🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Екстрапак" е инвестирала 3.5 млн. евро в три нови линии за нетъкан текстил

Великотърновската компания разширява производството заради увеличеното търсене на продукти от европейски доставчици

"Екстрапак" вече има три завода в района на Велико Търново, в момента подготвя изграждане на четвърти
"Екстрапак" вече има три завода в района на Велико Търново, в момента подготвя изграждане на четвърти
"Екстрапак" вече има три завода в района на Велико Търново, в момента подготвя изграждане на четвърти
"Екстрапак" вече има три завода в района на Велико Търново, в момента подготвя изграждане на четвърти
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Великотърновският производител на торбички и опаковки "Екстрапак" е инвестирал общо 3.5 млн. евро в три нови линии за нетъкан текстил, с което общият им брой става пет. След като миналата година бяха монтирани две машини за филтърен плат meltblown, скоро ще заработи и линията за т.нар. spunbond текстил, който има широко приложение в леката промишленост. Решението на компанията да разшири производството е провокирано от тенденцията за скъсяване на веригите и засиленото търсене на продукти от местни доставчици в Европа.

Изместване на веригите

Новата линия е на стойност 1.5 млн. евро и е последната част от започналата миналата година инвестиция. Не нея ще се прави нетъкан текстил spunbond, който се използва за различни продукти в леката промишленост - мебели, домашен текстил, детски колички и др. В момента линията е в тестов режим и до седмица-две се очаква да започне производство на пълни обороти, каза управителят на дружеството Милен Георгиев за "Капитал". Оборудването е купено от чужбина, но самото сглобяване е извършено по чертежи от екип на "Екстрапак", с което са избегнати затрудненията при пътуване на техническите специалисти на доставчиците. Конструкцията пък е изработена от варненска компания.

С новата машина дружеството вече има три линии за spunbond текстил. Освен това миналата година бяха инсталирани две линии за meltblown текстил, който се използва основно за филтриращи устройства (маски, филтри за чисти стаи и т.н.). Всички те са разположени в третия завод на компанията край Велико Търново.

Причината за инвестицията е изместването на веригите за доставки от Китай към Европа и увеличеното търсене. "Все повече фирми предпочитат да поръчват на производители в Европа. Тази тенденция съществуваше и преди, но през миналата година се засили", каза Георгиев. Продукцията от нетъкан текстил се изнася основно към страните от Източна Европа, Италия, Турция и бившите югославски републики.

Бърза реакция

Въпреки несигурността в началото на пандемията компанията е успяла за кратко време да се пренастрои към новите реалности и по предварителни данни очаква около 20% по-висок оборот за 2020 г. (нетните приходи от продажби за 2019 г. са 60.8 млн. лв.). "Около три месеца миналата година имаше неясноти, но много бързо реагирахме и започнахме да правим маски. Произвеждаме също и други защитни продукти като бонета и калцуни, за които в момента има голямо търсене от европейски производители", каза Георгиев.

През миналата година голям ръст е отчетен също в търсенето на опаковки от рециклиран полиетилен за куриерски услуги, а освен това компанията пусна и нови хартиени пликове за пратки. Значителен спад е регистриран при луксозните хартиени торбички, които "Екстрапак" прави като рекламни чанти за молове в Западна Европа. "Сега при тях има увеличение, пак сме на около 70% от това, което беше 2019 г., но е много по-добре от миналата година", уточни Георгиев.

Компанията обаче вече не успява да покрие търсенето на машинно направени хартиени торбички, каквито се произвеждат за различни търговски вериги и други клиенти. "Имаме пет линии, които работят 24/7, но не можем да насмогнем", каза Георгиев. Това е причината в момента "Екстрапак" да подготвя изграждането на следващ, четвърти, завод специално за такива торбички. Той ще бъде разположен до третия завод, като в момента приключва закупуването на земята. Очакванията са новата фабрика да заработи след около две години.

По данни за януари 2021 г. в компанията работят 720 души.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар