На опашка за лични данни

Тромава и неясна процедура изправи фирмите пред поредната бюрократична нелепост

Чувалите с данни на фирми са все още обичайна гледка в коридорите на Комисията за защита на личните данни.
Чувалите с данни на фирми са все още обичайна гледка в коридорите на Комисията за защита на личните данни.
Чувалите с данни на фирми са все още обичайна гледка в коридорите на Комисията за защита на личните данни.    ©  надежда чипева
Чувалите с данни на фирми са все още обичайна гледка в коридорите на Комисията за защита на личните данни.    ©  надежда чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ако скоро сте минали покрай сградата на Комисията за защита на личните данни, със сигурност трудно сте се освободили от усещането за дежа вю. Подобно на 2003 г., когато входът на ведомството се задръсти от чакащи хора, за да се регистрират като оператори на лични данни, седем години по-късно ситуацията се повтори. Този път обаче заради актуализация на вече подадената от фирмите информация.

Опашките се образуваха след решение на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), според което до края на миналата година трябваше да се извърши актуализация на данните за операторите. Впоследствие срокът беше удължен до 15 февруари т.г., но опашките не изчезнаха.

Причината е, че процедурата по подаване на данни към комисията остава да е все така бюрократична, неясна и мудна, както беше преди седем години. Актуализираните данни могат да се подават както чрез интернет, така и на място в комисията, където заявленията се попълват под напътствията на неин служител. И в двата случая обаче това не става лесно. Освен това през ведомството трябва да минат и фирмите, които декларират, че не боравят с лични данни.

Кой се регистрира

В България има регистрирани около 1 млн. фирми. Почти всички от тях са оператори на лични данни. Условието е да имат 15 души служители и да боравят повече от 6 месеца с лични данни. Като такива трябва да се регистрират също адвокати и фармацевти.

Изгубени в бюрокрацията

Ако решиш да попълниш електронната форма на заявлението, има голям шанс да се объркаш каква точно информация трябва да дадеш. Дори и да стигнеш до края на цялата процедура, няма гаранция, че електронният ти подпис ще бъде приет. В крайна сметка, ако успееш пак, ще трябва да изпратиш или донесеш в комисията потвърдителен лист, който задължително трябва да е нотариално заверен.

При избор на втория вариант за подаване на информация – попълване на място в КЗЛД, първо ще трябва да се наредите на опашка, а след това служителка ще ви попълни данните на един от поставените четири компютъра на входа на сградата на комисията.
На опашките пред комисията трябва да се наредят и тези оператори, които искат да бъдат освободени от задължението да се регистрират като такива. Причината е, че не се приемат молбите за освобождаване по електронен път, а само по пощата или в деловодството на комисията. "Това, което ме радваше в случая беше, че може с електронен подпис да се подаде такова заявление. Регистрирах се на сайта, но доста трудно се оправих. Попълних си формулярите и стигнахме до мястото с електронен подпис. Там подписът не заработи по някаква причина и реших, че може би е заради браузъра. Реших да го сменя, но се оказа, че нямам потребителско име. Така не можах да вляза отново в тази системата", разказа пред "Капитал" Петър Петков, който пръв алармира за проблема в Dnevnik.bg/LIVE.

Въпреки че той е служител в IT компания, за него се оказало изключително трудно да се ориентира в електронната система на комисията. Опитите му да се свърже с някой от информационния център пропаднали, след като цял ден телефонът давал заето, а след края на работния ден съобщавал, че всички експерти са заети. На посочената електронна поща също не му отговорили на отправените от него въпроси.

Търсят се помощници

С проблемите на Петков са се сблъскали още търговци и счетоводители. "Седяла съм по половин час на телефона да се свържа и след като нещо ми пее и автоматът ми обяснява през три минути, че моето обаждане е важно за тях, така и никога не се свързах с комисията. Сайтът им е с много обяснения, но някак си не достатъчно ясен. Трудно разбираш, че попълваш нещо и то автоматично се генерира", разказва Роси Златанова и пита защо е "цялата тази истерия" с актуализацията на данните.

Официалният отговор на въпроса засега е, че актуализацията се налага поради промяна в заявлението за регистрация. По неофициална информация от комисията са решили да попълнят данните си в пусната на 1 септември 2009 г. система за електронна регистрация на администраторите на лични данни (еРАЛД). До този момент информацията за операторите на лични данни са се приемали на хартиен носител. Заради това в новата система тя е трябвало да се въведе от служителите на комисията. По-лесно обаче се оказва същата информация просто да бъде подадена отново от лицата, които работят с лични данни, отколкото служителите да си свършат работата. В интервю за "Капитал" председателят на комисията за защита на личните данни Венета Шопова не отрече неофициалната версия.

Какво следва

След като въпросът за затрудненията на бизнеса и образувалите се опашки беше поставен пред ръководството на комисията, оттам изпратиха допълнително служители, които да обработват постъпващите заявления за регистрация. В резултат на това опашките от чакащи представители на различни фирми намаляха наполовина.

В дългосрочен план обаче нещата не изглеждат толкова оптимистично, тъй като са свързани с промени в Закона за защита на личните данни. Според Шопова комисията има възможност да приема по електронен път заявления и да се избегне "бумащината", но това няма да може да стане през следващите дни. "Може и ще бъдем обвинени, че не сме предоставили на всички равна възможност да си актуализират данните или да се регистрират при нас", обясни председателят на комисията за личните данни. Ако продължат да се образуват опашки пред комисията, тя допусна, че срокът за подаване на информацията може да бъде удължен още веднъж. Засега има шанс единствено да отпадне изискването молбите за освобождаване от задължение за регистрация администратори на лични данни да се изпращат по пощата или да се подават в деловодството. Следващата сряда Шопова ще предложи на комисията да приема молбите по електронен път.

По думите на Венета Шопова единственият начин да се улесни процедурата по регистрация и актуализация на операторите на лични данни е чрез промени в закона. Миналия четвъртък ръководството КЗЛД се срещнало с парламентарната вътрешна комисия, която са обсъдили внасянето на промените. Измененията трябва да бъдат подготвени от държавната комисия, а ангажиментът на депутатите е възможно най-бързо да ги внесат за обсъждане в пленарната зала, обясни пред "Капитал" председателят на вътрешната комисия Анастас Анастасов. Според Шопова вече има подготвен проект, който ще бъде даден още този месец на депутатите. Комисията планира да използва германския или испанския опит в тази област. В Германия не се изисква специална регистрация на операторите на лични данни, а в Испания всичко става по електронен път.

Остава сега да се отговори и на въпроса защо беше нужно да се бърза с поставяне на срокове през бизнеса, след като само след няколко месеца подготвяните промени можеха да улеснят максимално компаниите и да не се стига до опашки и напрежение. Всъщност това е въпрос, който неминуемо си задаваме, когато се сблъскаме с бюрократичната машина.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    АЛД
    • + 5

    Администратори на лични данни - понятието, въведено със закона. А не "оператори".

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Зевзек
    • - 2
    • + 11

    Аз съм един от малкото, които успяха да издържат опашката. Имам опит още от комунизма. Трикът е, да не се пие вода след ставане от сън и преди излизане от къщи, за да не ти се допикае точно 2 души преди да влезнеш. Благодарение на тази тактика, издържах на голямата 6-часова опашка за деклариране на брой съдове в Софийска община.

    Държа да кажа, че на мен поне устно ми обясниха, че адмнистратор на лични данни е абсолютно всяка фирма, която е имала, има или мисли да има повече от нула служители на договор. Споделих, че фирмата е семейна и в нея се води на заплата само дъщеря ми. Казаха ми, че дори в такъв случай да си "пусна фиша" за по-сигурно, че глобите били големи, а държавната хазна - празна. Ако възлагаш на някого чрез гражански договор, също! Хората са се оплашили, защото държавата не връща ДДС, нито се разплаща по стари задължения. Ще пуснат башибозука инспектори да дере наред, после иди обжалвай глобата.

    Нередност?
  • 3
    stoiank avatar :-(
    stoiank
    • - 1
    • + 3

    Сайта на КЗЛД е боза, но човек ако е внимателен и си прочете предварително обясненията не е голяма философия да се регистрира по електронен път. Проблемите са донякъде странни, но може би законодателя да е решил така. Примерно ако си управител на няколко ЕООД, за всяко ти трябва отделен електронен подпис, защото освен проверка по ЕГН и име прави допълнителна проверка по булстат. Освен това като повечето държавни сайтове впрочем не е международно сертифициран и съответно, при по- високо ниво на сигурност на браузера ти той минава в /нонсекюрите/ не знам точен български превод и съответно накрая не може да ти стартира приложението за подписване. но като има електронно подаване аз ги приветствам, ако бяха написали и подробни обяснения за нещата щеше да са супер, ама защо да се хабят.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    hamster
    • + 8

    Великата глупост я направиха още със закона, като обявиха толкова много данни за "лични", че в България се пръкнаха един милион "администратори" . На практика всеки българин или може да администрира, или има роднина/приятел, който може. С което цялата "защита" се обезсмисля, формализира, и превръща в една огромна бумащина. Достатъчно беше да напишат в закона какво е разрешено да се прави с личните данни, и всеки който злоупотреби да си получава наказанието, без значение дали е "администратор", фирма, държавна организация или дори частно лице. Но защо да е просто, като може да е сложно и неработещо...

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Човек
    • + 8

    Отдавна положението е изпуснато!
    По сергиите тип " Славейков"
    -Вече има база с данни от личните ни карти,
    -Вече има база с данни от личните ни телефони и адреси
    -Вече има база с данни от нашите сканирани нот.актове , които бяха за кадастъра !!!
    -търговският регистър е публичен и с кафе от кухнята си можеш да разбереш материалното състояние на съседа от ляво в панелката!!!!

    Нищо не ни се гарнтира като спокойствие и сигурност, всеки ден получаваме обаждания от случайни хора,които знаят доста подробности от личния ни живот.

    Сега като направят и новите лични карти с биометрични данни, аще по-лесно престъпниците ще ни откриват по чипа във всяка карта.

    Забелязвате ли,всичко в полза на престъпността!
    А ние трябва да си се пазим сами в същото време да спазваме законите в България.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Xopx
    • + 10

    Този простотия с КЗЛД е симптоматичен показател на посттоталитарно недемократичния и нехуманен, свръх бюрократизиран и безпардонно етатичен подход на настоящата държава, съставена и ръководена от посредствени и нетипични, асиментрични хора!

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Димитър Димитров
    • - 1
    • + 2

    Днес чаках 3 часа за нотариална заверка,платих 6лв.,4лв.паркинг.Сега отивам в пощата да пусна ппеп.писмо.Кой щте ми плати тези разходи?

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    АЛД
    • + 1

    На всичко отгоре, при първоначалната регистрация в сайта на комисията се оказа, че всеки може да прави редакция на профила след като попълни булстата, при което незнайно как лъснаха всички лични данни на управителя и пр...

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    БУЛСТАТ

    До коментар [#8] от "АЛД":

    Ами от БУЛСТАТ номера идват данните от БУЛСТАТ, те не са лични?

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    БУЛСТАТ

    До коментар [#8] от "АЛД":

    Излизат данните от БУЛСТАТ?

    Нередност?
Нов коментар