Johnson & Johnson обяви фалит на дъщерна компания заради делата за опасна пудра

Според експерти целта на фармацевтичната компания е да ограничи изплащанията на обезщетения по исковете

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Американската фармацевтичната компания Johnson & Johnson създаде дъщерно дружество за управление на съдебните искове срещу нейни продукти с талк, за които се твърди, че причиняват рак, и го обяви в несъстоятелност. Критиците смятат, че това решение цели да ограничи бъдещите изплащания на обезщетения, съобщава Financial Times.

Производителят на лекарства заяви, че подаването на молба за защита от кредитори в четвъртък в Северна Каролина от неговото дъщерно дружество LTL Management има за цел "да разреши всички претенции, свързани с козметичната пудра по начин, който е справедлив за всички страни, включително за всички настоящи и бъдещи ищци".

Според правни специалисти така потенциално би могло да се отложат висящите случаи и да притиснат болните от рак да приемат споразумения.

"Тази правна стратегия е умишлен опит за спиране на делата в цялата страна и ограничаване на окончателното изплащане на обезщетения от J&J на хора, страдащи от рак в резултат на използването на пудра за бебета с талк на J&J, съдържащи азбест", каза Марк Брат, адвокат в Weitz & Luxenberg.

"Това е абсолютна грешка в правосъдието", добавя адвокатът, който е представлявал ищци в делата срещу J&J.

От J&J казват, че ще създадат тръст на стойност 2 млрд. долара, който да подпомогне ефикасното решение на исковете, както и че са отделили още над 350 млн. долара, които да допринесат за евентуални допълнителни разходи.

"Ние предприемаме тези действия, за да дадем сигурност на всички страни, участващи в делата относно козметичния талк", казва Майкъл Улман, изпълнителен вицепрезидент на J&J. "Въпреки че продължаваме да стоим твърдо зад безопасността на продуктите ни с козметичен талк, ние вярваме, че възможно най-бързото и ефективно решение на проблема е в най-добрия интерес на компанията и на всички заинтересовани страни", добавя той.

Съществуващи дела

Срещу J&J са заведени хиляди искове от хора, твърдящи, че техният козметичен талк предизвиква рак. До момента компанията е загубила няколко големи дела, както и трябва да изплати обезщетение на стойност 2.1 млрд. долара на 22 жени, които обвиняват производителя на лекарства, че бебешката им пудра е предизвикала рак на яйчниците. През юни Върховният съд на САЩ отказва да обжалва решението на съда в Мисури, където се водеше делото, но намали обезщетението от първоначалните 4.7 млрд. долара.

J&J казва, че действията на компанията не са признание за отговорност и че са спечелили по-голямата част от съдебните процеси, проведени до този момент.

Миналата година от компанията обявиха, че ще спрат продажбата на бебешката си пудра в САЩ и Канада, след като продажбите им са спаднали с 60% за период от три години. Бебешката им пудра се прави от минерала талк, който в естествената си форма съдържа азбест, който е канцерогенно вещество. През 1976 г. здравната индустрия се съгласява да гарантира, че талковите продукти не съдържат откриваеми нива на азбест.