🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-растящите компании за горива: В този резервоар няма вируси

Три от дружествата в топ 5 са свързани със собственика на "Инса ойл" Георги Самуилов

Най-растящата компания за 2020 г. - "Джи Ти Ей петролиум" от Бяла, отбелязва скок с близо 170% и има 44 млн. лв. приходи
Най-растящата компания за 2020 г. - "Джи Ти Ей петролиум" от Бяла, отбелязва скок с близо 170% и има 44 млн. лв. приходи
Най-растящата компания за 2020 г. - "Джи Ти Ей петролиум" от Бяла, отбелязва скок с близо 170% и има 44 млн. лв. приходи    ©  Надежда Чипева
Най-растящата компания за 2020 г. - "Джи Ти Ей петролиум" от Бяла, отбелязва скок с близо 170% и има 44 млн. лв. приходи    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Пандемията заради вируса COVID-19 дойде с голяма метла за компаниите, занимаващи се с горива. Тя измете голяма част от приходите им, като големите играчи в страната се разделиха с общ оборот колкото в успешни години прави една рафинерия. Това изглежда напълно закономерно, като затворените граници ограничиха тежкотоварния транспорт, а затворените хора, офиси и курорти имаха все по-малко причини да се качат в колата и да отпрашат нанякъде с пълен резервоар. Цените на горивата стигнаха рекордно ниски нива, като това помогна на компаниите да запазят добри маржовете.

Изтритите милиарди от общата картина в сектор горива обаче по никакъв начин не се усещат от отчетите на най-растящите малки и средни компании в сектора в класацията "Гепард". Класацията на най-растящите в сектор горива е пъстра по отношение на профилирането на компаниите. Сред тях има дружества на пазарни гиганти като компаниите на собственика на "Инса ойл" Георги Самуилов, които заемат три позиции в топ пет, като възходът до голяма степен се дължи на големите сделки с Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". Следват представители на т.нар. малки бензиностанции, малки вериги, складодържатели или търговци, фокусирани върху специфичен тип продукти. А и започващи на чисто бивши гиганти.

На върха

Най-растящата компания за 2020 г. в сектор горива е "Джи Ти Ей петролиум" от Бяла. Компанията отбелязва скок с близо 170%, като има приходи 44 млн. лв. Компанията е собственост на "Кедър СПА енд уелнес" на Антоанета Попова и на Теодора Попова-Моралес.

"Джи Ти Ей петролиум" и групата компании около нея се занимават с търговия и съхранение на светли и тъмни нефтопродукти, включително различни битуми и котелни горива, от 1995 г. и продава на крайни клиенти като земеделски производители, транспортни и строителни компании и търговци на територията на България, Румъния, Сърбия, Косово и Гърция. Компанията дистрибутира продукти на "Лукойл България", "Инса ойл", "Нис петрол" и гръцката Hellenic Petroleum. Другото направление на дейността й е съхранението на горива. Компанията е собственик на акцизен и данъчен склад за нефтопродукти в гр. Бяла, област Русе. Той е с капацитет 14 хил. кубични метра дизелово гориво, като има четири резервоара, всеки с вместимост 3500 кубични метра.

Търговската дейност на компанията се осъществява чрез "Норд шипинг" на Антоанета Попова. Третото поделение е "Евроуей сървиз", която се развива в съпътстващото направление транспортиране на петролни продукти. Дружеството разполага с модерен автопарк за превоз на светли и тъмни горива. От отчета за дейността на компанията става ясно, че през 2020 г. тя е успяла да получи по-добри условия от своите доставчици и съответно да предложи по конкурентни условия на своите клиенти и да увеличи пазарния си дял, като е прибавила нови клиенти.

Големият от Белозем

Следващите три места в класацията на най-растящите малки и средни предприятия в сектор горива са заети от дружества на собственика на "Инса ойл" Георги Самуилов. Най-растяща от тях - "Севи ойл", е собственост на "Петрол енерджи", която расте със 165%. Компанията се занимава с търговия на петролни продукти, като има собствени и наети обекти и 82 служители, а капиталът е 1 млн. лв. Приходите на компанията са 32 млн. лв. През 2020 г. името на компанията беше споменато от НАП при акция сред петролни обекти, уличени в нарушения по Закона за ДДС, като поне два от тях беше посочено, че са на "Севи ойл", като проверка на адресите показва, че там се намират обекти под бранда Insa Oil. Веригата може да се похвали с 13 обекта в страната. Компанията му "Петрол енерджи" е на трета позиция в списъка с най-растящите малки и средни предприятия и бележи скок със 134%. "Петрол енерджи" е и лидер на база приходи като абсолютна стойност за 2020 г., като те са близо 93 млн. лв.

Следва компанията "Петрол енерджи", която е на трета позиция с ръст 135%, като това е и дружеството в класацията - лидер по размер на приходите - близо 93 млн. лв. Големият й скок не е изненада, като компанията, еднолична собственост на Георги Самуилов, се превърна в един от новите любимци на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" (ДРВВЗ) заедно със свързаната с Младен Михалев-Маджо "Бент ойл".

В последните години двете фирми замениха предишния любимец на резерва "Лукойл България", който беше основен партньор в покупките и продажбите на горива на държавата. Последните осъществени сделки по покупко-продажба на горива между "Лукойл България" и ДРВВЗ са от април 2019 г., като след това този бизнес се поема от "Петрол енерджи" и "Бент ойл". Последната в списъка със 71% ръст е "Петрол енерджи инвест", собственост на "Петрол енерджи" и "Тева енерджи", като предметът на дейността й включва изграждане на бензиностанции.

Големите малки

На второ място на база размер на приходите в класацията с близо 70 млн. лв. приходи за 2020 г. е "Интерспийд". Компанията има ръст на приходите 16%, а печалбата е 1.1 млн. лв. Едноличен собственик на компанията е Димитър Хаджидимитров. Дружеството е специализирано в продажба и доставка на горива и петролни продукти на едро и на дребно, като има силно присъствие в столицата, като според сайта Fuelo има 7 бензиностанции в София и една в Ихтиман. Към края на 2020 г. в дружеството работят 64 души.

"Интерспийд" предлага на пазара бензин, дизелово гориво и дизел за отопление, пропан-бутан, метан, тежко гориво. Най-голям като количество е продаденият дизел - близо 38 хил. литра. Продажбите на масла са около 1% от общите. Основни доставчици са "Инса ойл", "Сакса", "Инса газ", "Овергаз мрежи" и други, пише дружеството в годишния доклад за дейността си.

Фирмата казва за себе си, че има над 3500 клиенти и е доставчик на над 50 едрови клиенти, работещи в пътното строителство, транспортния сектор, благоустройство и социално стопанство, търговия, здравеопазване, образование. Извършва и доставки на горива за отопление. За целта е необходима заявка поне 48 часа преди доставката, а получателят на горивото попълва удостоверение за предназначението на горивото, на базата на което се начислява намаления акциз.

Според регистъра на Агенция "Митници" по Закона за акцизите и данъчните складове компанията е имала акцизен склад в "Казичене" от есента на 2015 г., но лицензът му е бил прекратен в края на август 2019 г.

Името на компанията се появи в медиите по време на протестите на т.нар. малки търговци на горива, съвместно с които застанаха и Георги Самуилов и "Инса ойл", като "Интерспийд" е сред членовете на създавалата се Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

В топ 20 на най-растящите малки и средни предприятия в сектор горива има още представители на асоциацията - врачанската "Феникс петрол 91" с ръст 31% и софийската "Еко петрол България" - 22.4%.

Възкръсването на остатъците от "Полисан"

Под номер 13 в класацията е компанията "Лотус ойл трейд". Тя расте с 22.7% и има приходи 43 млн. лв. Компанията е регистрирана през 2018 г. и е със седалище в Плевен - "Западна индустриална зона", рафинерия "Плама", като разполага с петролна складова база, която е лицензиран данъчен склад. Капиталът е 1 млн. лв. Компанията казва за себе си, че е изцяло ново частно дружество, но между него и голям играч от близкото минало има някои връзки.

Това е компанията "Полисан" на Христо Вълков, която беше голям играч в търговията на едро до 2018 г. с по 250 млн. лв. приходи и 25-годишна история. Създадена е на територията на фалиралия "Комбинат за тежко машиностроене" в Русе, където разполагаше с рафинерия за битум и оперираше със склад за горива и в Плевен в Западната индустриална зона (бившата рафинерия "Плама"). Фирмата обаче тръгна по пътя към фалита, малко след като името й започна да се свързва с варненския бизнесмен Веселин Марешки и веригата му бензиностанции VM Petroleum, като "Полисан" се сочеше като един от доставчиците му на бензин и дизел.

Краят на дружеството започна, след като през април 2018 г. Агенция "Митници" отне два лиценза на компанията. Санкцията е била наложена заради нарушени процедури по доставка на гориво за отопление, което е било обложено с по-ниска акцизна ставка. Нарушението е било установено през 2016 г. и след съдебна процедура е наложена санкция 29.2 хил. лв. Тъй като тя е над 15 хил. лв., нарушението се води тежко и според Закона за акцизите и данъчните складове складодържател не може да е лице, извършило такова. Така се стига до прекратяване на лицензите. С отнемането на лиценз на данъчен складодържател на горива възниква законовото задължение за заплащане на акциз за наличните акцизни стоки в склада и това сериозно би могло да затрудни дейността и финансовата стабилност на дадена компания.

"Полисан" поиска обявяване в несъстоятелност, а частен съдебен изпълнител започна да продава активи на "Полисан", включително за кратко и рафинерията за битум с начална цена 9.6 млн. лв. Впоследствие "Булмаркет" чрез свързаното дружество "Ел Ен Джи системи" купи мощностите на фалиралата "Полисан" в Русе.

Още при отнемането на лицензите от пазара коментираха, че най-вероятно през свързани лица и ново дружество "Полисан" ще се опита да продължи да бъде на пазара, като още преди две години за наследник се сочеше "Лотус ойл трейд". Собственик на "Лотус ойл трейд" е Галена Георгиева, като лице със същото име е посочено като лице за контакт по процедури за обществени поръчки в миналото, спечелени от "Полисан". От документи по делото за несъстоятелността на "Полисан" се вижда, че "Лотус ойл трейд" получава правото на собственост върху движими вещи, част от имуществото, включено в масата на несъстоятелността на "Полисан".

Многото лица на горивата

Класацията на най-растящите в сектор горива е пъстра по отношение на профилирането на компаниите. Компанията, която се нарежда непосредствено след дружествата, свързани с Георги Самуилов, е варненската "Юнайтед ойлс България". С ръст близо 64% тя се е насочила към вноса и дистрибуцията на смазочни продукти, акумулатори и резервни части за леки и товарни автомобили.

Компанията на 12-о място - "Бул макс газ", пък е специализирана в търговията на едро и дребно основно с газ пропан-бутан и транспортирането на газ пропан-бутан до крайните клиенти. Софийската компания доставя газ пропан-бутан със собствен транспорт до различни газ станции из цялата страна, основно в регионите на Варна, Бургас и София.

Хасковската "Амк 2002" има верига от три бензиностанции - в Хасково, Симеоновград и село Опан. Компанията казва за себе си, че има договори за купуване на горива с основните дистрибутори като "Сакса", OMV, "Инса ойл", "Булмаркет ДМ".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • + 1

    "Три от дружествата в топ 5 са свързани със собственика на "Инса ойл" Георги Самуилов"
    Възхода на Инса оил започна след като Жоро Инса започна да заделя за чекмеджетата на Бойко. Преди това беше постоянен клиент по отношение на нарушения на митническото и търговското законодателство на Агенция Митници и НАП. Докато Танов беше на АМ беше се сгушил в миша дупка. След това звънна на едно ЕГН ( на бойко) и се получиха нещата.

    Нередност?
  • 2
    linderoth avatar :-|
    linderoth
    • + 1

    До коментар [#1] от "Uprsport":

    Ех само гледате как да очерните Бойко, помислете малко той го е направил с добро. Ако не беше помогнал на Жорко Инса с бизнеса му с горива, с покупката на общинска банка как после Жорко щеше да помогне на вече отслабналия Шишко да си прехвърли имотите? Бойко е човек душица. Според мен на Жорко Инса най вероятно му е помогнал Папата от Ватикана имайки предвид, че Жорко действа от Раковски и има много католици там.

    Нередност?
Нов коментар