Фабрика на годината е "Шнайдер електрик България"

В пилотното издание на конкурса на "Капитал" проектът на "Сенсата технолоджис" бе избран за най-иновативен

От името на "Шнайдер електрик" наградата "Фабрика на годината" получи директорът на завода в Пловдив Мартин Йорданов
От името на "Шнайдер електрик" наградата "Фабрика на годината" получи директорът на завода в Пловдив Мартин Йорданов
От името на "Шнайдер електрик" наградата "Фабрика на годината" получи директорът на завода в Пловдив Мартин Йорданов    ©  Димитър Марков
От името на "Шнайдер електрик" наградата "Фабрика на годината" получи директорът на завода в Пловдив Мартин Йорданов    ©  Димитър Марков
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Роботи, дигитализирано производство, създадени от български екипи разработки. В първото издание на конкурса на "Капитал" "Фабрика на годината" производствените предприятия в България показаха, че новите технологии съвсем не са им чужди. И макар че конкуренцията беше голяма, победителят е един. Това е производителят на автоматични прекъсвачи "Шнайдер електрик България", който ще носи титлата до следващата година. Като най-иновативен проект на 2022 г. пък беше определен този на "Сенсата технолоджис България". Допълнителна тежест му дава фактът, че е разработен изцяло от български екип.

Какво показаха числата

Конкурсът се организира в партньорство с Община Пловдив и Trakia Tech като продължение на инициативата "Индустрия 4.0". Кандидатстваха общо 24 компании от цялата страна - от малки фирми до индустриални гиганти. Донякъде очаквано най-много бяха предприятията от Пловдив, след като през последните години градът се превърна в производствен център на страната. Почти поравно бяха кандидатите с българска и чуждестранна собственост.

Оценката беше направена по точкова система на базата на въпросник, а до финалната права достигнаха 6-те компании с най-висок резултат - "БТЛ индъстрийз", "Милара интернешънъл", "Монделийз България продакшън", "Сенсата технолоджис", "Солвей Соди" и "Шнайдер електрик". Те преминаха през допълнителни интервюта с технологичния ни консултант "Новарто". Окончателното решение кой да е победителят беше взето от независимо 5-членно жури.

Отново журито определи и фаворита си за допълнителната награда - "Най-иновативен проект на годината". Предложения подадоха 15 от кандидатствалите компании, а 6 от тях влязоха в късия списък (виж карето).

Умен растеж

В конкурса се включиха както изградени на зелено предприятия, така и заводи, които работят от десетилетия, но са имали късмета да бъдат приватизирани успешно. Значителна част от продукцията на компаниите се изнася, което е знак, че те се състезават не само на местна почва, а са конкурентни на световния пазар. Това носи повече добавена стойност за икономиката, както и хиляди работни места.

Значителна част от продукцията на компаниите се изнася, което е знак, че те се състезават не само на местна почва, а са конкурентни на световния пазар.

Макар че през последните години страната не може да се похвали с голям нов индустриален инвеститор, работещите предприятия системно влагат средства в модернизация и разширяване на производството, показват резултатите от конкурса. Без изключение всички кандидати управляват автоматизирано голяма част от процесите си, като по този начин насочват ресурс към основната си дейност. Много от заводите разполагат с умни системи за планиране на поддръжката, което им гарантира стабилност на производство и им спестява непредвидени спирания. В по-малка или по-голяма степен всички фабрики се стремят да автоматизират работата си, което им помага да растат въпреки свития пазар на труда. Нещо повече - компаниите като цяло отчитат, че работниците по-лесно усвояват уменията, които новите технологии изискват, от тези, необходими за ръчна работа.

Много от предприятията имат собствени защитени патенти и полезни модели. И макар че на практика всичките 6 финалиста са част от международни компании, добрата новина е, че голяма част от иновациите се правят от български екипи. Това е основа техният принос към икономиката да продължи да нараства и в бъдеще. А конкурсът догодина да бъде още по-оспорван.

Финалисти за "Най-иновативен проект на годината"

Победителят "Сенсата технолоджис България": Внедряване на автоматизирана станция за проследяване на качеството на изделия.

"Оттобок манюфекчъринг България": Проектът за дигитализация Live Data Analysis следи в реално време качеството на мехатроничните продукти.

"Солвей Соди": Внедряване на интелигентно видеонаблюдение за превантивна поддръжка на места, където конвенционалните сензори не могат да се използват.

"Телетек електроникс": Въвеждане на робот за запояване на обемни компоненти за димно-оптични датчици, което удвоява производителността.

"Теси": Мобилно приложение с добавена реалност за демонстрация на продукти, което позволява на клиентите да направят избор преди покупка.

"Шнайдер електрик България": Самообучаващ се контрол върху качеството на спойките за прекъсвачи Debora.

Все още няма коментари
Нов коментар