Сривът на пазарите и пукането на балона удрят доходността на институционалните инвеститори и частни портфейли, през взаимните и пенсионните фондове, както и директните инвестиции
Сривът на пазарите и пукането на балона удрят доходността на институционалните инвеститори и частни портфейли, през взаимните и пенсионните фондове, както и директните инвестиции

Краят на борсовото парти

Сривът на пазарите чертае несигурно бъдеще с високи лихви и инфлация. Инвеститорите разпродават всякакви финансови активи, а кешът е новият цар.

Сривът на пазарите и пукането на балона удрят доходността на институционалните инвеститори и частни портфейли, през взаимните и пенсионните фондове, както и директните инвестиции
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Високата инфлация и промяната на лихвената политика на централните банки удрят глобалните борси и криптосектора.
  • Финансовите пазари влизат в период на несигурност, който очертавa и бъдещето на глобалната икономика.
  • Спадовете често са здравословни, тъй като изчистват неефективността на пазарите и ги подготвят за бъдещ растеж.

Двегодишното парти на глобалните фондови пазари приключи, след като основните му организатори в лицето на Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка решиха да си тръгнат от него. Така метафорично може да се опише случващото се през последните седмици на борсите по света.

Години наред централните банки наливаха допълнителна ликвидност чрез изкупуване на държавни облигации и поддържане на нулеви лихви, за да предпазят пазарите от практически всичко - започвайки от дългова криза и стигайки до пандемията. Сега инфлацията ги принуди да сложат край и дойде време за плащане на сметката. Или както го определиха някои - ковид махмурлук.

Високата инфлация в САЩ и в останалия свят, до голяма степен генерирана именно от политиките на централните банки и която те само допреди месеци определяха като преходна, се оказа не само устойчива, а и заплашва да се завърти в неконтролируема спирала. А това налага по-агресивно затягане на монетарната политика и повишаване на лихвите.

Въпреки риска от подкопаване на икономическия растеж и свиването на корпоративните печалби централните банки дадоха ясен знак, че няма да се спрат. За много бизнес модели, пристрастени до зомбиране към лесните пари, това означава да минат през шокова абстиненция и борсовите котировки отразяват страховете на инвеститорите от ефектите й.

Тотална разпродажба

Перспективите за глобалната икономика са непредвидими далеч не само заради изключването на печатниците на пари. Веригите за доставки са на ръба на колапс от началото на пандемията. Ограниченията в Китай, насочени към ограничаването на ковид, и конфликтът между Русия срещу Украйна засилват притесненията за глобалния растеж. Голяма част от китайската икономика практически е спряла, което си личи и от официалните данни - свиване на активността. Краят на финансовите помощи за бизнеса и домакинствата в развитите икономики също оказва своето влияние. В момента инвеститорите разпродават практически всичко:

  • В шест поредни седмици индексът на най-големите компании в САЩ - S&P 500, се понижава и е близо до мечи пазар, в сряда направи най-големия си дневен спад от 2 години.
  • Криптопазарът се срина наполовина през последната половин година.
  • Дори считаният за спасителен актив в подобни несигурни времена, какъвто е златото, е надолу.
  • Държавните облигации са подложени на разпродажби, което вдига разходите на правителствата за финансиране.

От създалата се ситуация печели американският долар, който се приближава все повече до паритет с еврото, като засега е единственият, който се доказва като актив убежище - основно защото Федералният резерв по-бързо вдигна лихвата си. Неговото поскъпване обаче носи нов проблем - държавите от възникващите пазари започват да изпитват затруднения при обслужване на задълженията си, а в комбинация с повишените лихвени разходи за финансиране спиралата се завърта. Това води до изтичане на капитали от техните пазари. Високите лихви ще подкопаят и финансовите резултати на компаниите по целия свят, като вече има занижение в очакванията за тях. Финансовите им резултати допълнително ще бъдат ударени от високите енергийни разходи.

Сривът на пазарите удря доходността на институционалните инвеститори и частни портфейли, през взаимните и пенсионните фондове, както и директните инвестиции. За много хора това е болезнено, макар че дългосрочността на инвестициите би трябвало да се приеме като фактор, който в бъдеще трябва да заличи загубите. Много хора правят в момента аналогии и със спада на пазарите след фалита на Lehman Brothers през 2008 г., макар тогава причината да беше рязкото пресъхване на ликвидността.

Разпродажбите на всякакъв вид активи обаче загатват, че и сега някои може би виждат този риск и трупат големи позиции в кеш. Проучване на Bank of America от тази седмица сред най-големите фондови мениджъри в света, цитирано от Financial Times, показва, че паричните наличности през този месец в големите инвеститори са на най-високото ниво от атентатите в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. Подобно поведение е на мода във времена на промяна в рисковия апетит. От интервюираните мениджъри 66% очакват и спад на корпоративните печалби на компаниите, което е съизмеримо с други кризисни години - 2008 г. и спукването на дотком балона през 2000 г.

"Дългите години лесни пари и ниски лихви доведоха до огромни диспропорции в икономиката, неефективно използване на ресурсите, зомби компании, инфлация на активите и инфлация на стоките и услугите. Рецесия не е само дума в речника, но надали е желаният лек за инфлацията. Сегашният балон е много по-голям и всеобхватен, не мисля, че ще има само един Lehman Brothers. Индексът на непечелившите компании вече реализира 60-70% спад", коментира пред "Капитал" Красимир Атанасов, дългогодишен професионален инвеститор. Още преди година Атанасов коментира, че пазарите все повече губят функцията си да преразпределят капиталите ефективно и започват да приличат на казино.

Аналогията с 2008 г. естествено няма как да е пълна и със сигурност надвисналата буря ще е страховита по различен начин. Тя обаче има потенциал да е доста по-внушителна, защото просто оттогава мащабите на финансовите пазари се раздуват още, а инструментите за справяне са доста по-малко. Един от големите хедж фондове, Tiger Global, който инвестира предимно в технологични акции на растежа например, е загубил 20 млрд. долара през първото тримесечие. Криптопазарът също носи рискове - ако допреди години той беше запазена територия само за ентусиасти, през последните години в него влязоха много институционални инвеститори и компании от реалния сектор като Tesla.

Това което постигнаха централните банки, бе да умножат проблема с неравенството. Дълги години ниски лихви обогатиха хората, които имат финансови активи, сега инфлацията удря най-неравнопоставената част от нашето общество. Надявам се, никой няма съмнение до какво води това.

Красимир Атанасов, професионален инвеститор
Красимир Атанасов, професионален инвеститор

Има обаче и по-умерени мнения за мащаба на спада. Тихомир Каунджиев, портфолио мениджър в "Елана фонд мениджмънт", смята, че вече сме видели по-голямата част от корекцията на пазара, макар да не изключва още спадове, като се вземат предвид рисковете. "Ситуацията на несигурност в световен мащаб остава и имаме множество геополитически рискове, за които не е ясно доколко могат да влошат пазарните очаквания", казва Каунджиев пред "Капитал".

Ще дойдат ли мечките

Един от основните въпроси е ще избегнат ли основните индекси мечия пазар - символна граница на спад с над 20% от последния връх, която се приема за надмощие на песимистите над оптимистите. През тази седмица в мечи пазар влезе най-голяма компания в света - Apple, с 2.4 трлн. долара капитализация, но бързо се оттласна от дъното. Технологичните акции са едни от най-потърпевшите от разпродажбите на акции в САЩ, след като именно те бяха основните мотори на бурния растеж. Те са и причината доминираният от тех книжа индекс Nasdaq Composite да е с повече от 25% под историческия си връх, постигнат през ноември 2021 г. Широкият индекс S&P 500 засега е само в корекция, макар в сряда да се доближи още повече до дълбоките води.

"Мисля, че някои брокери вече усещат първите индикации за мечи пазар - двуцифрени спадове в стойностите на основните борсови индекси и отделни компании, висока волатилност, промяна в основните лихвени проценти от страна на централните банки и други. Много от тези фактори са налице към днешна дата, но аз не бих бързала да правя заключения. Мисля, че за първите изводи ще може да направим към края на 2022", коментира пред "Капитал" Галина Зайцева, брокер в "София интернешънъл секюритиз".

В проучването на Bank of America главният стратег на банката Майкъл Харнет посочва, че анкетираните фонд мениджъри са крайно мечи настроени - 13% са променили оценките си надолу през май при 6% през април. "Психиката на инвеститорите е сериозно наранена и ето го резултата", казва той.

Не всички на пазара на акции обаче са толкова губещи. В момента има класическа трансформация от инвестиции в акции на растежа, каквито са тех компаниите, към акции на стойността - такива, зад които има солиден фундамент и потенциал за растеж (разбира се, печалбите на групата FAANG остават стабилни и в момента). Глобалният индекс MSCI World value index, включващ акции на стойността, се е понижил само със 7% през тази година, докато този с книжа на растежа е надолу с 25%. А тези в секторите, печелещи от главоломния ръст на цените на горива, енергия, метали, храни и други ключови суровини, дори достигат рекордни оценки. Като малко по-рано нарекохме Apple най-голяма, всъщност преди седмица тя загуби тази позиция от саудитската петролна Aramco за кратко. Предвид стагфлационния натиск върху продажбите на технологичните продукти обаче и тук временното може да се окаже постоянно.

Разбитите илюзии

За опитните играчи случващото се на пазарите не е изненада - исторически след всеки борсов бум идва и охлаждане - корекция или мечи пазар, като зад всяко си има причина. За неопитните инвеститори обаче това е краят на илюзиите, но и добър урок. През последните две години много малки инвеститори получиха лесен достъп до пазарите чрез платформите за евтина търговия. В различни форуми като wallstreetbets на Reddit те се надъхваха и залагаха срещу позициите на големите фондове, издувайки цените на акции без стабилен фундамент и си повярваха, че могат да променят правилата на пазарите, както и че те никога няма да се понижат. Някои от тях направиха пари, но за мнозинството не е така. Проблемът е, че много от тях са придобили акции и криптовалути на маржин - със заем от от своя брокер (колко загубиха малките инвеститори - вижте на стр. 17). А при спад на пазарите е нужно да вкарат в своите сметки още капитал, за да не бъдат закрити позициите им. Често този капитал се набира чрез продажба на някои от другите активи в портфейлите им, което задълбочава спада.

Добрата страна на това (поне теоретично) е, че пазарът изчиства неефективностите и отсява жизнеспособните компании, които наистина създават стойност. Така се дава основа за нов, по-здрав цикъл на растеж. А лошата е, че цената за това са загуба на спестявания, а понякога и жилища и въобще съсипани живот и мечти за много хора. Пред тази болезнена перспектива повечето политици (особено тези пред избори) избират възможно най-лесния изход - покана за ново парти, на което да се леят още лесни пари. Още няколко чашки няма да навредят никому, нали?

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nam01646779 avatar :-|
    nam01646779
    • - 6
    • + 2

    Предизвиканата от Америка война в Украйна и санкциите срещу Русия зачеркнаха десетки трилиони долара капитализация от американските фирми, честито!

    Нередност?
  • 2
    belof avatar :-|
    belof

    В опит тъпите американци да се спасят от зараждащата се многогодишна криза, ще запалят света. Икономиката няма да е това което беше... Дано да успеем да запазим останалото от планетата...
    Пред това което предстои през това десетилетие ГОЛЯМАТА ДЕПРЕСИЯ ОТ 29 ще изглежда, като детска игра или корекция..

    Нередност?
Нов коментар