Технологичните балони се пукат навсякъде

Финансовите активи, които се покачиха до главозамайващи висоти през последните няколко години, сега се връщат обратно на земята

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Любимо занимание в Силиконовата долина, на второ място след иновациите, е предвиждането на балони. Дори инсайдерите в индустрията обаче не са застраховани от грандиозни грешки. "Тази година ще видите няколко мъртви еднорози", прогнозира Бил Гърли, известен рисков капиталист, през 2015, годината, в която инкубацията на множество стартиращи компании на стойност над 1 млрд. долара реално започна.

Играта току-що стана много по-лесна: звукът от пукащи мехурчета може да се чуе навсякъде. Технологични акции, първични публични предлагания (IPO), фондовете с празни чекове (известни като SPAC), оценки на стартъпи и дори криптовалути - всички активи, които се покачиха до главозамайващи висоти през последните няколко години, сега се връщат обратно на земята. По-трудно е да се каже колко шумно ще се спукат - и кои все още може да избухнат.

Спадът на технологичните акции е най-зрелищен. NDXT, индексът на 100-те най-големи технологични фирми на борсата Nasdaq, се e понижил с една трета от своя пик в началото на ноември. Компаниите в този индекс са загубили комбинирана пазарна стойност от 2.8 трлн. долара.

Стартъпите, които се превърнаха в публични компании през последните години, също са силно засегнати. Акциите на Robinhood са с 80% под нивото, при което платформата за борсова търговия на дребно стана публична през юли 2021 г. Книжата на Peloton, която произвежда свързани с интернет велосипеди за упражнения, загубиха над 90% от стойността си от пика си. Общо погледнато, най-големите новоизлюпени (на пазара) фирми струват с 38% по-малко, отколкото в началото на годината.

Нищо чудно, че потокът от IPO-та пресъхна. От януари до април 2021 г. около 150 компании станаха публични в Америка, повечето от тях бяха технологични компании. Тази година само 30 са направили първично публично предлагане. Бумът на SPAC-овете, които стават публични и след това намират стартъп, с който да се слеят, отслабна. От повече от 1000 такива фирми, които са станали публични в САШ от 2018 г. насам, само една трета са се слели с целева компания. Много от тези, които са сключили сделки, са загубили блясъка си. Според индекс, който проследява 25-те най-големите завършени SPAC-ове, активите им са загубили 56% от стойността си от началото на годината.

Тъй като технологичните акции се сриват, оценките на частните фирми също се понижават. CB Insights, изследователска фирма, смята, че технологичните стартъпи са набрали 628 млрд. долара в световен мащаб през 2021 г. в повече от 34 хил. сделки. Между януари и март тази година броят на сделките е намалял с 5% спрямо предходното тримесечие. Размерът на инвестирания капитал се свива с 19%, което е най-големият тримесечен спад от 2012 г. насам. Суперзвездните инвеститори в бума на еднорозите също претърпяха крах. На 12 май SoftBank, японски технологичен инвеститор със склонност към рискови залози, повечето от които са частни, съобщи, че неговите водещи фондове са загубили 33 млрд. долара през последните 12 месеца.

Въпреки че трябваше да стигнат до Луната, каквото и да се случва, криптовалутите също са под напрежение. Дори някои закоравели "ходлери" се притесняват. На 12 май биткойн, най-голямата криптовалута, се търгуваше под 26 хил. долара, по-малко от половината от своя пик в началото на ноември. Други цифрови валути са загубили още повече. Следващите четири най-големи монети са загубили повече от 70% от своя пик. При незаменимите токени (NFT), дори по-спекулативни дигитални активи като изкуство, което може да се търгува, също се усеща отлив. Продажбите на NFT в етер, друга голяма криптовалута, спаднаха повече от наполовина през последните седмици в OpenSea, голям пазар за NFT.

Индустрията пострада от рязък обрат на съдбата, обяснява Марк Махани от Evercore ISI, инвестиционна банка. През последните години повече от един фактор даде тласък на технологиите: пандемията тласна живота и работата онлайн; правителствените програми за стимулиране допълнително увеличиха търсенето и супер-разхлабената парична политика направи дългосрочния растеж на технологиите по-привлекателен за инвеститорите. Сега хората се обръщат от екраните и отново напускат дома си; войната в Украйна създава парализираща несигурност и икономиките по света страдат от инфлация и скоро, може би, рецесия.

След всичко това има и покачване на лихвите. Освен че е възможно да предизвикат спад, нарастващите ставки намаляват сегашната стойност на печалбите на технологичните компании, повечето от които са далеч в бъдещето. Ако инфлацията не спадне, централните банки ще трябва да покачват още лихвите, оказвайки допълнителен натиск върху рисковите технологични акции.

Колко зле ще станат нещата? Въпреки че фондовите пазари се стабилизираха малко през последните дни, никой не смята, че това е дъното. Точно както пазарите надскочиха себе си през последните няколко години, те могат да се спънат и да паднат. Има повече консенсус за това какво може да се случи, когато водата се избистри. Според Даниел Айвс от Wedbush, друга инвестиционна банка, технологичната индустрия е на "кръстопът". С покачването на лихвените проценти, твърди той, инвеститорите ще обърнат гръб на акциите с по-спекулативен растеж и ще се съсредоточат върху качествените имена в технологиите.

Няма награди за печелившите (позналите). Въпреки че комбинираната пазарна стойност на американските технологични титани - Alphabet, Amazon, Apple, Meta и Microsoft - е спаднала с близо 25% от ноември и последните им резултати са по-малко звездни, отколкото в сравнение с предишни тримесечия, те остават сигурни залози. Заедно компаниите реализираха 359 млрд. долара тримесечни продажби и 69 млрд. долара нетни печалби. Техният основен бизнес все още се разраства - по-специално облачните услуги. Взети заедно, Alphabet, Amazon и Microsoft, трите най-големи доставчика на облачни услуги в света, реализираха 43 млрд. долара от продажби на подобни услуги през първите три месеца на 2022 г., което е с 33% повече спрямо година по-рано.

По-неочаквано по-старите технологии и хардуер, изглежда, се представят прилично, отбелязва Айвс. Intel, ветеран в производството на чипове, поевтинява с относително скромните 13% от ноември насам. IBM, софтуерната икона, поскъпна с 12%. Производителите на бизнес софтуер със стабилни продажби и високи маржове, като Adobe, Oracle и Salesforce, може да се възстановят бързо. Въпреки че може да изглежда трудно, като се има предвид сривът на Coinbase на 11 май, финтех и криптоплатформите, които се присъединиха към финансовия мейнстрийм, също могат да се възстановят бързо. Фирмите за киберсигурност, като CrowdStrike или Palo Alto Networks, биха могли да видят разрастване на приходите си благодарение на страховете от руски и китайски кибератаки. Геополитическите проблеми може дори да повдигнат Palantir, потайна аналитична фирма, която работи със служби за сигурност, чиято цена на акциите падна с 20% на 9 май, след като отчете забавяне в ръста на продажбите.

Постоянно нерентабилните фирми от гиг икономиката (gig economy) изглеждат по-нестабилни. Uber, шампионът по превози и доставки, който съобщи на 4 май, че пътуванията и потребителите са нараснали с почти една пета година на година през първото тримесечие, все още губи близо 6 млрд. долара (за първите три месеца от 2022 г.). Тежкото преоценяване на видеостриймърите, с разходи за съдържание за милиарди долари и намаляващ (Netflix) или дори стабилен (Disney) ръст на абонатите, може да бъде за постоянно. Същото може да важи и за фирмите от второ ниво в области като социалните медии (Snap) или електронната търговия (Shopify), които са доминирани съответно от Meta и Amazon.

Би било погрешно да се сравнява настоящият технологичен спад със спукването на дотком балона преди две десетилетия. Тогава компаниите нямаха нито здрави баланси, нито обещаващи бизнес модели. В днешно време много от тях имат и двете. Разтърсващите пазарни сътресения са неприятни за поколение технологични основатели, служители и инвеститори, които са живели дълго време в бичи пазар. Но едва ли дигиталните технологии ще спрат да поглъщат света.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар