🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Оптичният растеж на софийската фабрика на "Райхле и Де-Масари"

Швейцарският производител инвестира 1.2 млн. лв. в тестова лаборатория. Планира втори завод в страната за 5G продукти

В лабораторията се изследват механичните и оптичните свойства на продуктите
В лабораторията се изследват механичните и оптичните свойства на продуктите
В лабораторията се изследват механичните и оптичните свойства на продуктите    ©  Надежда Чипева
В лабораторията се изследват механичните и оптичните свойства на продуктите    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Производителят на оптични кабели и компоненти затваря R&D цикъла в София с изпитателна лаборатория за 1.2 млн. лв.
  • Швейцарската компания планира втори завод в страната за нов продукт за 5G мрежи, разработен от българския екип
  • Растящият бизнес на центровете за данни е вдигнал оборота на дружеството до 51 млн. лв. през 2021 г.

От идеята до пазара. Целият цикъл на разработка и производство на оптични кабели и компоненти за комуникационни мрежи вече може да се извършва в софийската база на "Райхле и Де-Масари България пръдакшън", която е част от швейцарската R&M. Това става възможно с изграждането на изпитателна лаборатория към фабриката в столицата, в която вече са инвестирани 600 хил. лв., а още толкова ще бъдат вложени във втория етап на проекта до средата на следващата година. Това значително ще скъси времето до пазара, което ще даде ключово конкурентно предимство на компанията.

Междувременно на финалната права е пускането на нов продукт за 5G мрежи, който е разработен изцяло от българския екип. А за производството му групата планира да построи втори завод в страната.

Ускорение до пазара

Местното дружество "Райхле и Де-Масари" е създадено през 2011 г., а самото производство започва година по-късно. За този период екипът на компанията нараства от 23 до 430 души, като само за последната година са наети около 50 души. "По-важното е, че пораснахме и като компетенции. Започнахме като чисто производствен център за елементарни оптични продукти, а понастоящем сме компетентен център в рамките на R&M в областта на разработката на оптични решения. С изграждането на тестов център затваряме целия развоен процес", каза управителят Радослав Радев. "Освен това ще можем да гарантираме качеството на продуктите, които разработваме тук. Ние даваме 25-годишна гаранция на системно ниво", добави ръководителят на развойния отдел Радосвета Радева.

В измервателната лаборатория вече могат да се изследват и контролират механичните свойства на произвежданите продукти като устойчивост на удар, вода, ниска и висока температура, както и оптичните им параметри. В момента тече втората фаза на проекта, която включва оборудване за допълнителни тестове, още една климатична камера, измервателни устройства за самата оптична мрежа и т.н. Цялата инвестиция ще достигне 1.2 млн. лв.

Това ще позволи на компанията да скъси времето за разработка. "Досега продуктите, които създавахме тук, се изпращаха за тестване в Швейцария, а това отнемаше твърде много време. С новата лаборатория съкращаваме времето до пазара, което е ключов измерител за нас", обясни Радев. Допълнително предимство е и наличието на производствена база в България. "Така като направим лабораторните тестове, пускаме продукта и в индустриална среда за проверка, т.е. всичко вече е под един покрив", уточни той.

Нов продукт, нов завод

Развойният отдел в България на практика е един от трите R&D центъра в рамките на групата на глобално ниво. Той е създаден през 2012 г., когато отваря и заводът, като първоначално в него работят 6 души. С годините функциите му постепенно се разширяват, расте и броят на специалистите, които вече са 19 души.

Именно българският екип стои зад разработката на нова за R&M продуктова категория, която вече е във финален етап и е започнала процедура по патентоване. Това са решения за изграждане на 5G мрежа (т.нар. fiber to thе antenna), които по думите на Радев набират широка популярност и са един от пазарните сегменти, които ще растат най-бързо през следващите години. Причината е, че 5G мрежата изисква разполагането на много повече клетки, а това означава и повече бизнес за компании като R&M.

Самото производство на продуктите също ще бъде в България. За целта ще трябва да бъде изградена нова фабрика, тъй като помещенията в София вече не достигат за съществуващата дейност, а освен това новите изделия изискват доста големи площи. "До края на годината трябва да сме готови с нашето предложение до борда на R&M как ще осигурим ръста на компанията с втора производствена сграда, която ще бъде предназначена само за производството на 5G оборудване", обясни Радев.

В момента се обмислят локации за втората фабрика, като София не е сред тях заради практическата липса на безработица. Затова вариантите за компанията са на около 150 км от столицата към Благоевград или към централната част на Южна България. "Северна България не е опция, тъй като за съжаление липсата на инфраструктура е довела до доста сериозно обезлюдяване и там проблемът с работната ръка е още по-голям", каза Радев.

По думите му концепцията е да се търси място, където има възможност за т.нар. модуларно (поетапно) разрастване. "Не искаме от началото да рискуваме с пълния бизнес план", уточни той.

С проекта за втора производствена база на практика швейцарската група, която от 2011 г. досега е вложила близо 20 млн. лв., ще продължи инвестициите си в страната. "Това е доказателство, че групата дългосрочно възнамерява да продължи развитието на локалното си присъствие", каза Радев.

Растеж и рецесия

С разширяването на бизнеса през последните години растат и продажбите на "Райхле и Де-Масари", като през 2021 г. компанията отчита 14% ръст на приходите до малко над 51 млн. лв. По думите на Радев около 5% от увеличението се дължи на инфлационни фактори, тъй като суровините и съответно продуктите са поскъпнали. Останалата част обаче е от обемите, като най-много расте търсенето от центровете за данни. "Очакваме дори Европа да влезе в рецесия, този сегмент да не бъде засегнат от макроикономическите катаклизми. От друга страна, частният сектор, както го наричаме, или офис сградите, ще бъде по-сериозно засегнат и ще се свие като пазар", обясни Радев. А сигнал за предстояща рецесия компанията вижда в поевтиняването на транспорта, където цените вече са доста под нивата в началото на годината.

Групата

Reichle & De-Massari (R&M) е швейцарска компания, специализирана в разработката и производството на цялостни решения за изграждане на комуникационни мрежи. Това включва технологии за окабеляване, свързаност и разпространение, управление на мрежи и инфраструктура, системни решения и др. Работи в три бизнес сегмента - обществени мрежи, локални мрежи и центрове за данни. Групата е създадена през 1964 г. и се притежава изцяло от Мартин и Петер Райхле, които са второ поколение собственици. Централата се намира в град Вецикон в кантона Цюрих. Компанията има 14 завода в Европа, Северна и Южна Америка и Азия и 1650 служители. Оборотът й за 2021 г. е 274.2 млн. швейцарски франка (около 280 млн. евро), като нараства с 9.9% спрямо предходната година. За последните пет години R&M е инвестирала средно 3.4% от приходите си в разработка на продукти.

Софийското предприятие е ключов производствен център основно за европейските пазари, но немалка част от продукцията се изнася за Близкия изток, Северна и Южна Америка и Далечния изток. България и Индия на практика са най-големите производствени единици в рамките на групата.

Все още няма коментари
Нов коментар