капитулация

Технологичните акции са сред най-потърпевшите от разпродажбите. "Определението за истинска капитулация е, когато инвеститорите разпродават това, което обичат", казва в ремарк стратегът на Bank of America Майкъл Харнет, като визира Apple, все още най-голяма компания по капитализация в света.

Акцията, която поведе последния бум на борсите, започнал през март 2020 г., в момента се търгува в мечи пазар - 20% под последния й исторически връх, а само през четирите дни на миналата седмица загуби почти 10%, след което в петък леко възстанови.

Капиталите, които са напуснали фондовете, инвестиращи в облигации, без значение от рейтинг, се оценяват на 20 млрд. долара през миналата седмица. Скъпият долар пък удря още повече икономиките на възникващите пазари с доларови икономики, увеличавайки разходите им за финансиране. Това е още една причина парите да напускат техните финансови инструменти.

Добра възможност

Пред Bloomberg няколко мениджъри и собственици на инвестиционни фондове в САЩ чертаят и още по-лоша картина, поне за акциите. "Инвеститорите продължават да редуцират своите позиции, особено в технологични акции и акции на растежа. Настроението им трябва да се влоши значително, за да се достигне потенциално дъно", казва пред агенцията Андреас Липков. Това се отразява най-вече на компаниите от групата на FAANG, които бяха в основата на растежа последните две години.

Според Питър Опенхаймер от Goldman Sachs моментните спадове са възможност за влизане на пазара, докато Томас Хейс, председател на Great Hill Capital, смята, че олд скул технологичните акции като Intel Corp и Cisco Systems се търгуват на добри нива.

Чисто технически в момента S&P 500 е все още около 14% над 200-седмичната плъзгаща се средна - ниво, което се счита за подкрепа при всички ключови мечи пазари досега с изключение на тех балона в началото на 2000 г. и глобалната финансова криза, посoчва Bloomberg. Освен това през тази седмица може да се активират още margin calls - изискване за допълнителен капитал по сметките при падащ пазар, което да натисне борсите още надолу.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vuk21919061 avatar :-|
    vuk21919061

    Скоро ще има отлив на пари и от имотите

    Нередност?
Нов коментар