Печалбата на "Неохим" скача с почти 70% през 2022 г.

Торовият завод в Димитровград рязко увеличава продажбите си, износът е удвоен

Заводът в Димитровград работи между 6 и 9 месеца годишно
Заводът в Димитровград работи между 6 и 9 месеца годишно
Заводът в Димитровград работи между 6 и 9 месеца годишно    ©  Цветелина Белутова
Заводът в Димитровград работи между 6 и 9 месеца годишно    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Димитровградският завод за торове "Неохим" отчита 67% по-висока нетна печалба за 2022 г., въпреки поскъпването на природния газ, който е основна суровина. Приходите също нарастват значително, а продажбите в чужбина на практика се удвояват, става ясно от неодитирания отчет на компанията. Резултатите показват доста силна година за "Неохим", независимо от оплакванията на ръководството пред Бойко Борисов миналия август, че лошата политика на "Продължаваме промяната" е принудила завода да спре работа - нещо, което той прави всяко лято.

Отчет

Продажбите на компанията, която произвежда основно амониев нитрат и амоняк, се увеличават с близо 80% до 626 млн. лв. (виж таблицата), като над половината от тях са в чужбина. Това показва промяна на пазарите през миналата година, тъй като през 2021 г. по-голямата част от продукцията се е продавала в България.

Двойно нарастват и разходите за природен газ, които достигат 418 млн. лв. и са основното разходно перо за компанията. Независимо от това тя е успяла да постигне и значително повишение на печалбата. Затова донякъде е помогнало и държавното финансиране от 16.7 млн. лв., което се вижда в графата "Други приходи", като почти цялата сума е по програмата за компенсиране на потребителите на електрическа енергия заради поскъпването на тока.

Работи или не

В "Неохим" в момента са заети малко над 700 души. Заводът традиционно работи между 6 и 9 месеца през годината, а през останалото време се правят планови ремонти. През последните месеци обаче "Неохим" на няколко пъти съобщава на сайта на Българска фондова борса за непредвидени спирания на инсталации заради аварии. Последното такова уведомление е от 23 януари и от него става ясно, че амонячният цех все още не работи заради допълнителни усложнения след ремонта.

Основните акционери в компанията са "Еко тех" (24.28%), "Евро ферт" (24.03%) и "Феборан" (20.3%).

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • - 1
    • + 2

    Ма Бойко нали каза̀, ме щел да затваря?

    Да не искате да кажете, че е лъжец?

    Нередност?
Нов коментар