"Стара планина холд" е с двуцифрен ръст на финансовите резултати и силни прогнози

Основните компании в портфейла на холдинга рязко повишават печалбата си към края на август въпреки скъпата енергия

Производителите на хидравлични елементи имат много силна година
Производителите на хидравлични елементи имат много силна година
Производителите на хидравлични елементи имат много силна година    ©  Георги Кожухаров
Производителите на хидравлични елементи имат много силна година    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Стара планина холд" и основните фирми в портфейла му отбелязват значителен ръст на продажбите и печалбата си към края на август, както и силни очаквания за първите девет месеца на годината. С около и над 40% се повишават приходите на холдинга и машиностроителните предприятия "М+С хидравлик" и "Хидравлични елементи и системи" (ХЕС), като заводите отчитат и впечатляващ ръст на брутната печалба (виж таблицата). Малко по-слабо, но отново двуцифрено увеличение на продажбите има и производителят на акумулатори "Елхим-Искра", който е единственото дружество, което отчита малка загуба.

Силното представяне се случва въпреки поскъпването на енергоносителите и суровините, което компаниите явно успяват да отразят в собствените си цени, макар че тези фактори се отчитат като рискови в краткосрочен план.

Представяне

Най-значителен е ръстът при казанлъшкия завод "М+С хидравлик", чиито продажби се покачват с близо 49%. И ако това донякъде се дължи на инфлационни фактори и по-високи цени на продукцията, брутната печалба също скача с над 86%. Макар и с по-малки проценти, голямо увеличение на приходите и печалбата отчита и ямболският ХЕС. Не по-слаби са и прогнозите за първите девет месеца на годината, като от холдинга отново очакват двуцифрени ръстове.

Рискове

Като основен проблем в отчета си към средата на годината "Стара планина холд" посочи военният конфликт в Украйна, който води до по-високи цени на енергийните и борсовите стоки. Тези ефекти обаче засега изглеждат под контрол, ако се съди по резултатите на дружествата.

Притесненията за следващите месеци донякъде са свързани с опасността от рецесия, която според дружеството се усеща в намаляващия оптимизъм на партньорите. От холдинга отбелязват и очакванията за негативно развитие на икономиката, изразени в индекса на производителите (PMI).

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    123bg avatar :-|
    123bg
    • - 1

    Много постна статия. И така мимоходом е споменат М+С, които генерират почти 60 % от продажбите им.

    Нередност?
Нов коментар