"Тракия глас", "Готмар" и "Теклас" се разширяват с инвестиции за над 54 млн. лв.

Компаниите, чиито продукти основно се изнасят, получиха инвеститорски сертификати от министерството на икономиката

Икономическият министър Кирил Петков (вторият отляво) връчи инвестиционни сертификати на представителите на "Готмар", "Теклас " и "Тракия глас" (отляво надясно) за проектите им.
Икономическият министър Кирил Петков (вторият отляво) връчи инвестиционни сертификати на представителите на "Готмар", "Теклас " и "Тракия глас" (отляво надясно) за проектите им.
Икономическият министър Кирил Петков (вторият отляво) връчи инвестиционни сертификати на представителите на "Готмар", "Теклас " и "Тракия глас" (отляво надясно) за проектите им.    ©  Цветелина Белутова
Икономическият министър Кирил Петков (вторият отляво) връчи инвестиционни сертификати на представителите на "Готмар", "Теклас " и "Тракия глас" (отляво надясно) за проектите им.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Три компании с бизнес в страната ще инвестират над 54 млн. лв. през следващите няколко години, за да увеличат капацитета си. Производителят на стъкло "Тракия глас", заводът за пластмасови опаковки "Готмар" и доставчикът на автоиндустрията "Теклас" ще разширят мощностите си съответно в Търговище, Съединение и Враца и ще разкрият около 240 допълнителни работни места.

За проектите си компаниите получиха инвеститорски сертификати от икономическия министър Кирил Петков, който подчерта, че почти цялата допълнителна продукция ще бъде за износ. По думите му друг голям плюс е, че инвестициите се изпълняват извън столицата и помагат за регионалното икономическо развитие.

Обработка на стъкло

Най-голям е проектът на "Тракия глас България", която ще инвестира 27.4 млн. лв. в цех за крайна обработка на произведената продукция и ще наеме още 10 работници. Компанията е част от турската група Sisecam, която има три завода в страната - "Тракия глас" за плоско стъкло, "Пашабахче България" за домакинско стъкло и "Шишеджам аутомотив България" за автомобилни стъкла. Групата е един от най-големите инвеститори в страната и това на практика е поредният й проект за разширение на производството в Търговище. Общо в трите компании работят над 2900 души.

Два проекта

Първи сертификат получи производителят на преформи, капачки и опаковки от пластмаса "Готмар", който на практика ще изпълни два проекта в град Съединение. Първият от тях е за нови производствени мощности и складове, с които компанията да увеличи производствения си капацитет, а вторият е за изграждане на фотоволтаична инсталация за собствени нужди, с което ще се намалят разходите за електроенергия. Общата стойност на двата проекта е 16.8 млн. лв. "Готмар" е и компанията, която ще разкрие най-много нови работни места - около 200. В момента в дружеството, което е с българска собственост, заетите са близо 1250 души.

Растеж във Враца

Производителят на компоненти за автомобилната индустрия "Теклас България" ще разшири новия си завод във Враца с още 70 хил. кв.м. Проектът включва също изграждане на роботизиран склад за готова продукция, а общата инвестиция е 10 млн. лв. Основните производствени мощности на компанията (част от турската група Teklas) са в Кърджали, където работи от 15 години и има около 2000 служители (заедно с цеха в Крумовград). Преди няколко години дружеството реши да изгради и завод във Враца, където вече работят 200 души. С изпълнението на новия проект там ще бъдат отворени още 30 работни места. Компанията работи за световните автомобилни компании, като по думите на представителя на "Теклас" Георги Георгиев около 20% от продукцията е за електромобили, а инвестицията в страната досега е 200 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар