🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Персенк инвест" ще прави завод за бетонови изделия за 10 млн. лв.

Добивната компания планира да пусне предприятието край пловдивското Ново село през 2022 г.

Компанията е концесионер на мраморното находище "Куртово Конаре".
Компанията е концесионер на мраморното находище "Куртово Конаре".
Компанията е концесионер на мраморното находище "Куртово Конаре".    ©  Персенк инвест
Компанията е концесионер на мраморното находище "Куртово Конаре".    ©  Персенк инвест
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Добивната компания "Персенк инвест", която е концесионер на мраморното находище "Куртово Конаре", подготвя изграждането на завод за бетонови изделия край пловдивското Ново село. С проекта фирмата практически ще разшири бизнеса си с нова дейност, като целта е да се произвеждат продукти с по-висока добавена стойност, за която има търсене. Инвестицията се оценява на 10 млн. лв. и ще бъде финансирана с банков кредит и лични средства. Заводът трябва да заработи през следващата година, а заетите се очаква да бъдат около 50 души.

Допълнителна дейност

За плановете за изграждане на предприятие беше съобщено от кмета на община Стамболийски, където се намира Ново село, Георги Мараджиев след среща с инвеститора. Информацията беше потвърдена и от компанията. "Заводът ще бъде периферна за нас дейност", каза управителят на "Персенк инвест" Иван Георгиев за "Капитал". Основният бизнес на фирмата е добив и търговия на инертни материали, а от три години има и собствена асфалтова база. "Като семейна компания видяхме, че в крайния продукт има по-висока добавена стойност, отколкото ако продаваме суровина, и затова решихме да направим завод за бетонови изделия", уточни той. По думите му предприятието ще произвежда широка гама от продукти, като основният фокус ще бъдат изделия от високия ценови клас, но също и масови изделия като бордюри, градински елементи и т.н.

За производството компанията няма да разчита на материалите от кариерата, където се добива мрамор за трошен камък, а ще купува суровини от външни доставчици. За локация е избрано Ново село, където се намира кариерата, тъй като тя разполага с жп коловоз. "Така ще можем да облекчим трафика и да си набавим цимент и други суровини на по-добра цена", обясни Георгиев.

Проектът

Строителството на завода предстои да започне, но компанията вече има договор с германска компания за доставка на оборудването, за което е платен и аванс, както и договор за доставка на бетонови възли. "Персенк инвест" е в преговори и за финансиране на проекта, като по думите на Георгиев три банки са изявили желание да осигурят кредит. Компанията ще участва и със собствено финансиране. Към края на 2019 г. тя има натрупана печалба от над 4 млн. лв.

Целта е заводът да е готов следващата пролет. "Изграждането на един завод отнема около година, а целта ни е да сме на пазара за сезон 2022 г.", каза той. Предвижда се заводът да бъде автоматизиран, но за обслужването на машините и всички помощни дейности ще са необходими около 50 души персонал, изчисляват от компанията.

Компанията

"Персенк инвест" е семейна компания, като по 50% в нея държат бащата и синът Георги и Иван Георгиеви. Дружеството е концесионер на находище "Куртово Конаре", което попада в две пловдивски общини, като има 35-годишен договор от 2012 г. Преди няколко години концесията беше временно спряна от енергийния министър Теменужка Петкова заради запрашаване, но впоследствие проблемът е бил решен, като по думите на Георгиев компанията е изградила много модерна обезпрашителна инсталация.