🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Милиардна компания от САЩ прави завод за медицинска техника в Първомай

Калифорнийската Intuitive Surgical ще инвестира 80 млн. лв. в производството на изделия за роботизирана хирургия

Досега в света са инсталирани повече от 6700 роботизирани хирургични системи da Vinci и са извършени над 10 млн. процедури с тях
Досега в света са инсталирани повече от 6700 роботизирани хирургични системи da Vinci и са извършени над 10 млн. процедури с тях
Досега в света са инсталирани повече от 6700 роботизирани хирургични системи da Vinci и са извършени над 10 млн. процедури с тях    ©  ©[2022] Intuitive Surgical Operations, Inc.
Досега в света са инсталирани повече от 6700 роботизирани хирургични системи da Vinci и са извършени над 10 млн. процедури с тях    ©  ©[2022] Intuitive Surgical Operations, Inc.
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Базираната в Калифорния Intuitive Surgical, която произвежда роботизираните хирургични системи da Vinci и има близо 6 млрд. долара оборот, ще изгради свой завод в Първомай, област Пловдив. Компанията ще инвестира 80 млн. лв. в производството на 3D ендоскопи (мобилни камери), като очакванията са строителството да започне догодина, а предприятието да заработи през 2025 г. С проекта Intuitive ще разшири капацитета си за този тип изделия, а регионът ще спечели над 100 нови работни места във високотехнологично производство, с потенциал броят им да надвиши 300 в близките години.

Фабриката в Първомай е сред малкото нови производствени инвестиции в страната. От години преобладават разширения на заводи на вече дошли чуждестранни компании и изключително рядко България е избирана за нова локация от непознат инвеститор.

Растящ пазар и добра среда

Американската компания има фабрики на няколко места (виж карето), включително в Германия, където в момента се произвеждат 3D ендоскопи за системите da Vinci. От Intuitive обясниха за "Капитал", че решението за новата инвестиция е провокирано от силното и растящо търсене на минимално инвазивни хирургични технологии. "Разширението ни в България ни дава достъп до богат и енергичен набор от таланти, качествена инфраструктура и близост до съществуващи производствени предприятия", казаха от компанията. Освен административни кадри мнознството от служителите ще бъдат техници и специализирани инженери.

От Intuitive не уточниха дали планират партньорства с местни компании. В региона обаче има няколко предприятия, които работят в тази област. Едно от тях е "Шьоли-Оптикс", което е смесено дружество между германската Schölly Fiberoptic и българската "Оптикс", за което е известно, че прави ендоскопи за da Vinci. Ендоскопски изделия се произвеждат също от българско-германското "Микро вю ендоскопи оптик", както и от "Майкро оптикс Юръп", което е еднолична собственост на канадската American Optics Ltd.

Бърз старт

Проектът в Първомай явно се развива с бързи темпове, макар че все още няма закупен парцел. Местната компания "Интуитив сърджикал България" е регистрирана в началото на февруари тази година с 200 хил. лв. капитал, а само преди месец той е увеличен на 2.7 млн. лв. Едноличен собственик е регистрираната в Швейцария Intuitive Surgical Sarl, в чието управление участват представители на ръководството на американската Intuitive.

Инвеститорът

Intuitive Surgical е създадена през 1995 г. и се занимава с разработката и производството на роботизирани системи за минимално инвазивна хирургия, където се определя като пионер и световен технологичен лидер. Най-популярният продукт на компанията е хирургичната система da Vinci, първият модел на която е създаден през 1999 г. Досега са инсталирани повече от 6700 такива системи в 60 страни по света и са извършени над 10 млн. процедури с тях. Производствените бази на компанията са в Сънивейл (Калифорния), където се намира и централата й, Дърам (Северна Каролина) и Мехикали (Мексико). Продукти се правят и на няколко места в Германия. В Intuitive работят над 9700 души в близо 30 държави, около 1000 от тях са в Европа.

По предварителни данни за 2021 г. оборотът на компанията е 5.7 млрд. долара, което е 31% ръст спрямо 2020 г. В доклада на Intuitive се посочва, че резултатите през 2020 г. са били съществено засегнати от пандемията, която е довела до спад на хирургичните процедури и доставката на оборудване. Компанията обаче отчита увеличение и спрямо 2019 г., макар и по-малко - с 13%. Около две трети от продажбите на Intuitive са в САЩ. Пазарната й капитализация е около 80 млрд. долара.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    shtekman avatar :-|
    shtek
    • + 1

    Проектът в Първомай (не Съединение)

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    По добре от завод за пуканки ...

    Нередност?
Нов коментар