🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Екоминистърът спря проекта на "Кастамону" край Павел баня след одобрен ОВОС

Решението идва след жалби на местни кметове и активисти, а мотивите са процедурни нарушения

Голяма част от производството на ПДЧ в завода на "Кастамону" е автоматизирана
Голяма част от производството на ПДЧ в завода на "Кастамону" е автоматизирана
Голяма част от производството на ПДЧ в завода на "Кастамону" е автоматизирана    ©  Надежда Чипева
Голяма част от производството на ПДЧ в завода на "Кастамону" е автоматизирана    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова е спряла проекта на "Кастамону България" за разширяване на инсталацията за смоли, които се използват в производството на плочи от дървесни частици (ПДЧ), въпреки одобрения доклад по ОВОС. Решението за това е взето преди две седмици, но беше потвърдено от МОСВ за "Капитал" преди ден. Мотивите за него са допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила. С това преписката се връща в регионалната екоинспекция в Стара Загора за повторно произнасяне, но към този момент не е ясно какви са вариантите за проекта.

Обжалваният проект

Компанията предвижда да утрои производството на ПДЧ в предприятието си в село Горно Сахране (община Павел баня), като инвестицията се оценява на 150 млн. лв. Първата стъпка към това е изграждането на инсталация за формалин, което пък ще й позволи да разшири съществуващото производство на смоли за плоскости. Именно тази част от проекта, която е на стойност 30 млн. лв., предизвика протести в региона, създадено беше и сдружение - "България за чиста Розова долина".

Инвестиционното предложение обаче мина процедура по ОВОС, а в началото на годината беше одобрено и от експертния екологичен съвет. На тази база на 25 януари директорът на РИОСВ - Стара Загора, Диана Искрева-Идиго издаде решение, с което разреши изпълнението на проекта. Именно това решение сега е отменено от министъра на околната среда, като самото производство е било открито по постъпили жалби, уточниха от пресцентъра на МОСВ.

Мотиви

Един от мотивите за решението на Карамфилова е, че няма данни дали са проведени обществени обсъждания с всички заинтересовани кметства и как са определени те. Проектът е обсъждан в Горно Сахране, където се намира заводът, както и в общинския център Павел баня. Друго близко село е Долно Сахране.

Проблем министърът е намерил и в начина, по който проектът е съгласуван с различните институции. От МОСВ казаха, че не е проведена консултация с директора на Басейнова дирекция за качеството на доклада по ОВОС по отношение на водоизточниците. Преди време от "Кастамону" заявиха, че проектът е съгласуван с Басейнова дирекция, но сега не коментираха откъде идва разминаването и дали става дума за различни етапи на процедурата. Екоминистърът смята също, че проведените консултации с РЗИ - Стара Загора, не отговарят на нормативните изисквания.

Последният аргумент за решението е, че проектът е бил одобрен, без да е имало становище на кмета на общината дали инвестиционното предложение е допустимо спрямо общия устройствен план. Пред сайта "За истината" архитектът на РДНСК - Стара Загора, посочва, че зоната, в която се намира заводът на "Кастомону", не допуска предприятие на химическата промишленост с отпадъчни технологични продукти. "Кастамону" обаче не е химическа компания, а технологичният процес и в момента включва производство на смоли, макар и в по-малък обем от предвидения в проекта. Единствената разлика сега е, че предприятието планира да прави и суровината си за смоли, която в момента се внася от Турция.

Към момента не е ясно дали тези пропуски могат да бъдат поправени, или цялата процедура трябва да започне отначало. От компанията засега не коментират решението на министъра.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chimay avatar :-|
    chimay

    Една добра новина за българската демокрация.

    Сега паричният поток към черните каси на една партия ще намалее, логичното продължение е да се разследва РИОСВ в Стара Загора, и един местен общински кмет със съмнителна грамотност, който обичаше да се хвали, че държи дърводобива в Стара Планина и Средна Гора от Клисура (!) до Мъглиж...

    Горското в Сахране няма смисъл да го коментираме, но хора като тях трябва да са по затворите, а не на държавни заплати.

    Нередност?
  • 2
    chimay avatar :-?
    chimay
Нов коментар