Не бягайте от мечките: Време ли е да се инвестира на борсите след спада

Според две от водещите американски банки подходящият момент може да е през третото или четвъртото тримесечие, както в началото на 2023.

Мечките, независимо дали са в реални, в гората, или финансови, на графиката, са плашещи за всички.
Мечките, независимо дали са в реални, в гората, или финансови, на графиката, са плашещи за всички.
Мечките, независимо дали са в реални, в гората, или финансови, на графиката, са плашещи за всички.    ©  unsplash
Мечките, независимо дали са в реални, в гората, или финансови, на графиката, са плашещи за всички.    ©  unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Независимо дали сте любител на дивата природа или инвеститор, основно правило е, когато забележите мечка е, да останете спокойни и да не изпадате в паника. Принципът е универсален, независимо дали сте в гората или на пазара, не бягайте и отстоявайте позициите си.

За инвестиционния свят да не изпадате в паника означава да запазите хладнокръвие и да не се поддавате на емоциите си, като силно тревога и страх. Мечките, независимо дали са в реални, в гората, или финансови, на графиката, са плашещи за всички. Въпреки че всеки мечи пазар е различен по отношение на продължителност, спадове и волатилност, истината е, че всеки голям пазарен шок в миналото е последван от още по-дълго възстановяване.

Не бягайте от мечките

Никой не може да познае кога пазарът ще започне да се възстановява. Но според някои икономисти най-лошото вече е зад нас. Според стратезите на Merrill Lynch голяма част от лошите новини вече са оценени в цените на активите. "Да, тъй като Федералният резерв се бори с инфлацията, Китай се бори с вируса, а кризата в Украйна продължава, има голяма вероятност за по-голям спад на пазара. Но вярваме, че най-големите спадове най-вероятно са зад гърба ни", пишат в документ от 27 юни стратезите на американската банка.

"Това е 12-ият мечи пазар от Втората световна война насам, като средно акциите са се понижили с 34% от върха до най-ниското си ниво за 13 месеца", обелязва Лорън Санфилипо, старши анализатор по инвестиционна стратегия в Merrill Lynch. За сега S&P е с около 20% под върха. Според професионалситите пазарът в момента е в процес на достигане на дъното, като препоръките към инвеститорите са да бъдат едновременно дисциплинирани и да поддържат диверсифицирани портфейли.

"Отстоявайте позицията си се придържайте към основната си инвестиционна философия", отбелязват аналзиаторите, като се подчертава значението на инвестирането в дългосрочен план. "Сегашната позиция на Главния инвестиционен офис е във висококачествени и отбранителни активи, с предпочитание към енергетика, комунални услуги, финанси и здравеопазване, както и дивиденти", отбелязват стратезите на Merrill Lynch.

На лов за отчети

През следващите няколко седмици корпоративна Америка ще навлезе в регулярния сезон на отчетите. Както обикновено, банките ще открият сезона в края на втората седмица от юли (около 14-15). Очакванията на икономистите са ръст на печалбите на компаниите от S&P 500 с около 5%, на годишна база, докато представянето на индекса на пазара е в другата посока - надолу с 11% за последните 12 месеца.

"През следващите няколко тримесечия виждаме три входни точки за инвеститорите, започващи от този юни/юли, когато мечият пазар назрее, през третото и четвъртото тримесечие, когато печалбите за 2023 г. се нулират, и в началото на следващата година, когато цикълът на затягане (на паричната политка) от Фед приключи", отбелязва Санфилипо.

Morgan Stanely, друга американска банка, също не се притеснява от потенциалната рецесия. "Ние сме положително настроени към основите на икономиката и вярваме, че те могат да осигурят баланс в случай на рецесия", пише на 28 юни в блога на банката Лиза Шалет, главен инвестиционен директор. "Независимо от това, дъното на мечия пазар за акциите все още може да е на още 5%-10% разстояние", допълва Шалет, като препоръчва на инвеститорите да бъдат търпеливи.

Още за прогнозите за пазарите четете в петък в "Капитал"