🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Търновската "Екстрапак" строи четвърти завод за 12 млн. лв.

Предприятието за хартиени чанти е част от инвестиционен план за общо 25 млн. лв.

Новото предприятие ще е разположено близо до съществуващите Заводи 2 и 3 на компанията край Велико Търново
Новото предприятие ще е разположено близо до съществуващите Заводи 2 и 3 на компанията край Велико Търново
Новото предприятие ще е разположено близо до съществуващите Заводи 2 и 3 на компанията край Велико Търново    ©  Юлия Лазарова
Новото предприятие ще е разположено близо до съществуващите Заводи 2 и 3 на компанията край Велико Търново    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Производителят на торбички и опаковки "Екстрапак" започва строителството на четвърти завод край Велико Търново. В новото предприятие ще бъде обособено производството на хартиени чанти, които в момента се правят в другите фабрики, а сегашният капацитет ще се увеличи двойно. Проектът е на стойност над 12 млн. лв. и е част от по-голям пакет инвестиции за общо 25 млн. лв.

На едно място

Новото предприятие ще бъде разположено близо до съществуващите заводи 2 и 3 на компанията край село Леденик (първият е във Велико Търново), като се очаква строителните документи да са окончателно готови до 1-2 седмици, каза управителят и съсобственик на "Екстрапак" Милен Георгиев за "Капитал". Справка в имотния регистър показва, че през миналата година компанията е купила малко над 46 дка земя там за малко над 400 хил. лв.

Във фабриката ще бъде прехвърлено цялото настоящо производство на хартиени чанти, а освен това капацитетът ще се удвои. "В момента процесът ни е разделен - на едно място правим печата, на друго правим конфекционирането на крайното изделие. Това създава неудобство и увеличава логистичните ни разходи", обясни Георгиев.

В същото време с изнасянето на хартиените чанти в нова сграда ще бъде увеличено и другото производство. "В Завод 1 ще разширим производството на луксозни чанти, а във фабриката за флексопечат ще останат само полимерните опаковки, докато печатът на хартиените ще бъде в новата сграда", уточни той.

Финансирането

Проектът се финансира със собствени средства на "Екстрапак" и със заем от Уникредит Булбанк. Договорът за кредит е подписан в края на миналата година и е обезпечен с ипотека. Банката отпуска 10.5 млн. евро, а компанията се ангажира да участва с допълнителни 20%, което прави общо около 25 млн. лв. Справка в Търговския регистър показва, че в края на миналата година компанията е увеличила капитала си от 12.3 млн. лв. на 51 млн. лв. със средства от неразпределената печалба и други резерви.

Минималната инвестиция в новия завод ще бъде 12 млн. лв. и включва строителство и оборудване. Останалите средства ще бъдат вложени в други проекти - както в разширение на някои от съществуващите производства, така и в нови продукти.

Повече продажби основно за Европа

Основните пазари на "Екстрапак" са страните от Европейския съюз, продава и в България. По думите на Георгиев търсенето се увеличава равномерно навсякъде, особено в Западна Европа, където компанията има много клиенти в сферата на дрехи, мода и т.н.

След краткия застой в началото на пандемията, когато локдауните в Европа затвориха търговските центрове, "Екстрапак" успя да отбележи ръст от 17% за цялата 2020 г. (виж таблицата). По предварителни данни за 2021 г. дружеството ще отчете около 80 млн. лв. приходи, което означава допълнително увеличение от 7-8%. В компанията работят около 720 души.

"Екстрапак" е собственост на петима съдружници. Милен Георгиев е с 36% от дяловете, по 18% държат Веселин Георгиев, Ивайло Пенчев и Николай Колев, а 10% са на Недко Христов.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • - 2
    • + 2

    С инвестиции от този вид няма как да стигнем нивата на Чехи, Полша или Унгария!Там има сериозни инвестиции в автомобилостроене , производство на гуми, резервни части, телевизори на световни марки и т.н. !Т.е. "продукти с висока добавена стойност"!А ние тука се хвалим с някакви си заводи за опаковки на стойност по няколко милиона евра!Тъжа работа!

    Нередност?
Нов коментар