Най-динамичните компании за машини и оборудване: Стабилност след пандемията

Общите приходи на топ 20 в секторната класация на "Гепард" нарастват с 63% до 398 млн. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общите приходи на топ 20 в сектора нарастват с 63% до 398 млн. лв.

Лидер е "Сейфти инженеринг", създадена от Ивайло Пенчев и Метин Мусов, основатели на "Уолтопия".

Едва три дружества повтарят класирането си от предишната класация.

След забавянето през 2020 г. заради пандемията един от най-динамичните сектори на българската икономика - този за производство на машини и оборудване, се върна към растеж през 2021 г. Но в него дори и по време на коронавируса имаше немалко компании, чийто бизнес не пострада и продължи да се развива. Което ясно се видя и в миналогодишната класация на "Гепард" и се затвърждава и в тази. Оптимистичното е, че компаниите са с най-различни профили и сегменти, както и от различни райони на България.

Лидерите

През 2021 г. общите приходи на топ 20 компании в секторната класация на "Гепард" нарастват с 63% до 398 млн. лв. Разбираемо, средната печалба и персоналът се увеличават също. Начело е "Сейфти инженеринг", създадена от Ивайло Пенчев и Метин Мусов, основатели на "Уолтопия", един от световните лидери в производството на катерачни стени. Компанията е създадена през 2012 г. и проектира и произвежда оборудване и устройства за катерене и атракционни съоръжения. Първоначално е част от "Уолтопия", докато в един момент се отделя и започва да се развива самостоятелно. Сега акционери в нея са Пенчев с 67% и Мусов с останалите 33%. Бизнесът на "Сейфти инженеринг" видимо се е развивал успешно по време на пандемията, като има увеличение на продажбите на експортни пазари в Европа, САЩ и Южна Америка. Приходите са нагоре със 139% до близо 6 млн. лв. Българското дружество има около 30 служители.

На второ място е базираната в Божурище "Лим текникс", която е специализирана в производството на продукти и компоненти от силикон, пластмаса и метал чрез 3D печат. Приходите й са скочили със 130% до 6.5 млн. лв. Фирмата е създадена от швейцарците Фабиан и Удо Ланге преди пет години и бързо разраства бизнеса от цеха си в Божурище, като има клиенти от най-различни индустрии. Двамата държаха равни дялове в нея, но през лятото Удо Ланге бе открит мъртъв в гаража на жилището си, а за смъртта му има задържан заподозрян извършител.

Трета в подреждането е "АСА 2000 груп", която се занимава с изработването на рекламни продукти като стойки, платформи, щандове и др. Работи за глобални брандове и изнася в над 40 държави. Производството й от метал, пластмаса и други материали е в цеха й от 4000 кв.м в София. Оборотът на "АСА 2000 груп" за 2021 г. е скочил със 118% до 5.8 млн. лв. Едноличен собственик на дружеството е русенската "Ролмакс груп".

Повече са с български собственици

Чисто географски най-голям брой компании в класацията са от и около София. Повечето в топ 20 са с български собственици - 14 (11 предишната година), а едва три са на загуба. Общият брой на заетите в подреждането е 1695 спрямо 1436 година по-рано. Четири дружества в топ 20 отчитат малък спад на персонала въпреки растежа им.

Впечатление прави и отсъствието на компании от най-динамичния сегмент в сектор машини и оборудване през последните 15 години - производството на автомобилни компоненти. Единственият такъв представител е "Гестамп Етем аутомотив България", чиито приходи са се увеличили с 52% до 84 млн. лв. Дейността беше част от металообработващата "Етем България", но преди три години беше отделена в самостоятелно дружество с фокус алуминиеви профили за автомобилния сектор. "Гестамп Етем аутомотив България" е фирмата в класацията с най-високи номинални приходи. Служителите й в завода в "Илиянци" продължават да растат и през тази година и през лятото са достигнали 160 души.

Компанията с най-голяма рентабилност също е базирана в София - "Индустриален софтуер", която прави управляващи устройства за автоматизация на различни производствени и други дейности. Приходите й за 2021 г. са нараснали с 66% до 51.5 млн. лв., а печалбата е 23.5 млн. лв. "Индустриален софтуер" изнася на пет континента, а основен акционер е Димитър Петров с 88% дял.

Повторни герои

Едва три дружества повтарят класирането си от предишната класация на най-динамичните в сектора. "Агрек" от Дупница произвежда машини за селското стопанство и продължава да расте с бързи темпове - този път ускорява развитието си с 59% до 6.7 млн. лв. "Вато БГ" от Казанлък е производител на водопроводни системи - клапани и фитинги, като 2021 г. е поредната на растеж - този път с 54% до 19.7 млн. лв. Предишната година дружеството беше на второ място в класацията с ръст 215%. Съдружници във "Вато БГ" са три физически лица, а износът е за Европа, Близкия изток и Азия.

"Латекоер България" произвежда компоненти, които се вграждат в самолетите на Airbus. През последните години компанията два пъти разшири завода си край Пловдив и инвестира в експанзията 20 млн. евро. Приходите й през миналата година са ускорили растеж с 53% до 63 млн. лв. (предишната година беше 42% до 41 млн. лв.).

Сред останалите компании в класацията има производители на локомотиви, на котли, на бижутерия, на кабели, на електродвигатели, на хранителни машини и др. Никой не може или не иска да дава конкретна прогноза какви ще са 2022 и 2023 г. за сектора. Трудности като инфлация, недостиг на компоненти, скъпи горива и транспорт със сигурност притискат индустрията. Но тя е доказала, че и в най-трудните моменти винаги има производители, които показват, че имат устойчив бизнес. А и ако има сектор, за който клишето "кризата дава възможности" да важи с пълна сила, това е машини и оборудване.