🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Електроиндустрията се конкурира за кадри с държавните фирми

Липсата на ясна политика за цената на електроенергията затруднява планирането в сектора

В елекроиндустрията се търсят кадри както за производството, така и за програмиране на изделията
В елекроиндустрията се търсят кадри както за производството, така и за програмиране на изделията
В елекроиндустрията се търсят кадри както за производството, така и за програмиране на изделията    ©  Надежда Чипева
В елекроиндустрията се търсят кадри както за производството, така и за програмиране на изделията    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Недостигът на човешки ресурс е основният проблем на електроиндустрията в България, макар че той засяга и всички останали браншове. Освен слабата подготовка на техническите и университетските кадри обаче, компаниите в сектора са изправени и пред предизвикателството да се конкурират за хора с държавни дружества като енергийните, където заплатите са традиционно високи. Това коментираха от Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ) на среща с медии. Допълнителни затруднения на бизнеса създава липсата на държавна политика за цената на тока, което затруднява планирането на фирмите.

Въпреки това секторът се справя добре - работещите в него над 1270 компании генерират оборот от общо 3.8 млрд. евро годишно. Основният им пазар е чужбина.

Няма хора

На пазара на труда в България има огромно изкривяване от държавните предприятия, коментира Димитър Белелиев, председател на БАСЕЛ и изпълнителен директор на "Централна енергоремонтна база" (ЦЕРБ). Това се дължи на високите заплати и големия персонал в компании като ЕСО, ВиК, енергийните дружества в Маришкия басейн. "Във Враца например никой не иска да работи другаде освен в АЕЦ "Козлодуй", защото там заплатите са буквално десетократно по-високи от средните", каза той. Тези компании изсмукват всички кадри, които имат някакво техническо образование. "Каквато и заплата да предлагаме в частните фирми, трудно бихме могли да устоим на този натиск", добави Белелиев.

Залащането в бранша варира според длъжността и това дали компанията се намира в София или в провинцията. Като пример от БАСЕЛ обаче посочиха, че току-що завършили инженери очакват чиста заплата от най-малко 2500 лв. Работник в склад пък не може да се намери за под 1800 лв. на месец. Особено трудно е да се привлекат програмисти в електроиндустрията заради високите заплати в ИТ сектора.

На Запад

В същото време българите продължават да емигрират, като според Белелиев основната причина за това е не по-доброто заплащане на Запад, колкото по-уреденият живот там.

Държавата не е успяла да осигури и адекватни условия за работа за украинците, дошли в страната след началото на войната, въпреки че според Белелиев те са много близки до българите като манталитет и бързо се адаптират. "При нас има около 15 украинци. Те имат разрешение за една година, на някои от тях срокът изтича през март. В момента аз не знам какъв договор да им направя - те трябва да минат на постоянен договор, но нямат постоянен статут в страната", обясни той.

Надеждата, че производствените предприятия ще могат да разчита на кадри от Узбекистан, Таджикистан и други бивши съветски републики, също като че ли не се оправдава. "Хората идват, работят по три месеца и бягат в Германия", разказа Белелиев.

Трудните ВЕИ

Освен неясната държавна политика за цените на тока, предизвикателство за бранша е и използването на соларна енергия. Въпреки че фирмите формално се насърчават да инвестират във възобновяеми енергийни източници, на практика това не се оказва толкова лесно. По думите на Белелиев трябва да се стимулират инсталации върху покривите на предпирятия, жилища и търговски помещения, т.е. производството да е на мястото на потреблението, а не в големи централи на отдалечени места. "Централизацията е вредна, защото ще доведе до дебалансиране на системата и създава голяма непредвидимост в производството на електроенергия", посочи той. Процедурата за присъединяване към мрежата също трябва да се опрости, смятат от БАСЕЛ.

Браншът в числа

Секторът включва различни предприятия, които произвеждат или ремонтират електроника и електротехника, включително части за автомобили (които формират над 29% от продажбите в електроиндустрията). По данни на Евростат (за 2020 и 2021 г.) в бранша работят 1273 компнаии с 55 хил. служители. Общият им оборот е 3.8 млрд. евро (11% от преработващата индустрията), а делът им в общия износ на страната е 10.5%. Оборотът и персоналът в сектора растат през последните десетина години, като лек спад е отчетен само през пандемичната 2020 г.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jch121099443 avatar :-|
    jch121099443
    • + 1

    Нещо не го разбрах човекът от статията, оплаква се че работниците му искали високи заплати за региона ли ? И че държавните предприятия ги давали ли ? Ами да си изнесе производството на място където заплатите му изнасят или просто да го закрие, очевидно не си е направил сметката. Винаги е имало такива като него през годините. Много добре си спомням подобен работодател във Враца, който продаваше и сервизираше касови апарати , но плашаше 200 лв на инженерите, тъй като според него тов било ОК за Враца , става дума за 2004 г, нямало хора и за него

    Нередност?
  • 2
    mlmirow avatar :-|
    mlmirow
    • + 1

    Ами като не може да си позволи да плаща заплати да закрива фирмата.. Просто е. Иначе хора има. Пари няма.

    Нередност?
  • 3
    gmalinov avatar :-(
    gmalinov
    • + 1

    Ха, аз работя в този бранш (електроника) от 35 години и все едно и също слушам от нашите работодатели - "вие вземате над средното за страната", личен пример с мен. А това какво точно правиш/произвеждаш/ремонтираш него не го интересува. Че цял живот се учиш, защото електрониката се развива с бурни темпове и това, което аз съм учил и правил през 1995-та няма почти нищо общо с 2023-та, това не е от значение, нали? Няма как да искат да имат знаещи и можещи кадри за 1500 лева на месец, ще напускат хората (и от страната ще бягат) и още как. Ама пусти глупави обяснения как все сме "на кантар" с парите (фирмите), а за луксозните изпълнения на мениджърите може романи да се напишат... Ай сиктир, това заслужавате и това получавате, може да ревете колкото си искате по медиите, това няма да ви докара нужните специалисти, разберете го...

    Нередност?
Нов коментар