"Алкомет" започва серийно производство за BMW догодина

Шуменският завод за алуминиеви изделия е подписал 12-годишен договор с германския автомобилен гигант

В новия цех за механична обработка на профили са инвестирани 13.5 млн. лв.
В новия цех за механична обработка на профили са инвестирани 13.5 млн. лв.
В новия цех за механична обработка на профили са инвестирани 13.5 млн. лв.    ©  Алкомет
В новия цех за механична обработка на профили са инвестирани 13.5 млн. лв.    ©  Алкомет
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Производителят на алуминиеви изделия "Алкомет" ще работи за германския автомобилен гигант BMW. Това стана ясно при официалното откриване на новия цех за механична обработка на профили в шуменския завод, в който бяха инвестирани 13.5 млн. лв. Двете компании са подписали 12-годишен договор за доставка на компоненти за електрически коли, като в момента тече прототипно и предсерийно производство, а серийното производство ще започне догодина. За плановете на "Алкомет" да прави части за голям автомобилен производител стана ясно миналата година, но името на партньора се пазеше в тайна.

Инвестиция по инвестиция

Започването на производство за автомобилната индустрия стана възможно след серия от инвестиции в шуменския завод. Преди няколко години компанията вложи около 40 млн. евро в ново оборудване, включително 2500-тонна преса, с която могат да се произвеждат повече специални профили. Цехът за допълнителна механична обработка на профили, който работи от тази година, също е част от тези усилия. Той е оборудван за широка гама от операции като фрезоване, щанцоване и т.н., което позволява на компанията да доставя на клиентите обработени детайли, готови за вграждане. Самият цех е разположен на 4100 кв.м и в момента в него работят 30 души, но плановете са да се наемат още хора. Междувременно миналата година "Алкомет" беше сертифицирана за съответствие със стандарта IATF 16949:2016, който й позволява да работи за всички големи автомобилни компании.

Към автоиндустрията

BMW е само първият от клиентите, към които се стреми компанията, стана ясно при откриването на цеха. "Имаме амбицията да работим и с други производители от автомобилния сектор", каза председателят на надзорния съвет на "Алкомет" Фикрет Индже. По думите на директора продажби "Пресови продукти" Валерия Колева целта е в следващите години продажбите на автомобилни продукти да достигнат 25% дял поне от пресовото производство, а вероятно и от общото производство на завода. Оборотът на дружеството за 2020 г. е 348 млн. лв.

Интересът на компанията към автомобилния сектор е обясним - това е един от пазарите с най-високи темпове на растеж в потреблението на алуминиеви продукти. От "Алкомет" посочват, че тенденцията към олекотяване на автомобилите налага използването на алуминиеви изделия в каросерията, ходовата част, акумулаторни батерии и други компоненти.