Eleven ще има нови 60 млн. евро за инвестиции в стартиращи компании

Фондът ще финансира главно компании с дигитални технологии

Към съдружниците в Eleven (от ляво надясно) Мартин Узунов, Валери Петров, Ивайло Симов, Даниел Томов и Васил Терзиев се присъединява и Христо Христов.
Към съдружниците в Eleven (от ляво надясно) Мартин Узунов, Валери Петров, Ивайло Симов, Даниел Томов и Васил Терзиев се присъединява и Христо Христов.
Към съдружниците в Eleven (от ляво надясно) Мартин Узунов, Валери Петров, Ивайло Симов, Даниел Томов и Васил Терзиев се присъединява и Христо Христов.    ©  Надежда Чипева
Към съдружниците в Eleven (от ляво надясно) Мартин Узунов, Валери Петров, Ивайло Симов, Даниел Томов и Васил Терзиев се присъединява и Христо Христов.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Близо десетилетие след основаването на фонда Eleven съдружниците успяха да наберат най-големия си дотук портфейл за рискови инвестиции. До края на годината те ще разполагат с капитал от нови 60 млн. евро, с които ще финансират стартиращи компании от региона чрез новия си, трети пореден, фонд. По-голямата част от тях са осигурени от частни инвеститори, включват се и два големи институционални.

Променя се и стратегията на Eleven. Фондът ще инвестира по-големи суми в млади компании от конкретни бизнес сфери. Към съдружниците пък официално се присъединява Христо Христов, който през последните години активно подкрепя стартъпи от региона като бизнес ангел, а през септември стана главен изпълнителен директор на "Дарик радио".

Инвестиционна история

Дейността на първия фонд Eleven започва през 2012 г. със съдружници Даниел Томов, Ивайло Симов и Дилян Димитров. Тогава те разполагаха с портфейл от 12 млн. евро, осигурени от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) по програма JEREMIE. По същото време паралелно с 9 млн. евро от ЕИФ стартира и другият фонд LAUNCHub. Така двете организации започнаха да изграждат стабилни основни на предприемаческата екосистема в България, а инвестициите им помогнаха за бързото й развитие през следващите години.

След бурните първи инвестиции на Eleven в над 100 проекта и влагането на целия предоставен капитал, през 2018 г. беше поставено началото на втория фонд - Eleven 2.0. Той се ръководеше от съдружниците Даниел Томов и Ивайло Симов, а към управлението се присъедини съоснователят на софтуерната компания "Телерик" и "Телерик Академия" Васил Терзиев. Заедно от изцяло частни инвеститори събраха капитал от 6 млн. евро, които вложиха в стартиращи технологични компании. Година по-късно се появи и публичното дружество "Илевън кепитъл", което наследи в портфейла си дяловете в първия фонд на Eleven, но реално държи дялови в 34 дружества, в които притежава дялове между 1.4 и 33%.

Така след редица инвестиции в млади компании от България и региона и увеличение на екипа съдружниците поставят основните на третия и най-голям фонд на Eleven.

Третият фонд

В края на 2020 г. съдружниците започват преговори с инвеститори за набирането на капитал, като крайната им цел е 60 млн. евро. За по-малко от година успяват да осигурят близо 90% от сумата, като повече от половината е от частни инвеститори. По думите на Даниел Томов голямата част от тях са предприемачи от България. Участват също такива от Гърция и Румъния, адвокати, специалисти на управленски позиции и хора от американската диаспора. "Най-хубавото за нас е, че почти всички инвеститори от първите два фонда участват и в третия и си увеличават значително инвестицията. Освен това някои от предприемачите, в които сме инвестирали и са се развили добре, също се включват в новия фонд. Вярваме, че всеки успешен предприемач има отговорност спрямо екосистемата и трябва да помага", казва още той пред "Капитал". Но от фонда не дават конкретни имена. Чисто географски фондът ще инвестира в България, Гърция, Румъния, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Словения.

Сега в Eleven ще се включат и два институционални инвеститора, които за момента не са обявени. Съдружниците очакват до края на годината да затворят целия портфейл от 60 млн. евро. Той ще действа през ново юридическо лице, регистрирано в Холандия, което е обичайна практика и се прави с цел инвестиране в чуждестранни компании. Капиталът ще се управлява от вече шестима партньори. Сред тях продължават да бъдат Даниел Томов, Ивайло Симов, Васил Терзиев, Валери Петров и Мартин Узунов. Сега като партньор във фонда присъединява и Христо Христов, бивш акционер и изпълнителен директор на "Нет инфо", а сега начело на "Дарик радио". "Той беше сред инвеститорите във втория ни фонд. Сега като партньор ще работи с конкретни компании и ще може да им помага в развитието", казва още Томов.

Компании от пет вида

Фокусът на Eleven остават компании в т.нар. pre seed и seed фаза. Този път обаче от фонда увеличават размера на вложенията. Първоначалната инвестиция в дадена компания ще бъде от 250 хил. евро до 1 млн. евро. Последващите инвестиции пък могат да достигнат 3 млн. евро, а в редки случаи и до 5-6 млн. евро. "Близо две трети от капитала на фонда ще бъде вложен като последващи инвестиции. Нещо, което нямахме възможност да правим с втория фонд", коментира Ивайло Симов. В рундовете от Eleven може да участват и като съинвеститор с други фондове или бизнес ангели.

Съдружниците набелязват пет конкретни сектора, от които ще търсят компании, за да вложат новия портфейл. Това са финтех, здравеопазване, технологии за онлайн търговия, решения за бъдещето на храната и бъдещето на работните процеси. "Във времето се създадоха клъстери около тези вертикали и изградихме допълнителни партньорства, през които може да подпомагаме компаниите", казва още Даниел Томов.

От привлечените средства за новия Eleven вече има инвестиции в седем компании, като четири от сделките са официално приключени. Сред тях са BeMe.ai, ProductLead, Biopix, SuperOkay, в които са вложени общо над 1.7 млн. евро. Останалите предстои да бъдат обявени до края на годината (вижте карето).

"Предполагаме, че ако продължаваме със същата скорост, ще успеем да инвестираме целия фонд в рамките на следващите 3-4 години", коментира Ивайло Симов.

Според съдружниците, подобно на тяхната стратегия, фондовете за рискови инвестиции в региона все по-често целят през един рунд да влагат по-големи суми в стартиращите компании. По този начин предприемачите могат да фокусират усилията си в развитие на бизнеса, а не в набиране на още капитал за разрастване. Това в комбинация с все по-големите портфейли на фондовете в страната показва, че стартъп екосистемата е преминала на следващо ниво от развитието си и първата за страната ни компания еднорог, оценена на над 1 млрд., е на път да стане факт.

Първите инвестиции

През февруари Eleven беше водещ инвеститор в първия инвестиционен рунд на британската софтуерната копания с румънски основатели SuperOkay. Фондът вложи 250 хил. евро от общо 400 хил. евро. Компанията разработват софтуерно решение, насочено към дигитални агенции, софтуерни студиа и фрийлансъри, което помага за по-лесното организиране на работата на специалистите, връзката с клиентите им и проследяване на проектите.

Румънската маркетинг платформа ProductLead набра 600 хил. евро капитал през април, от които 280 хил. евро са осигурени от Eleven. Сред инвеститорите бяха също румънският фонд Sparking Capital и шведският Founders Bridge. Компанията разработва технологично решение, което помага на електронните търговци да създават по-атрактивни за потребителите сайтове.

Същия месец Eleven затвори и друга сделка за 300 хил. евро в гръцката компания BIOPIX-T. Те произвеждат преносими устройства за бързи лабораторни тестове, които могат да се провеждат в полеви условия и покриват покриват различни болести, сред които COVID-19, инфлуенца и салмонелоза. Общият размер на инвестиционния рунд беше над 1.4 млн. евро, като сред инвеститорите са още гръцкият фонд Metavallon VC и няколко бизнес ангела.

Българско-канадската компания BeMe.ai разработва технология за помощ при диагностиката на деца аутисти. Софтуерът събира данни, които впоследствие да позволят на лекарите да вземат по-добри решения. През септември BeMe.ai премина през инвестиционен рунд в размер на 750 хил. евро, от които 500 хил. евро идват от Eleven, а 250 хил. евро - от бизнес ангели.
Все още няма коментари
Нов коментар