Производители на стомана в Европа временно спират работа

Причината са високите цени на тока и природния газ

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Производителят на стомана Arcelor Mittal е поставил производството в няколко от ключовите си заводи в Европа на "пауза" заради покачващите се цени на енергията в Европа. Най-големият производител на стомана заяви, че му се е наложило да приложи "кратки, селективни производствени паузи" в някои от електрическите дъгови пещи, които произвеждат продукти за строителния сектор. Според регистрираната в Люксембург компания икономичното производство на стомана започва да се превръща във все по-сложна задача. "Действията ни са в отговор на високите цени на енергията, които затрудняват производството на стомана на приемливи цени, а също така са съобразени с промените в цените на електроенергията, независимо дали почасови или дневни", добавиха от компанията пред Financial Times.

Очаква се тези кратки прекъсвания в производителността да не се отразят на годишните цели на компанията, която обикновено произвежда по 40 млн. тона стомана.

Проблемът обхваща цяла Европа

Испанският стоманен производител Sidenor също предприема подобен ход, като намалява продукцията си с 30% до края на годината. За причина от компанията изтъкват "прекомерните цени на електроенергията". Положението в Обединеното кралство е подобно, като местните власти обсъждат спасителен план, който да помогне на стоманената, както и други индустрии, които се нуждаят от голямо количество енергия, за да работят. Правителството е наясно, че идващите зимни месеци ще бъдат много по-трудни от обикновено заради високите цени на газа, петрола и въглищата, а предупреждения, че фабрики биха затваряли без държавна помощ, вече са изпратени до Лондон.

"Даунинг стрийт каза, че министрите разглеждат какво може да се направи, за да се смекчат ефектите от спираловидните цени на енергията. В понеделник съветник на финансовия министър заяви, че Риши Сунак е готов на дискусии по въпроса", съобщи BBC във вторник, само ден след като източници в Министерството на финансите на Financial Times заявиха, че подобни планове не се обсъждат.

Независимо от евентуалната правителствена помощ, голяма част от местните производители подготвят покачване на цените, което да облекчи увеличението на разходите им. Притежаваната от китайската компания Jingye Group British Steel заяви, че не е имала избор, освен да наложи "временни такси за енергия и транспорт при всички нови поръчки от 1 октомври". Tata Steel, който е оператор и на голямото индустриално пристанище Талбот в Уелс, също обмисля да качи крайните си цени.

Според анализатора Мат Уоткинс от консултантската агенция CRU европейските производители ще бъдат най-тежко засегнати от покачващите се цени на суровините. Въпреки това той очаква цените на стоманата да се върнат към нормалното в скоро време. "Металургичните заводи обикновено имат много дълги списъци с поръчки и изведнъж те вече не са толкова дълги, колкото преди. Това е една от причините, поради които прогнозираме спад на цените на стоманата, тъй като виждаме забавяне на търсенето", добавя той пред Financial Times.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 2

    Сега временно, после за постоянно. Видим резултат от меркелтизма.

    Нередност?
Нов коментар