Малките борсови инвеститори капитулираха

Пазарният срив изяде печалбите на всички, които влязоха на пазара в началото на пандемията и не продадоха навреме

Данните на Morgan Stanley показват, че влезлите в позиции през 2020 година дребни инвеститори вече са на червено.
Данните на Morgan Stanley показват, че влезлите в позиции през 2020 година дребни инвеститори вече са на червено.
Данните на Morgan Stanley показват, че влезлите в позиции през 2020 година дребни инвеститори вече са на червено.    ©  Shutterstock
Данните на Morgan Stanley показват, че влезлите в позиции през 2020 година дребни инвеститори вече са на червено.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Масираните разпродажби на всякакви класове активи от последните седмици и месеци предизвикват безпокойство и нарастваща нервност у всеки, който е инвестирал. И докато по-опитните са виждали трусове, корекции и мечи пазари и преди, една тенденция се откроява ярко - капитулацията на малките инвеститори новаци, които се захванаха с търговия на активи през последните две години.

По изчисления на Morgan Stanley, цитирани от Bloomberg, дребните инвеститори, влезли на пазара във времената на пандемия, вече са се разделили с всички натрупани печалби. Всичко започна рязко и бляскаво, куп нови компании с нестабилни бизнес модели се превърнаха в истински звезди, а вместо досадните и тежки брокерски платформи сделки се изпълняваха с по няколко клика в популярни и леки приложения.

Най-големият удар ще се стовари върху дребните инвеститори. Причината е, че техните загуби често означават личен банкрут и проблеми. Вероятно ще пострадат инвестиционни фондове, банки и търговски платформи, но истинското страдание ще се случи там, където са залагани средства, които не могат да бъдат лесно възстановени. Разбира се, много хора направиха солидни печалби, които реализираха, но и много се качиха на късния влак, купувайки скъпо, често със заем от брокера (на маржин).

Новата икономика и новите играчи

През последните няколко години много хора прогледнаха за търговията с финансови инструменти и за съжаление в много случаи го превърнаха в забавление и игра. Демократизирането на пазарите - лесният достъп до търговия, без да е необходимо да се контактува с брокери, финансови анализатори или инвестиционни консултанти, вкара цяла армада нови играчи на пазара.

Платформи и борси като Robinhood, Revolut, Coinbase, Binance и много други направиха пътя от реалния към дигиталния портфейл много кратък и мнозина се включиха във всеобщото наддаване, което изглеждаше сякаш е невъзможно да се направи грешен ход. Платформи с нулеви такси и комисиони, търговия с части (фракции) от акции, репо-сделки и различни атрактивни инструменти притъпиха усещанията на търгуващите, а опиянението от печалбите ги караше да вярват, че те ще са вечни.

Появи се дори прословутото Meme движение - акции и криптовалути, които всички определят като шега, зад които няма солиден фундамент или бизнес модел. Пазарните движения при тях започнаха да се зараждат в Reddit и Twitter, а посоката беше само една - нагоре.

В продължение на две години на пазарите влизаха много пари от дребни инвеститори. Спорната политика на американското правителство директно да раздава ковид помощи под формата на чекове наля допълнително бензин в огъня и вече никой не говореше за корпоративни резултати, оценки, устойчивост.

Към тази взривоопасна смес от липса на опит, невнимание и игнориране на всички рискове можем да добавим и нововъзникналия сегмент от криптоентусиасти, за които дигиталните валути са бъдещето и които не подлагат на съмнение щедрите обещания на различни гурута и инфлуенсъри.

Какво се промени

За съжаление на мнозина от началото на 2022 ситуацията е коренно променена. Дойде моментът, в който сметката за цялото безразсъдство на предходните години трябва да бъде платена.

Голямата промяна, която се случва на пазарите, започна през ноември 2021. Тогава страховете за нарастваща инфлация придобиха реално изражение и централните банки започнаха да дават категорични сигнали, че ще бъдат взети мерки за нейното успокояване. За много от пазарните участници, влезли на пазарите не само в последните две години, а през последното десетилетие, тези сигнали останаха неразбрани, тъй като те не са се срещали с цикъл на затягане на монетарната политика.

При него в рязък контраст с всичко познато от годините на излизване на ликвидност централните банки ще се стремят да изтеглят пари от финансовата система. Ще бъдат спрени допълнителните програми за стимулиране на кредитирането и финансовия сектор, ще бъдат повишени лихвените проценти и фокусът ще падне върху контрола върху инфлацията.

Това води до преразглеждане на оценките и рисковете и преструктуриране на големите портфейли. И понеже всички пазари са свързани помежду си, напрежението при акциите се пренесе при суровините, облигациите и криптото, с което не остана спасителен остров. Това всъщност е и един от рухналите митове: че криптото може да се развива в посока, различна от тази на останалите пазари, и да предпазва от инфлация. Оказва се, че поне засега това далеч не е така.

Паниката на малките инвеститори

Данните на Morgan Stanley показват, че влезлите в позиции през 2020 година дребни инвеститори вече са на червено. Компаниите, които привличаха интереса - Netflix, Shopify, Peloton и други, се движат с по 70-90% под историческите си върхове. Дори гигантите Alphabet, Amazon, Apple, Microsoft се разделиха с по 30 и повече процента от стойността си през последните месеци.

За биткойн и криптосферата подобни движения все пак не са прецедент. През 2021 година също имаше момент, когато цената на биткойн се срути с над 50% от постигнатия по-рано връх. Този спад се случи в рамките на три месеца с потъване от 63 хил. долара за брой през април 2021 до под 30 хил. долара в средата на август.

Проблемът в сегашната ситуация е, че тя е съпроводена от огромни опасения за бъдещето на криптовалутите, тяхната устойчивост и приложимост. За участниците в този пазар "купуването на дъното" при всяко разклащане доскоро се считаше за задължителен модел на поведение. Дъно след дъно свалиха биткойна до около 26 хил. долара, а следващите четири най-популярни валути се сринаха с по над 70% от върховете си.

Това вече има своето отражение не само върху малките играчи, а и върху по-големия пазар на финансови инструменти, защото се връща като бумеранг: покриването на загуби трябва да дойде от инструменти, които все още не са претърпели спад. Така фондовете са принудени да пренасят натиска и в други кътчета на инвестиционния пъзел.

Пазарният срив при акциите според Bloomberg е заличил над 7.5 трлн. долара стойност за последните месеци - повече от която и да било пазарна криза досега. Особено драматично е положението при технологичните компании, които блестяха през последните години. Стойността на компаниите от индекса NDXT, който включва 100-те най-големи технологични компании, листнати на борсата Nasdaq, е намалял с 2.8 трлн. долара досега.

Колко лошо може да се развие ситуацията

По всичко личи, че този път централните банки са готови да жертват интереса на фондовия пазар. След годините на изкуствено наливане на средства там сега рязко фокусът премина върху контрола над инфлацията. През следващите месеци е важно да се проследи реториката на централните банки, както и дали действията им няма да предизвикат прекалено дълбока рецесия.

За момента преобладаващият консенсус сред анализатори, цитирани от Morning Star, сочи, че дъното все още не е достигнато и е възможна нова вълна на спад: този път заради закъсняващата реакция на инвестиционните фондове, които ще трябва да осигуряват ликвидност след първата вълна на разпродажби.

Придържането към инструменти, зад които стоят солидни бизнес модели, генериращи приходи, е далеч по-добра идея, отколкото да се купуват обещания. Затова и считаните за консервативни компании остават доста по-стабилни на фона на общите разпродажби. Ако има проста стратегия, тя би била да не се действа панически и да не се търси начин да се купи на дъното. Защото, както видяхме, след дъното невинаги следва ръст. Понякога идва ново, по-дълбоко дъно.

Ако се използват две превърнали се в клишета мисли на бившия шеф на Фед Алън Грийнспан и на легендарния Уорън Бъфет - музиката спря и купата с пунша бе прибрана. А след оттеглянето на приливната вълна се вижда кой е плувал без бански.